Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na cyklistov číha ostreľovač. Musia byť ostražití

Na jednej strane nadšenie z návratu k súťažnému jazdeniu, na druhej obavy z príchodu ďalšej vlny pandémie.

23.07.2020 12:40
Italy Milan San Remo NIbali Foto: ,
Miláno-San Remo 2018 vyhral po parádnom sóle Vincenzo Nibali.
debata

Profesionálna cyklistika sa poctivo pripravuje na reštart prerušenej sezóny. Jednotlivé stajne finišujú s vysokohorskými sústredeniami, ktoré majú jazdcov čo najlepšie pripraviť na nabitý kalendár podujatí.

Tento týždeň sa šéfovia tímov dozvedeli pravidlá v súvislosti s bezpečnostnými nariadeniami. Jazdci, ktorí plánujú účasť na podujatiach WorldTour, musia absolvovať dva testy na koronavírus.

Jeden šesť dní pred pretekmi, druhý tri dni pred štartom. Na pretekoch Grand Tour (Tour, Giro, Vuelta) sa budú opakovať testy každý týždeň.

"Straty počas korona situácie sme vyčíslili na 1,3 milióna eur. Teraz nám pribudnú ďalšie náklady. Hromadné testovanie je drahá záležitosť.

Verím, že Medzinárodná cyklistická únia nájde spôsob, ako v tomto smere tímom uľaviť," vraví šéf Deceunincku-QuickStep Patrick Lefevere.

Skúsený funkcionár sa obáva, že prípadná druhá vlna pandémia by poslala cyklistiku do záhuby.

„Ak sa vírus rozšíri do takej miery, ako pred troma mesiacmi, náš šport to položí na lopatky. Sponzori nám prestanú poskytovať peniaze. Prečo by aj mali, ak sa nebude súťažiť? Verím, že k takej situácii nepríde,“ dúfa Lefevere.

QuickStep, podobne ako väčšina profitímov, sústredí jazdcov pred reštartom sezóny na jednom mieste.

Belgičania si vybrali stredisko Val di Fassa v severnom Taliansku. Podľa Lefevera bude dôležité, aby všetci v pelotóne použili zdravý sedliacky rozum.

"Ak nikto nebude robiť nezmyselné či riskantné rozhodnutia, potom si užijeme návrat k športu, ktorý milujeme. Nikto z nás vírus nevidí.

Ale je medzi nami, nikam nezmizol. Je ako ostreľovač, ktorý čaká na svoju príležitosť. Všetci musíme byť ostražití," upozorňuje uznávaný manažér.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

Problémy hlásia aj organizátori. Monumentálna klasika Miláno-San Remo, na ktorú si brúsi zuby aj Peter Sagan, sa uskutoční v preloženom termíne 8. augusta.

Trať prechádza populárnymi dovolenkovými destináciami, ktoré sú už teraz plné turistov. Starostovia miest sa obávajú, že nezvládnu nápor fanúšikov pri trati.

„Máme veľký rešpekt pred cyklistikou a špeciálne pred posvätným podujatím ako je Miláno-San Remo. V momentálnej situácii však musíme riešiť vlastné problémy. Septembrový termín pretekov by nám vyhovoval viac,“ tvrdí Giancarlo Canepa, starosta mesta Borghetto Santo Spirito.

Organizátori zo spoločnosti RCS, ktorá má na starosti aj Giro, vyhlásili, že zohľadnia všetky pripomienky. Nevylučujú ani zmeny v itinerári na poslednú chvíľu.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Miláno-San Remo #koronavírus