Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan opäť rozkmitá pedále. V bielom prachu

Naposledy sa na pretekoch ukázal v polovici marca. Potom si musel dať pol roka pauzu. Boli dokonca týždne, keď nielenže nemohol vysadnúť na bicykel, ale ani vyjsť z bytu v Monaku.

31.07.2020 15:58
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Peter Sagan v sobotu po pauze zavinenej pandémiou koronavírusu reštartuje sezónu. Na mieste, ktoré má veľmi rád. V Taliansku.

Veľa neznámych

Síce bez veľkej tradície, ale mimoriadne populárna. Nazývajú ju aj akýmsi predkrmom. Ale výdatným. A predovšetkým prašným. Klasika Strade Bianche je očistcom na bielych šotolinových cestách, ktoré nemajú v cyklistickom kalendári páru.

„Strade Bianche 2020 sľubuje veľa neznámych,“ hlási na svojej titulnej strane portál Velonews.

Pravda, ten, kto zažil Toskánsko v skorý jarný deň a potom na začiatku augusta, akiste vie, čo mal autor na mysli. Namiesto drsného chladného počasia, ktoré dokáže znepríjemniť sneh, dážď i vietor, to bude boj s horúčavami. Podľa predpovedí meteorológov cyklistov šetriť nebudú – teplomer ukáže 35 a viac. A teraz si k tomu predstavte tie kúdoly bieleho prachu.

Najväčšie triumfy Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Triumf v 3. etape Eneco Tour 2016.

„Spomínam si na ročníky, keď bolo päť stupňov. Vysoké teploty dajú pretekárom viac zabrať. Bude to ešte prašnejšie ako na jar,“ myslí si šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko

„A tiež veľmi nebezpečné. Ale to je Strade Bianche,“ varuje Poliak a Saganov veľký súper Michal Kwiatkowski.

Slovák na pretekoch, ktoré sú akousi vstupnou bránou do sveta jarných klasík, ešte nikdy nevyhral. Tak ako na Miláno – San Remo, aj na Strade Bianche skončil dvakrát druhý (2013, 2014). Tentoraz bude mať mimoriadnu konkurenciu. Možno ešte väčšiu, ako v ostatných ročníkoch.

Alaphilippe, Van der Poel, Van Aert, Fuglsang, Van Avermaet, Kwiatkowski… Na koho sme len zabudli?

Sagan jazdí na Strade Bianche pravidelne. Takto si pre Pravdu zaspomínal na jeden z ročníkov jeho niekdajší kolega v tíme Liquigas Ted King.

„Trénovali sme vo veľkej rýchlosti po zaprášených bielych cestách a Peter zrazu spravil wheelie. A potom ďalšie iba s jednou rukou. A ešte jedno, tentoraz už bez rúk. Pri 450 wattoch, keď každý jeden z tímu hľadal posledné zvyšky energie niekde v päte, on si len tak špásoval na jednom kolese s rukami vo vzduchu. Och, aj teraz mám z toho husiu kožu,“ smeje sa Američan.

„Áno, v sobotu to budú úzke talianske cestičky, prach na nich pripomína hladkú múku – celkom riskantná záležitosť. Ale Peter ovláda svoj stroj ako málokto iný. Ak takýto terén niekomu pasuje, potom práve jemu,“ pokračuje.

Trať pre všetkých

Preteky majú 184 kilometrov, pelotón počas dňa nastúpa 2993 výškových metrov, čo je jedna solídna alpská etapa na Tour. Štart aj cieľ sa nachádzajú v historickom meste Siena. „Ale bude to úplne iných 184 kilometrov ako zvyčajne,“ upozorňuje športový riaditeľ Bory Ján Valach.

Na pelotón čaká jedenásť sektorov šotolinových a prašných ciest, dovedna ich je na trati 63 kilometrov. Sú popretkávané množstvom krátkych kopčekov, azda aj preto spájajú všetky typy jazdcov – od tradičných klasikárov, cez tempárov až po vrchárov špecialistov. Vyhrať môže ktorýkoľvek z nich.

"Taliansko si zaslúži, aby Strade Biance boli prvými pretekmi v upravenom kalendári World Tour, pretože túto krajinu zasiahol vírus enormným spôsobom. Dnes je na tom lepšie ako iné štáty a môže vyslať do sveta pozitívny odkaz.

Signál, ktorý znamená nádej pre cyklistiku a šport ako taký. Sme späť a chceme dať ľuďom dôvod na úsmev. Je to náročné, ale cyklistika je silná," vraví pred reštartom sezóny prezident Medzinárodnej cyklistickej federácie (UCI) David Lappartient.

Sagan strávil pandemické mesiace predovšetkým doma v Monaku. "Ale nesťažoval sa, aspoň mohol poriadne vypnúť. Konečne mal adekvátny čas na seba i syna Marlona. Človek si len ťažko dokáže predstaviť, koľko ďalších povinností má okrem pretekania.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Rozhovory, rôzne mediálne povinnosti, emaily, na to všetko teraz mohol zabudnúť," povedal pre Pravdu na začiatku júna jeho starší brat Juraj. „Je dobre pripravený. Dokonca si myslím, že pauza mu prospela,“ pridáva sa Valach.

Trojnásobný majster sveta sa k udalostiam uplynulých mesiacov postavil tradične svojsky. Koronavírus podľa neho prinieslo aj nejednu pozitívnu vec.

„Ľudia sa možno na chvíľu zastavili a zamysleli, spomalil sa život. V Benátkach začali plávať delfíny a pri Monaku zbadali veľryby. Za sedem rokov, čo žijem v Monaku, som nikdy nespozoroval hada, ale teraz som videl štyroch za týždeň… V prírode možno nastali nejaké zmeny,“ zamyslí sa.

Potom Tour a Giro

Jeho tím Bora-Hansgrohe sa prvýkrát zišiel až v polovici júna. Formu ladil na trojtýždňovom sústredení v rakúskom alpskom stredisku Ötztal. Rozdelil sa na niekoľko častí. Sagana poslal do výšky dvetisíc m n. m. Následne sa všetci pripravovali individuálne.

Hviezdny Slovák sa po úvodnej klasike predstaví počas týždňa na ďalších jednodňových pretekoch Miláno – Turín. Jeho úsilie vyvrcholí na budúcu sobotu na slávnom monumente Miláno – San Remo, kde sa ešte nikdy neradoval z víťazstva.

„Strade Bianche a Miláno – San Remo sú veľmi odlišné. Očakávam, že pred cieľom v Siene zostane na čele iba najodolnejšia skupinka, pred dojazdom do San Rema má pelotón spravidla šesťdesiat jazdcov. Sobota akiste napovie, kto má akú formu a na koho si bude treba dávať o týždeň pozor,“ predpokladá Timko.

Ďalší dvaja slovenskí jazdci v pelotóne World Tour – Juraj Sagan a Erik Baška – v týchto dňoch v Taliansku nie sú. Obaja reštartujú sezónu až o týždeň na štvoretapových pretekoch Czech Tour.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

Následne by sa mali všetci predstaviť na spoločných majstrovstvách Česka a Slovenska v Mladej Boleslavi. Trojnásobný svetový šampión sa už potom začne sústrediť na vrchol tohtoročnej sezóny. Bude ním mimoriadne náročná kombinácia Tour de France – Giro d'Italia, kde v priebehu 58 dní absolvuje 42 etáp.

„Je to neskutočná porcia. Ale Peter nás už neraz presvedčil, že dokáže veci, ktoré ostatní nezvládajú,“ uzatvára King.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Strade Bianche