Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok po tragédii ďalší boj o život. Jakobsen je v kóme, Groenewegena diskvalifikovali

Holandský cyklista Fabio Jakobsen je v stabilizovanom, ale vážnom stave po stredajšom páde v úvodnej etape pretekov Okolo Poľska. Dvadsaťtriročný jazdec tímu Deceuninck-Quickstep utrpel ťažké zranenia po tom, ako ho v záverečnom špurte vytlačil do bariér krajan Dylan Groenewegen z tímu Jumbo-Visma.

05.08.2020 21:26 , aktualizované: 06.08.2020 07:52
debata (15)
Hrozivá kolízia v úvodnej etape Okolo Poľska Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Fabio Jakobsen (vľavo) padá po vytlačení...

Jakobsena museli priamo na mieste oživovať, podľa portálu przegladsportowy.pl trvalo lekárom viac ako hodinu, kým ho stabilizovali.

Následne ho letecky prepravili do nemocnice v Sosnowci. Zdravotnícke zariadenie však v stanovisku prinieslo pozitívne správy, keď rádiologické vyšetrenia nepreukázali poškodenie chrbtice ani mozgu.

Jakobsen je však stále v umelom spánku a čaká ho kraniofaciálna operácia. Zlepšuje sa aj stav rozhodcu, do ktorého Jakobsen pri páde vletel, podľa najnovších informácii sa prebral a je v dobrej kondícii.

V dôsledku nešťastia organizátori zrušili slávnostný ceremoniál.

Lekárka pretekov Barbara Jerschinová po nehode povedala, že Jakobsena museli priamo na trati vyše polhodinu oživovať.

„Je v bezprostrednom ohrození života. Utrpel ťažké kraniocerebrálne poranenie, najhoršia situácia bola s respiračným systémom. Stratil veľa krvi, no je nažive a veríme, že tento boj vyhrá,“ uviedla v stredu pre poľské médiá Jerschinová.

Celý od krvi na asfalte

„Jakobsen celý čas leží na asfalte a je celý od krvi. Podľa toho, čo viem, má vybité zuby,“ uviedol ešte pred Jakobsenovým prevozom do nemocnice Karol Górka z portálu Sport.pl.

Podľa informácií cyclingnews.com sú zranení aj pôvodný víťaz Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), ktorý spôsobil pád a diskvalifikovali ho, Marc Sarreau (Groupama-FDJ), Jasper Philipsen (SAE Team Emirates), Damien Touze (Cofidis) a Eduard Prades (Movistar).

„Takto sa nesprávame. Práve som sa stretol s rozhodcami, Groenewegena diskvalifikujú a uvidíme, či to skončí len pri tom. Bol to neférový boj,“ agentúra AFP citovala organizátora pretekov Czeslawa Langa.

VIDEO: Hrôzostrašná kolízia (zábery nie sú vhodné pre citlivejšie povahy)

„Marc Sarreau je pri vedomí a na ceste do nemocnice, kde pôjde na röntgen. Tímový lekár je s ním,“ uviedol tím Groupama-FDJ na twitteri.

Ku kolízii prišlo po súboji o víťazstvo medzi Groenewegenom a Jakobsenom. Groenewegen tesne pred cieľom ostro vybočil doprava a svojho súpera vytlačil na bariéru.

Hrôza pri 80 km/h

Jakobsen do nej nabúral, preletel cez ňu a vrazil aj do jedného z organizátorov podujatia. Tvrdý pád utrpelo aj niekoľko ďalších pretekárov. Záverečná rovinka bola mierne dolu kopcom a cyklisti išli podľa poľských médií rýchlosťou až 80 km/h.

Groenewegenovo konanie odsúdila aj Medzinárodná cyklistická únia, ktorá v komuniké avizovala otvorenie disciplinárneho konania.

„Tohto chlapa z Jumbo-Visma by mali poslať do väzenia,“ napísal na twitter šéf tímu Deceuninck-Quickstep Patrick Lefevere.

Poľská polícia incident začala vyšetrovať, no bližšie sa k okolnostiam zatiaľ nevyjadrila.

Pred stredajšou etapou si uctili pamiatku belgického cyklistu Bjorga Lambrechta, ktorý zomrel na pretekoch vlani na deň presne 5. augusta.

Bývalý jazdec tímu Lotto – Soudal stratil v 3. etape kontrolu nad bicyklom a vrazil do betónového priepustu pri ceste. Lambrechta oživovali priamo na mieste nešťastia, previezli ho do nemocnice, no tam zomrel na následky masívneho vnútorného krvácania vo veku 22 rokov.

Bál som sa najhoršieho, tvrdí šéf pretekov

Riaditeľ pretekov Czeslaw Lang priznal, že sa bál najhoršieho.

„Situáciu som sledoval od začiatku. Po rozhovore so šéfom nemocnice môžem povedať, že sa mi trochu uľavilo. Po tom, ako som videl kolíziu, som mal najhoršie obavy,“ uviedol Lang pre cyclingnews.com.

„Chcem sa úprimne poďakovať lekárom a nemocničnému personálu za ich starostlivosť a rýchlu pomoc a prajem všetkým cyklistom, ktorí sa pri nehode zranili, rýchle zotavenie,“ doplnil Lang.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Poľska #Dylan Groenewegen #Fabio Jakobsen