Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Frustrácia v dúhovom, päste na fanúšikov či bitky ako v ringu. Keď cyklisti zúria

Elitní cyklisti nezažívajú na trati len boj o pozície, ale musia zvládať prejazdy okolo fanúšikov, ktorých dotieravosť či provokácie často presahuje únosnú mieru. Portál Cyclingnews priniesol pamätné výbuchy emócii v profipelotóne, medzi ktorými nechýbajú ani fyzické strety medzi jazdcami.

23.05.2020 06:50
debata
Fanúšik s veľkou atrapou injekčnej striekačky.... Foto: SITA/AP, Roberto Bettini
Alberto Contador Fanúšik s veľkou atrapou injekčnej striekačky. Alberto Contador sa s podobnými provokatérmi stretol viackrát.

Lekcia od Kolumbijčana

V predposlednej etape vlaňajších pretekov Giro d'Italia v Miguelovi Ángelovi Lópezovi z Astany vzbĺkli vášne. Kolumbijčana pri naháňačke tria Vincenzo Nibali, Richard Carapaz a Mikel Landa poslal na zem fanúšik, ktorý následne schytal od cyklistu pár faciek. Carapaz sa vrátil na trať, no so stratou 1:40 min na spomenuté trio skončil osemnásty.

Tour 2016: Froome vs. fanúšik

Dnes štvornásobný držiteľ žltého dresu na najprestížnejších etapových pretekoch čelil pred štyrmi rokmi nielen rivalom na trati, ale aj fanúšikovi v kolumbijských farbách, ktorý sa k nemu v 8. etape dostal až príliš blízko. Výsledkom bol Britov úder do jeho tváre.

„Tento chlapík bežal s vlajkou tesne vedľa mojich riadidiel. Bolo to čoraz nebezpečnejšie, tak som ho odstrčil,“ hovoril Froome po etape. Pretekár dostal pokutu 200 švajčiarskych frankov.

Tour 2018: Vylúčenie Moscona

O dva roky rupli nervy aj Froomovmu kolegovi Giannimu Mosconovi. Na začiatku 15. etapy udrel Elieho Gesberta, za čo ho čakal nekompromisný trest – vylúčenie z pretekov.

Ďalšia diskvalifikácia pre agresívne správanie si na Moscona počkala o necelý rok neskôr na klasike Kuurne-Brussel-Kurne, keď po zrážke hodil bicykel na súpera.

Tour 2011: Provokatér Contadora

Pred deviatimi rokmi jazdil hviezdny Alberto Contador vo farbách tímu Saxo Bank. Počas výstupu na legendárny Alpe d'Huez viacerí fanúšikovia narušili osobný priestor Španiela, ktorý však zostával pokojný – až kým sa neobjavil divák v kostýme lekára (Contadorovi rok predtým v krvi zistili zakázaný klenbuterol, pozn.). A jeho ruka vystrelila smerom k tvári provokatéra…

Giro 2001: Päsťou do tváre

Wladimir Belli bol pred 3. etapou Gira na začiatku milénia na celkovom treťom mieste, na konci dňa sa však jeho účinkovanie na talianskych cestách skončilo. Dôvod? Taliana pri stúpaní verbálne urážal fanúšik, ktorý od cyklistu schytal ranu do tváre. Neskôr sa ukázalo, že išlo o synovca lídra pretekov Gilberta Simoniho. Belli dokončil záverečné stúpanie, ale jury ho neskôr z podujatia jednohlasne vylúčila.

Incident v čase 46:26

Tour 1997: Letiaca fľaša

Keď sa blížil záverečný špurt 6. etapy Tour 1997, Tom Steels sa neovládol a hodil fľašu do Frederica Moncassina, ktorý sa dostal pred neho spôsobom, ktorý sa belgickému šampiónovi nepáčil. Z podujatia ho vylúčili.

Gent-Wevelgem 2003: Frustrácia v dúhovom drese

Mario Cipollini patril medzi najlepších šprintérov svojej generácie. V roku 2003 jazdil Talian v dúhovom drese majstra sveta. Na belgickej klasike ho nahnevalo, keď sa ho pri debate so športovým riaditeľom snažil predstihnúť motocykel s rozhodcom. Reagoval tak, že po ňom hodil dve fľaše s vodou. V cieli Cipolliniho diskvalifikovali.

Tour 1996: Armstrong v strkanici

V 5. etape Tour de France 1996 sa dopingový hriešnik Lance Armstrong dostal do konfliktu s Gillesom Bouvardom. Roztržku sa snažili upokojiť ďalší jazdci, kohúti o pár sekúnd vychladli, vymenili si pár slov a pokračovali v pretekoch.

Na Okolo Kalifornie 2009 Armstrong strčil do fanúšika, ktorý ho vyprovokoval veľkou atrapou striekačky.

Tour 2010: Bitka jazdcov

Carlos Barredo a Rui Costa sa do seba pustili po skončení horúcej 6. etapy Tour de France. Barredo podľa denníka L'Equipe vyštartoval po Costovi, pretože ho rozzúril kontaktom v záverečných kilometroch. Jazdcov museli oddeliť členovia tímu, obaja dostali približne 300-eurovú pokutu.

Tour 2010: Nervózny ročník

Nielen Barredo a Costa, ale aj Mark Renshaw a Julian Dean sa pred 10 rokmi postarali o tvrdý súboj. Renshaw smerom k súperovi „poslal“ niekoľko hlavičiek a aj keď sa v cieli obraňoval, že pohyb dôležitý na to, aby sa udržal na bicykli, nepomohlo mu to. Z Tour ho vylúčili.

Vuelta 2014: Roztržka v čelnej skupine

Preteky v Španielsku pred šiestimi rokmi okorenila šarvátka Taliana Gianlucu Brambillu (Omega Pharma-Quick-Step) a Rusa Ivana Rovného (Tinkoff-Saxo) v 16. etape. Oboch diskvalifikovali.

Vuelta 1995: Bitka ako v ringu

Na záver si portál vybral skutočnú lahôdku. Leonardo Sierra a Ramón González Arrieta sa po páde počas etapy poriadne rozohnili a predviedli bitku ako v ringu…

Najlepšie zarábajúci cyklisti v roku 2020 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Miguel Ángel López (Astana) - 1,5 milióna eur.
debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Giro d'Italia