Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kominárovi zobrali titul za podvod. Na súperov hádzal klince

Zločin sa nevypláca. Opak platí len v prípade, že vám na ilegálne praktiky nikto nepríde.

08.08.2020 08:00
Maurice Garin Foto:
Maurice Garin.
debata

Maurice Garin, hlavná postava prvého dielu seriálu Pravdy Neznáma história Starej dámy, také šťastie nemal. Víťaza historicky prvej Tour de France diskvalifikovali na druhom ročníku – pre podvod.

Ak vám napadne paralela s americkým dopingovým hriešnikom Lancom Armstrongom, nie ste ďaleko od pravdy.

„Armstrong bol Garinom modernej cyklistiky. Obaja mali vlastné pravidlá a vyžadovali od tímových kolegov, aby sa riadili podľa nich. Ani jeden z nich sa nehanbil za svoje spôsoby,“ pripomína športový historik Peter Cossins, autor publikácie Prvá Tour de France.

Neznáma história Starej dámy - seriál Pravdy... Foto: Pravda
neznáma história Neznáma história Starej dámy - seriál Pravdy pred Tour de France 2020.

Koláč syra za syna

Garinov príbeh sa začal v roku 1871. Narodil sa v malom mestečku na taliansko-francúzskych hraniciach ako jedno z desiatich detí. Od malička bol útlej postavy. Jeho rodičia to nebrali ako hendikep a našli mu primeranú prácu.

Keďže v Taliansku v tých časoch vládla nestabilná ekonomická situácia, Garinovci sa presťahovali do Francúzska. Tam začal mladý Maurice pracovať ako kominár.

„Môžete mať môjho syna. Ale chcem od vás koláč syra – ako preddavok za prvú gážu,“ povedala hlava rodiny šéfom kominárskej firmy.

Vymetači komínov musia byť neustále v pohybe. Garin junior bleskovo zistil, že na bicykli obehá zákazníkov rýchlejšie ako po vlastných. Jazda v sedle sa mu zapáčila a trávil ňou čoraz viac času.

Netrvalo dlho a prihlásil sa na prvé preteky. Organizátori ho však nechceli pustiť na štart, pretože nebol profesionál. Garin si počkal, kým odštartuje pelotón, a následne sa vydal na stíhaciu jazdu.

Postupne predbehol všetkých súperov a v cieli víťazne dvíhal ruky nad hlavu. Nasledovalo sklamanie, keď mu organizátori odmietli odovzdať odmenu 150 frankov za prvé miesto.

„Vtedy si zobral do hlavy, že keď iní ľudia nedodržiavajú pravidlá, nemusí to robiť ani on. Nemôžete ho za to viniť. Doba bola ťažká a mladý muž drobnej postavy robil všetko pre to, aby sa presadil,“ objasňuje Cossins.

Najlepší cyklisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Alberto Contador.

Tri tisícky pre víťaza

Prvými profesionálnymi pretekmi v Garinovej kariére bola parížska 24-hodinovka. Jazdilo sa okolo námestia Champ de Mars, kde stála vtedy novučičká Eiffelova veža.

Podujatie sa uskutočnilo vo februári za mrazivého počasia. Do cieľa napokon prišli len dvaja pretekári. Jedným z nich bol Garin, ktorý za deň zvládol 701 kilometrov.

Počas pretekov mal zaujímavý jedálniček. V sedle stihol skonzumovať 19 litrov horúcej čokolády, sedem litrov čaju, osem varených vajec, 45 fašírok i dve kilá ryže. Ako životabudič mu slúžil nápoj, ktorý obsahol mix šampanského a kávy.

Premiérový ročník Tour de France sa uskutočnil v roku 1903. Pôvodným zámerom bola propagácia nového športového denníka L'Auto, ktorý mal konkurovať vtedy najčítanejším novinám Le Vélo. Organizátori pripravili pre víťaza štedrú odmenu.

„Bola ňou suma 3000 frankov. Priemerná mzda pre manuálne pracujúceho robotníka sa pohybovala na úrovni piatich frankov za deň. Tri tisícky za tri týždne v sedle brali cyklisti ako rozprávkový bonus,“ približuje vtedajšie pomery Cossins.

Na štart sa postavilo 50 pretekárov, len desiati z nich boli profesionáli. Nechýbali pekár, mäsiar či výrobca sviečok. A podmienky? Tie sa výrazne líšili od tých, aké majú jazdci v dnešnej dobe.

Bicykle boli ťažké, vyrobené z rôznej zmesi kovov. Kvalitné brzdy si mohli dovoliť len vyvolení, kolesá ničili defekty. Bojová situácia vládla aj na trati.

„Jazdci hádzali na cestu kamene, klince či iné ostré predmety tak, aby súperom čo najviac uškodili. V úsekoch, kde nebolo veľa divákov, sa nechali potiahnuť motorkou či autom. Boli aj takí, ktorí s bicyklom naskočili na vlak a previezli sa niekoľko kilometrov. Podvody nepoznali hranice a nevyhýbal sa im ani Garin,“ opisuje historik.

Ak sa pýtate, ako mohli cyklisti podvádzať bez povšimnutia, odpoveď je jednoduchá – niekoľko etáp sa išlo v neskorý večer.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

Zo sedla na pumpu

Garin vyhral premiérovú Tour s obrovským náskokom a ihneď sa stal miláčikom národa. Kominár si podmanil Francúzsko či Od sadzí k titulu, zneli titulky novín.

Prvenstvo o rok obhájil, ale tentoraz si organizátori dali na podvodníkov väčší pozor. Napokon diskvalifikovali prvých štyroch jazdcov celkového poradia, vrátane úradujúceho šampióna.

Garin cítil veľkú krivdu a na profesionálnu cyklistiku dočasne zanevrel. Otvoril si benzínovú pumpu, ktorá sa tešila veľkej obľube. Zatiaľ čo si zákazníci plnili nádrže, majiteľ im rozprával dychberúce historky z Tour.

„Zarobil si na solídne živobytie. Ako pumpár pracoval skoro 40 rokov. Ľudia nezabudli, čo dokázal na začiatku storočia. Reputácia podvodníka ich nezaujímala, pretože vtedy v cyklistike podvádzal každý,“ zdôrazňuje Cossins.

Po druhej svetovej vojne našiel obnovenú lásku k milovanému športu. Založil vlastný tím, Holanďan Piet van Est vyhral preteky Bordeaux – Paríž práve v bielo-červených farbách Garinovej stajne.

V starobe trpel neurologickými ťažkosťami, občas bol dezorientovaný a zmätený. Zomrel v roku 1957 ako 86-ročný. Hoci sa v sedle nevyhol neférovej hre, v srdciach mnohých Francúzov zostáva historicky prvým šampiónom.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Neznáma história Starej dámy