Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dopovali všetci. Kto potom všetky Tour vyhral?

Pre väčšinu je najväčším podvodníkom v histórii športu. Iní si ho pamätajú ako víťaza v boji so zákernou rakovinou. A sú aj takí, ktorí ho považujú za top cyklistu všetkých čias.

21.05.2020 16:48
Landis-Cycling Team Foto: ,
Lance Armstrong (vpravo) a Floyd Landis na Tour de France 2004.
debata (27)

Isté je, že meno Lance Armstrong vyvoláva kontroverziu. Dopingový hriešnik naďalej púta davy a jeho príbeh o vzostupoch a pádoch je opäť v kurze.

Televízia ESPN po masívnom úspechu dokumentu Posledný tanec, v ktorom zažiarila basketbalová ikona Michael Jordan, prináša dvojdielny film v hlavnej úlohe s Armstrongom.

„Môžete ho milovať alebo nenávidieť. Avšak stále platí, že Lance je jednou z najzaujímavejších postáv v histórii športu. Po vzhliadnutí úprimnej spovede si každý môže o ňom urobiť vlastný názor,“ vraví programová riaditeľka dokumentárnej sekcie ESPN Libby Geistová.

Lance Armstrong. Foto: SITA/AP, BERNARD PAPON
Armstrong Lance Lance Armstrong.

Kortizón nad zlato

Už prvé ukážky z dokumentu vyvolali vlnu búrlivých reakcií. To, že Armstrong vyhral Tour de France sedemkrát za sebou vďaka podpore ilegálnych látok, je známy fakt. Nevedelo sa však, že dopoval od začiatku profesionálnej kariéry.

„Prvýkrát som prekročil čiaru, keď som mal 21 rokov. Dovtedy som bol čistý, šport ma jednoducho bavil. Keď sa stanete profesionálom, nároky sa zvýšia. Narastie tlak i očakávania,“ priznáva rodák z Texasu.

V dokumente otvorene hovorí o zložení dopingových koktejlov. Na začiatku bol kortizón a príslušné prekurzory. Nasledovali krvné transfúzie a testosterón. Na otázku, či užívanie rastových hormónov mohlo viesť až k rakovine, ktorú mu diagnostikovali v roku 1996, odpoveď nepozná.

„Veľakrát som rozmýšľal nad spojením termínov rast, rastový hormón, rastúce bunky. Ak sa má v tele niečo zväčšovať, môže to byť dobré i zlé,“ vraví.

Najviac však obľuboval syntetický erytropoetín. Známejší pod skratkou EPO, tento hormón pomáha k zlepšeniu vytrvalosti a k redukcii času potrebného na zotavenie po športovom výkone. „EPO je svojím spôsobom bezpečná droga. Ak ju beriete pod lekárskym dohľadom a v malých dávkach, môže byť pre vaše telo prospešná. Do tela si môžete pustiť omnoho horšie veci,“ šokuje.

Najlepšie zarábajúci cyklisti v roku 2020 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Miguel Ángel López (Astana) - 1,5 milióna eur.

Dýka do chrbta

Špeciálna kapitola v dokumente je venovaná Floydovi Landisovi. Ako dvorný domestik pomohol Armstrongovi k titulom na Tour a potom ho sám predhodil vyšetrovateľom.

„Floyd je kus exkrementu. Podlý zbabelec, ktorý nedokázal niesť zodpovednosť za svoje činy. Nesťažoval sa, keď sme spolu vyhrávali. Potom mi bodol dýku do chrbta,“ hádže špinu na exkolegu.

Landis však má na vec iný názor. Tvrdí, že Armstrong bol dopingom posadnutý a nútil k jeho užívaniu aj spolujazdcov. Kto má pravdu, nevedno. Dokázané je, že Landis vyhral TdF 2006 na drogách a titul mu odobrali.

„Trochu s ním súcitím. Prešiel si peklom verejného poníženia a hanby. To zabolí. Je ľahšie sa na niekoho hnevať, ako si pripustiť vlastné pochybenie. Možno keby nebolo mňa, tajomstvo zostane do dnešného dňa utajené,“ reaguje Landis.

Za to, že zohral úlohu kľúčového informátora v Armstrongovom prípade, dostal od americkej vlády odmenu päť miliónov dolárov. Drogám, hoci v legálnej forme, zostal verný naďalej.

Investoval do marihuanovej farmy v Colorade a venuje sa výrobe konopného oleja.

Lance Armstrong. Foto: SITA, AP
Lance Armstrong Lance Armstrong.

Šermiarsky súboj

Posledný tanec s Jordanom mal miliónovú sledovanosť. Podobné čísla čakajú ľudia z ESPN aj pri dokumente o Armstrongovi. Režisérka filmu „Lance“ Marina Zenovichová vraví, že medzi výtvormi je zásadný rozdiel.

„Jordan si vybral také scény, aké mu vyhovovali. Nepríjemné otázky a neuspokojivé odpovede vyhodil. Lenže Lance takúto právomoc nemá. Od začiatku som mu povedala, že dokument urobíme výhradne po mojom alebo vôbec,“ vraví Zenovichová.

O americkej ikone natočili množstvo filmov a napísali veľa kníh. Najnovšie dielo má však svoje unikáty. Armstrong povolil filmárskemu tímu prístup do súkromia a rodiny. Navyše sa na prevalenie dopingovej kauzy pozerá s odstupom ôsmich rokov.

„Nie všetky otázky mu boli príjemné. Ale ani jednu nevynechal. Cítila som, že medzi nami prebieha akoby šermiarsky súboj. Neuhýbal v odpovediach, nad rozhovorom chcel prebrať kontrolu. Myslím, že fanúšikovia sa majú na čo tešiť,“ mieni režisérka.

Ak obetujete niekoľko dolárov, prvý diel dokumentu si môžete pozrieť na ESPN v nedeľu. Možno nájdete odpoveď aj na Zenovichovej otázku, ktorá sa vo filme pýta: "Dopovali všetci, nie len tí najlepší. Kto potom všetky Tour vyhral?

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #doping #Lance Armstrong #Michael Jordan #Floyd Landis