Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan na Slovensku? Dôležité slovo budú mať Švajčiari

Opatrenia v súvislosti s koronakrízou sa uvoľňujú a aj športový svet sa pomaly vracia do normálu. Fanúšikovia cyklistiky, ktorí by za ideálnych okolností sledovali v týchto dňoch dianie na Giro d'Italia, sa tešia na poriadnu dávku súťaženia.

24.05.2020 11:13
Okolo Slovenska, 2. etapa Foto: ,
Pelotón stúpa na horskú prémiu v Starom Smokovci počas 2. etapy pretekov Okolo Slovenska.
debata

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) koncom týždňa zverejnila revidovaný kalendár. Najnovší plán počíta s augustovým reštartom sezóny.

„Kalendár stále nevidím ako konečný. Podujatia sa len popresúvali a je veľmi pravdepodobné, že ešte nastanú zmeny. Predpokladám, že niektoré preteky sa zrušia a kalendár sa viac zúži,“ vraví šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Tour je priorita

Novinky od UCI zaujímali aj organizátorov Okolo Slovenska, ktorí pracujú s pôvodným termínom 16. – 19. septembra. Termín sa však ešte môže zmeniť, keďže usporiadatelia by radi videli na štarte aj najväčšiu domácu hviezdu Petra Sagana.

Trojnásobný majster sveta mal byť hlavným ťahákom podujatia. Dve etapy sa uskutočnia v jeho rodisku Žiline a aj zvyšný priebeh pretekov organizátori naplánovali tak, aby vyhovoval jeho potrebám a mohol atakovať celkové prvenstvo.

Peter Sagan. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Peter Sagan. Peter Sagan.

Škrt cez rozpočet im však urobila pandémia. UCI preložila prestížnu Tour de France na september a tento termín koliduje s podujatím na Slovensku.

Sagan plánuje na Starej dáme zaútočiť na ôsmy zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. Hoci na začiatku roka vyjadril túžbu štartovať na domácich pretekoch, prednosť logicky dostane Tour.

„Pred koronakrízou boli šance, že Peter sa postaví na štart v Žiline, približne 80 ku 20. Teraz je pomer opačný. Mrzí nás to, ale nič s tým neurobíme. Tour je pre neho priorita,“ uvedomuje si Privara, ktorý je generálnym riaditeľom tradičného podujatia.

Hovorí sa, že nádej umiera posledná. Platí to aj v spojení Sagan – Okolo Slovenska. Objavili sa totiž správy, že Švajčiari uvažujú nad možnosťou prepustiť právo organizovať majstrovstvá sveta inej krajine. Dôvodom má byť revitalizácia krajiny po ústupe pandémie.

Peter Privara. Foto: SITA, Marko Erd
Peter Privara Peter Privara.

Šampionát je na programe v termíne 20. – 27. septembra. Ak by sa presunul, vznikol by priestor na posun Okolo Slovenska a nový dátum by mohol spadať aj do Saganových plánov.

„Švajčiari sa majú rozhodnúť do konca mája. Existuje alternatíva, že MS sa uskutočnia v novembri po skončení španielskej Vuelty. Samozrejme, muselo by to byť v krajine, v ktorej sú v danom čase vhodné podmienky,“ pokračuje Privara.

Rozpočet viac ako pol milióna

Úroveň Okolo Slovenska sa každým ročníkom zvyšuje. Vlani zavítali pod Tatry svetového hviezdy ako Elia Viviani, Yves Lampaert či Alexander Kristoff. Aj tento rok potvrdili účasť špičkové WorldTour tímy Deceuninck – Quick-Step či Bora-Hansgrohe.

„Etapy máme na 99 percent prekonzultované. Rokovali sme s majiteľmi ciest, políciou, ako aj so zástupcami miest a samospráv. Dohodli sme aj opravy niektorých vozoviek. Keď sa 3. júna viac uvoľnia opatrenia, intenzitu príprav ešte zvýšime,“ reaguje Privara.

Zorganizovať cyklistické preteky nie je lacná záležitosť. Rozpočet Okolo Slovenska 2020 presahuje pol milióna eur.

Momentka z pretekov Okolo Slovenska 2019. Foto: SITA, Milo Fabian
Okolo Slovenska Momentka z pretekov Okolo Slovenska 2019.

„Počítame s čiastkou plus mínus 590-tisíc eur. Rozpočet je približne rovnaký ako vlani. Ponechali sme počet súťažných dní, príde aj podobné množstvo cyklistov a tímov. Slováci budú po náročnom období, ktorým sme si všetci prešli, potrebovať aj určitý druh zábavy a relaxu. Šport patrí do tejto kategórie, ľudia ho radi sledujú. Chceme ich potešiť kvalitným podujatím,“ vraví šéf slovenskej cyklistiky.

Usporiadatelia sa pripravujú na rôzne scenáre. Nechcú prísť o fanúšikov, ktorí by uprednostnili sledovanie Tour pred domácimi pretekmi. Etapy vo Francúzsku sa končia takmer pravidelne okolo sedemnástej hodiny. Privara vraví, že v príprave itineráru organizačný výbor zohľadňuje aj tento faktor.

Druhá etapa pretekov Okolo Slovenska Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Cyklisti počas 2. etapy pretekov Okolo...

„Chceli by sme na každé námestie namontovať veľkoplošnú obrazovku. Ľudia si o piatej pozrú Sagana na Tour a potom dojazd etapy na našich pretekoch. Neradi by sme prišli čo i len o jedného diváka,“ zdôrazňuje.

UCI pozmenila aj termínové okno pre usporiadanie národných šampionátov. Dejiskom spoločných majstrovstiev Česka a Slovenska bude Mladá Boleslav. Termín spadá na štvrtý augustový víkend.

„S českými kolegami pracujeme na tomto dátume. Verím, že situácia sa žiadnym spôsobom neskomplikuje a hranice sa budú čoraz viac otvárať. Zmena sa týka obsadenia, v Mladej Boleslavi sa predstavia len muži a ženy v kategórii elite. Juniori a pretekári do 23 rokov budú tento rok súťažiť oddelene,“ dodáva Privara.

Najlepšie zarábajúci cyklisti v roku 2020 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Miguel Ángel López (Astana) - 1,5 milióna eur.
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Slovenska #Peter Privara