Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan makal dlho nadoraz, trochu si odfúkol

Po takmer päťmesačnej prestávke sa opäť roztáča cyklistický kolotoč. Slovenský šampión Peter Sagan sa predstaví najbližšiu sobotu na pretekoch Strade Bianche v Taliansku.

28.07.2020 05:55
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

„Na pokračovanie sezóny je dobre pripravený,“ vraví športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe Ján Valach (46).

V rozpätí týždňa absolvuje Sagan troje pretekov. Budete po jeho boku podobne ako v minulých sezónach?

Absolvujeme spolu nielen tieto, ale aj všetky ostatné v sezóne. Nezúčastním sa len na Critérium du Dauphiné vo Francúzsku na budúci mesiac.

Aký ste mali program v uplynulých dňoch?

Celý tím absolvoval trojtýždňové sústredenie a po ňom sa jazdci pripravovali chvíľu individuálne doma. Prvé preteky po koronapauze sa uskutočnili uplynulý víkend v Rumunsku. Na trojetapovom podujatí Sibiu Tour triumfovali naši jazdci – vyhral Gregor Mühlberger pred Patrickom Konradom. Je to dobrý signál, dúfam, že budeme úspešní aj naďalej.

K dobrej sezóne by malo pomôcť aj nedávne sústredenie v Rakúsku. Ako ho hodnotíte?

Splnili sme, čo sme chceli a potrebovali. Sme spokojní. Po dlhšom čase sme boli všetci spolu. Hneď v úvode sme absolvovali testy na Covid 19 a všetky boli negatívne. Trénovali sme v dvoch skupinách. Prvá vo výške 1300 metrov, druhá, v ktorej bol aj Peter Sagan, v 2000-metrovej výške.

Už na začiatku roka ste stihli zopár pretekov, ale hlavná časť sezóny sa začína až teraz, keď už mala pomaly vrcholiť. Ako vnímate tento netypický stav?

Je to realita a musíme ju akceptovať. Tešíme sa, že sa sezóna zasa rozbieha. Ale preteky mali roky svoj sled, teraz to neplatí. Zvyšok sezóny bude stlačený do troch mesiacov. Je to čudné a nemám to s čím porovnať.

Od deviatich rokov sa venujem cyklistike a prvý raz som mal na jar voľno. Samozrejme, to isté platí aj o Peťovi Saganovi. Popri všetkých negatívnych momentoch môžem aspoň vyzdvihnúť, že sme si mohli všetci trochu oddýchnúť.

Petra poznáte po rokoch spolupráce ako málokto. Trúfate si odhadnúť, ako je na tom výkonnostne v tejto špecifickej situácii?

Je dobre pripravený na pokračovanie sezóny. Dokonca si myslím, že pauza mu prospela. Viac ako desať rokov ťahal a makal nadoraz, trochu si odfúkol. Väčšinu času prežil v Monaku v karanténe, vtedy toho príliš nenatrénoval.

Ján Valach. Foto: TASR, Michal Svítok
Ján Valach Ján Valach.

Ale sledoval som ho pozorne na sústredení a pred dvoma dňami som telefonoval aj s jeho trénerom. Zdá sa, že je všetko tak, ako má byť. Počkáme si na preteky, ale verím, že to potvrdia.

Strade Bianche ste už zažili. Aké sú to preteky?

Ťažko sa to odhaduje, pretože tentoraz to bude úplne iných 184 kilometrov. Tieto preteky bývajú v marci, v úplne inom počasí. Teraz sa pôjdu možno vo vyše tridsaťstupňovej horúčave, v prachu. Vždy to bývajú pekné, klasické preteky, v zvlnenom teréne, na prašných cestách. Veľmi náročné.

Aké šance dávate Saganovi?

Keď sme štartovali v minulosti na Strade Bianche na jar, mali sme za sebou viacero pretekov. Teraz sa zasa rozbiehame. S Petrom sa príliš nestresujeme, budú to pre neho preteky na rozjazdenie. Podstatné prídu neskôr. Máme v tíme aj iných borcov – Mühlbergera, Schachmanna. Tí by mohli zabrať.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

O týždeň neskôr sa uskutoční monument Miláno – San Remo…

Ale ešte pre ním nás v týždni čaká Miláno – Turín… Na San Remo sa teším. Tieto preteky mám veľmi rád. Na jar sa stáva, že prší a aj sneží a tradičné stúpanie na Passo del Turcchino sa zavše nedá ani poriadne prejsť. Ale zasa to bude o niečom inom, možno o horúčave a občerstvovaní. Musíme tomu prispôsobiť celú taktiku.

Najťažšia časť sezóny čaká Sagana od konca augusta do konca októbra, keď nastúpi najskôr na Tour a potom na Giro. Mnohí považujú túto kombináciu za priam šialenú. Čo vy na to?

