Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tikajúca bomba. Nešťastie z Poľska sa dalo čakať

Nechýbalo veľa a pelotón na pretekoch Okolo Poľska by opäť po roku smútil nad vyhasnutým životom. Tentoraz však pani smrť uhla pred pohotovou reakciou záchranárov a chirurgov.

07.08.2020 07:05 , aktualizované: 15:39
Poľsko Cyklistika Okolo Poľska záver pád Foto: ,
Na kolíziu medzi Dylanom Groenewegenom a Fabiom Jakobsenom doplatili pádom viacerí jazdci.
debata (14)

Fabio Jakobsen, ktorý doplatil na kolíziu s krajanom Dylanom Groenewegenom v závere úvodnej etapy z Chorzówa do Katovíc, je mimo ohrozenia života.

Cyklista tímu Deceuninck – QuickStep sa v noci na štvrtok podrobil šesťhodinovej operácii a očakáva sa, že sa zo zranení naplno uzdraví.

Vybočil z línie

Televízne zábery z hromadného dojazdu 1. etapy Okolo Poľska pripomínali hororovú šou.

Do špurtu sa zapojilo viacero pretekárov, ale niekoľko metrov pred cieľom bolo jasné, že o víťazstvo zabojuje holandské duo.

Hrozivá kolízia v úvodnej etape Okolo Poľska Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Fabio Jakobsen (vľavo) padá po vytlačení...

V lepšej pozícii bol Groenewegen, ale keď cítil, že Jakobsen sa cez neho dostáva, krajana natlačil do bariéry.

Ten stratil kontrolu nad bicyklom, preletel cez bariéry a narazil do traťového komisára, ktorý stál tesne pri cieľovej páske.

"Zo záberov je zrejmé, že Groenewegen sa počas špurtu presúval zo stredu cesty až k pravému okraju, keďže cítil Jakobsena za sebou. Špurtéri to robia pravidelne – chránia si priestor po stranách, aby ich súperi tadiaľ nepredstihli.

Jazdec idúci zozadu zase dúfa, že sa stihne do medzery natlačiť. Groenewegen to však prehnal. Vybočil zo svojej línie a príčinou bol pád nielen Jakobsena, ale aj ďalších jazdcov," opisuje haváriu bývalý slovenský cyklista Martin Velits.

Jakobsen okrem vybitých zubov stratil aj veľa krvi. Lekári ho museli priamo na mieste oživovať.

Pred prevozom do nemocnice, o ktorý sa postarala letecká služba, ho uviedli do umelého spánku tak, aby ho v nemocnici mohli okamžite operovať.

„Fabio je v stabilizovanom stave. Lekári sa ho čoskoro pokúsia prebudiť z umelého spánku. Ďakujeme všetkým za podporu,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku QuickStepu.

Zdravotníckemu personálu sa to podarilo v piatok. Podľa informácií od poľských lekárov v nemocnici v Sosnowci je jeho zdravotný stav dobrý.

"Pacient je pri vedomí. Reaguje na príkazy a dýcha bez pomoci. Jeho krvný tlak je v norme, mozgové funkcie nie sú poškodené. Keď prežil taký ťažký pád, som si istý, že sa vráti k športu. Teraz ho čaká rehabilitácia.

Ak bude prebiehať úspešne, o dva týždne by sme ho mohli prepustiť z nemocnice do domáceho liečenia. Sme veľmi šťastní z toho, ako sa to vyvíja," uviedol zástupca riaditeľa nemocnice v Sosnowci Pawel Gruenpeter.

VIDEO: Záver 1. etapy Okolo Poľska 2020

Hrozí mu dištanc

Rétorika belgickej stajne nebola spočiatku taká pokojná. Jej šéf Patrick Lefevere sa ihneď po incidente vyhrážal súdnymi spormi a Groenewegena označil za kriminálnika, pre ktorého navrhol väzenie.

„Dylan, môžeš sa hanbiť! Doživotne by ti mali zakázať účasť v profipelotóne. Verím, že dostaneš exemplárny trest,“ zúril na sociálnej sieti Jakobsenov tímový kolega Remco Evenepoel.

