Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Armstrongov exšéf: LeMond nevyhral Tour bez dopingu. Jazdil za kráľov kortizónu

Johan ​Bruyneel bol obetavým mužom, ktorý sprevádzal Lanca Armstronga na ceste k siedmim žltým dresom na Tour de France (1999 - 2005). Bol jeho pravou rukou, jedným zo strojcov najväčších úspechov. Všetko predtým, ako Američanovi preukázali organizovaný doping a obaja dostali doživotný zákaz pôsobenia v cyklistike.

10.06.2020 13:41
Johan Bruyneel, Lance Armstrong Foto: ,
Johan Bruyneel a Lance Armstrong s víťazným šampanským na Tour de France 2002. O niekoľko rokov neskôr obaja dostali doživotný dištanc.
debata

Bývalý jazdec stál dlhé roky vo vedení tímov US Postal, Discovery Channel, Astana či RadioShack. Päťdesiatpätročný Belgičan poskytol rozhovor pre týždenník Humo, v ktorom si vzal na mušku aj trojnásobného víťaza Tour de France Grega LeMonda. Hviezdny Američan tvrdí, že slávne preteky vyhral bez použitia zakázaných látok.

LeMond patril medzi najhlasnejších kritikov Armstronga už predtým, ako jeho krajanovi v roku 2012 vzali sedem titulov z Tour.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

„LeMond neustále opakuje, že je jediným čistým víťazom Tour. To je veľká hlúposť! Vždy jazdil za francúzske tímy, ktoré boli kráľmi kortizónu,“ povedal Bruyneel odkazujúc na steroidný hormón, ktorý bol kedysi podľa svedectiev viacerých cyklistov bežnou realitou v profipelotóne.

„Nemôžete zdolať najlepších cyklistov na svete, ktorí dopujú, bez toho, aby ste sami niečo nevzali. LeMond bol najlepší pretekár svojej generácie, rovnako ako Hinault, Anquetil, Merckx či Indurain a aj Lance Armstrong! Tour sme vyhrali toľkokrát, pretože Lance mal talent, pokoru, pripravili sme sa na každý malý detail a mali sme dobre fungujúcu stratégiu,“ pokračoval Bruyneel.

Greg LeMond. Foto: SITA/AP, Pierre Gleizes
Greg LeMond Greg LeMond.

„Aj Hinault a Fignon priznali, že v tom čase niečo použili, LeMond by bez podporných prostriedkov nemal šancu. Jazdec, ktorý v 90. rokoch vyhrával väčšie preteky, musel niečo brať. Krvný doping alebo EPO v takých výsledkoch určite zohrávali úlohu,“ dodal niekdajší vysoký funkcionár.

V dnešnej cyklistike mu prekáža pokrytectvo. Riaditeľov popredných tímov Marca Madiota (Groupama-FDJ), Vincenta Lavenua (AG2R-La Mondiale), Jeana-Reného Bernaudaeua (Total-Direct Energie) skritizoval za to, že ho stále odsudzujú, no v ich prípade bolo všetko ospravedlnené.

„Pamätám si situáciu zo svojej úplne prvej Tour. Keď Madiot dostal informáciu, že nepôjde na dopingovú kontrolu, hneď siahol po ihle. A potom sa dlho držal na čele pretekov… Pritom stále hovorí o mojej minulosti a rieši otázku dopingu,“ hnevá sa Bruyneel.

Johan Bruyneel a Lance Armstrong. Foto: SITA/AP, Arturo Rodriguez
Johan Bruyneel, Lance Armstrong Johan Bruyneel a Lance Armstrong.

Vyjadril sa aj k Dánovi Bjarnemu Riisovi, ktorý sa tento rok vrátil do cyklistického kolotoča ako riaditeľ stajne NTT. V roku 2007 priznal, že pri víťazstve na Tour de France 1996 dopoval, no nikdy ho za to nepotrestali.

„Zaslúži si druhú šancu, udalosti siahajú veľmi ďaleko a dnes určite nezopakuje rovnaké chyby,“ povedal Bruyneel, ktorý dnes pracuje ako športový konzultant.

„Som v rovnakej situácii ako on, ale keď chcú tvoju hlavu, nemáš šancu. Niekto sa rozhodol, že preňho platia iné pravidlá ako na mňa,“ uzavrel.

Najvšestrannejší cyklisti tímov WorldTour Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
UAE Team Emirates: Diego Ulissi.
Ďalší...
debata chyba
Viac na túto tému: #Lance Armstrong #Greg LeMond #Johan Bruyneel