Jasné, že to nebude ľahké. Ale Peter mal od začiatku v pláne obe tieto podujatia. Pripravuje sa na to. Medzi Tour a Giro bude dvanásť dní voľna a podľa mňa v tomto období rozhodne regenerácia.

Ak ju zvládne, nemal by mať problémy. Má ambície útočiť na zelený dres a vyhrať niektorú z etáp. Verím, že na Tour bude úspešný a potom môže ísť aj na Giro dobre naladený, s chuťou, tlak nebude až taký veľký.

Na Tour nebude Sagan lídrom tímu. Znižuje to tiež tlak?

Na úspech v celkovom poradí sa poctivo chystá Emanuel Buchmann. Stále je to mladý chalan, ale tvrdo na sebe pracuje, je zodpovedný a jeho výkonnosť potešiteľne rastie. Peter bude mať svoj priestor, pri sebe svojich pomocníkov, Daniela Ossa i ďalších, ktorí mu budú vedieť pomôcť.

V pretekoch nebude čas príliš si odfúknuť, ísť voľnejšie, aj minulý rok ukázal, že musel v podstate bojovať v každej etape. Uvidíme, aký bude priebeh teraz.

Pandémia zasiahla aj cyklistický svet. Bora udržala podmienky i platy jazdcov. Platí to aj o jej podpornom tíme?

Tešíme sa, všetci máme to, čo sme aj mali. Ale musím povedať, že všetci sme aj makali do poslednej chvíle pred prerušením sezóny. Nik sa neflákal. Ale takýto stav bez pretekov, samozrejme, nemohol dlho pokračovať, lebo aj my sme platení za to, že dosahujeme výsledky a robíme dobré meno tímu a sponzorom.

Aký dopad bude mať pandémia na svetový pelotón?

Určite veľký, nielen na cyklistiku ale aj celý šport. Už v prestávke sme registrovali viaceré zmeny. V tímoch znižovali platy, v ich zložení nastali či ešte nastanú zmeny, zrušili viaceré preteky…

Najlepšie zarábajúci cyklisti v roku 2020 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Miguel Ángel López (Astana) - 1,5 milióna eur.

Veľa sa diskutovalo najmä o odchode Frooma z Ineosu do Israel Start-Up Nation…

Veľmi zaujímavá zmena. Keď si izraelský tím môže dovoliť taký nákup, znamená to, že má financie a môže perspektívne aj miešať karty na veľkých pretekoch. Treba s ním rátať, bude to asi jeden z ďalších favoritov v pelotóne.

Je to stále mladý tím, ktorý sa zlepšuje, poznám v ňom zopár ľudí, športových riaditeľov i trénerov, sú to schopní odborníci. A čo sa týka Frooma? Nie je to ani pre neho jednoduchá vec, bude dôležité, akú podporu dostane, aké zázemie si dokáže v novom prostredí utvoriť.

Každý tím má svoju organizáciu, systém, atmosféru, nie vždy to každému sadne. Som zvedavý, ako bude fungovať chémia v tíme.

Najbližšie preteky sa uskutočnia za sprísnených bezpečnostných a hygienických podmienok. Nemáte z toho trochu obavy?

Držíme sa ich už dlhšie a nemal by to byť problém. Vieme, že preteky budú fungovať v prísnejšom režime, platí to o štartoch i dojazdoch etáp.

Už teraz vnímame niektoré zmeny, napríklad na poradách pred pretekmi, budeme nosiť masku na tvári, cyklisti sa nebudú podpisovať na štarte a podobne. Máme presne stanovené podmienky, ako sa správať. Ale tímy už dlho, aj pred koronakrízou, dodržiavali prísne hygienické pravidlá.

Najväčšie triumfy Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Triumf v 3. etape Eneco Tour 2016.

Aj vás čakajú nabité tri mesiace. Nebudete napokon na tom rovnako ako v neskrátenej sezóne?

Mal som byť na pretekoch 180 dní, teraz to bude menej. Ale na druhej strane prvý raz absolvujem kombináciu Tour a Giro. Nemal som toho málo ani v úvode roka – bol som na sústredeniach, na pretekoch v Argentíne, na Paríž – Nice…

Mám pod palcom aj slovenskú reprezentáciu, o to je to komplikovanejšie. O necelý mesiac rátame s účasťou na domácich majstrovstvách v Mladej Boleslavi, zúčastním sa na majstrovstvách Európy. Medzi Tour a Giro sú majstrovstvá sveta. Tie asi nebudem stíhať a uvažujem, že ich prenechám niekomu inému. Chcem požiadať zväz, aby ma uvoľnil z tejto funkcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Strade Bianche