Príspevok neskôr zmazal. Rovnako urobil aj ďalší jazdec QuickStepu Florian Sénéchal, ktorý vydesil fanúšikov fotografiou zakrvavených rukavíc. Francúz bol prvý, ktorý zoskočil z bicykla a pomáhal zranenému kolegovi.

Nebezpečné konanie Groenewegena, ktorého krátko po etape diskvalifikovali, odsúdila aj Medzinárodná cyklistická únia.

K Evenepoelovi sa pridali aj ďalší jazdci a pre agresívneho špurtéra požadujú dodatočný trest. Velits medzi nich nepatrí.

Martin Velits na štarte časovky jednotlivcov na... Foto: SITA, Martin Medňanský
Martin Velits Martin Velits na štarte časovky jednotlivcov na šampionáte Slovenska a Česka v roku 2010.

"Viem si predstaviť, že emócie po nehode lietali vzduchom. Reči o ročnom dištanci beriem ako prehnané. Stratil by desať percent kariéry, keď počítame s tým, že priemerný cyklista jazdí dekádu.

Odobrali mu víťazstvo, vylúčili z pretekov, to by mal byť pre neho dostatočný trest. Stopku na rok či dva dostávajú jazdci za doping. Neporovnával by som tieto dve veci," tvrdí Velits.

Paralela so Saganom

Kritike sa nevyhli ani organizátori. Hromadný špurt v Katoviciach nasledoval po krátkom zjazde, po ktorom sa cyklisti rútili 80-kilometrovou rýchlosťou.

"Pamätám si ten dojazd. Bola to tikajúca bomba. Čakala, kým sa niečo podobné stane. Každý rok sa tadiaľ jazdci rútia vo veľmi veľkej rýchlosti. Organizátori to však nemajú jednoduché.

Snažia sa nájsť divácky najatraktívnejšie miesto. Avšak nemyslím, že po tejto udalosti dojazd v Katoviciach ešte niekedy bude figurovať v itinerári pretekov," reaguje Velits.

Aj jemu v mysli vyskočila paralela s incidentom z Tour de France 2017, kde zohral hlavnú úlohu Peter Sagan. Slovenský rýchlik sa vtedy počas špurtu dostal do podobnej kolízie pri bariére s Markom Cavendishom.

Brit po páde utrpel zlomeninu kľúčnej kosti a v pretekoch nemohol pokračovať. Sagana diskvalifikovali, čo viacerí slovenskí fanúšikovia doteraz vnímajú ako veľkú krivdu.

„Obe kolízie sú podobné. Peter však nezmenil smer svojej dráhy tak dramaticky. Nie je to prvý, ani posledný prípad natlačenia cyklistu na bariéru. Špurtéri sú na podobné súboje zvyknutí. Jeden sa tam chce natlačiť a druhý ho nechce pustiť. Ten, kto uhne, prehrá,“ zamyslí sa Velits.

Jazdci išli naplno aj napriek tomu, že pred štartom si minútou ticha uctili pamiatku Bjorga Lambrechta.

Mladý Belgičan zahynul na Okolo Poľska vlani, keď počas tretej etapy nečakane zišiel z cesty a v plnej rýchlosti nabúral do betónového priepustu pri ceste. Nepomohla mu ani okamžitá operácia, skonal vo veku 22 rokov.

V stredu sa nepadalo len v Poľsku. Nepríjemné kolízie sa udiali aj na jednorazovke Miláno – Turín, na ktorej obsadil štvrté miesto Peter Sagan. Čierny deň pre Deceuninck – QuickStep skompletizoval Yves Lampaert, ktorý si zlomil kľúčnu kosť.

"Je možné, že pády ovplyvnila aj nervozita po reštarte prerušeného ročníka. Jazdci majú za sebou dlhú pauzu a pred sebou skrátenú sezónu, počas ktorej nemajú veľa príležitostí na úspešný výsledok. Každý chce byť vpredu a ženie sa za výhrou.

Uvidíme, ako budú prebiehať ďalšie podujatia. Verím, že pádov bude čo najmenej, pretože zdravie jazdcov je prvoradé," zdôrazňuje Velits.

Už v sobotu sa môžu fanúšikovia tešiť na momumentálnu klasiku Miláno – San Remo, ktorú budeme naživo sledovať na webe sport.pravda.sk.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #havária #Martin Velits #Okolo Poľska