Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto si kúpi Frooma? Záujem majú bohatí Izraelčania

Okolo tímu Ineos je naďalej rušno. Po tom, ako sa vzoprel mladík Egan Bernal, neutíchajú správy o možnom odchode Chrisa Frooma ešte v tejto sezóne.

18.05.2020 19:03
Italy Giro Cycling froome Foto: ,
Chris Froome na Giro d´Italia 2018 ešte v drese Sky.
debata

Ineos si urobil z Tour de France domovský podnik. Najbohatšia stajňa v cyklopelotóne, pred zmenou sponzora známa ako Sky, ovládla sedem z posledných ôsmich ročníkov Starej dámy.

Hegemóniu Britov dokázal narušiť len Vincenzo Nibali v roku 2014. Dva roky predtým odštartoval hegemóniu Sky, Bradley Wiggins, nasledovali Froome (2013, 2015, 2016, 2017), Geraint Thomas (2018) a vlani Bernal.

Mladý Kolumbijčan ako obhajca lanského triumfu v rozhovore s bývalou cyklohviezdou Albertom Contadorom pre Eurosport España povedal, že len tak nezahodí šancu na zisk ďalšieho žltého dresu.

„Som mladý, Tour som už vyhral. Ak sa budem cítiť silnejší ako kolegovia, nebudem jazdiť pre ich potreby. Ani pre Froomove, ani pre Thomasove,“ vyhlásil Bernal.

Najlepší cyklisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Alberto Contador.

Chce byť líder

Froome bol v posledných sezónach zvyknutý na bezvýhradnú podporu tímu. Lenže teraz ju necíti. Bernal chce ísť za obhajobou, Thomas ho už zdolal v roku 2018.

A tak jeho manažéri pracujú na prestupe, ktorý by sa mohol udiať ešte pred augustovým začiatkom Tour.

Najhlasnejšie sa rozpráva o záujme dvoch tímov – Movistar a Israel Start-Up Nation. V Movistare by mohol byť lídrom aj z toho dôvodu, že Enric Mas ešte nemá špičkovú výkonnosť a Alejadro Valverde pomaly mieri do športového dôchodku.

V izraelskom tíme, ktorý je nováčikom v seriáli World Tour, by nemal takých kvalitných domestikov, ale zase by dostal viac peňazí.

Spolumajiteľ stajne, kanadský biznismen židovského pôvodu Sylvan Adams, je veľký fanúšik cyklistiky.

„Mojím snom je priviesť tím na Tour de France ako prvú izraelskú stajňu s izraelským jazdcom,“ vyhlásil Adams pred časom.

Froome 29. mája oslávi 35 rokov a ak by sa mu podarilo vyhrať piatu Tour, stal by sa druhým najstarším držiteľom žltého dresu. Rekordér je Belgičan Firmin Lambot, ktorý ho získal v roku 1922 vo veku 36 rokov.

Legendárny Eddy Merckx, päťnásobný šampión Tour, má pre Brita len jednu radu.

„Ak ma chceš dorovnať, tak zostaň tam, kde si. V Ineose máš najväčšiu šancu vyhrať Tour piatykrát. V inom tíme nebudeš mať takú podporu,“ povedal Merckx pre La Stampa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Chris Froome #Ineos #Israel Cycling Academy