Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cyklisti jazdia najradšej v Taliansku. Lebo cestoviny sú lepšie ako Tour

Sú náročnejšie. Krajšie. Komplikovanejšie. Slávnostnejšie. Menej privilegované i komerčné. Milujúcejšie a obľúbenejšie. Ale stále sú aj tak iba v tieni.

15.05.2020 06:41
Giro, cyklistika Foto: ,
Cyklisti počas 12. etapy Giro d'Italia 2019.
debata (1)

Druhé najväčšie cyklistické podujatie na svete Giro d'Italia malo mať dnes na programe už siedmu etapu z Vasta do L’Aquily. Uplynulé mesiace v Taliansku však nejavia známky života. Po historických pretekoch niet ani stopy.

Organizátori si lámu hlavy, čo s tým. Fanúšikovia smútia. A cyklisti detto… Podľa nich má Giro oproti Tour de France jednoducho navrch.

Lepšie cesty i jedlo

Bol to niekdajší skvelý švajčiarsky pretekár Alex Zülle, ktorý označil taliansku infraštruktúru za výrazne kvalitnejšiu, ako majú Francúzi. Možno ani sám netušil, že mnoho z ciest sa opravuje predovšetkým kvôli Giru. Pokojne sa totiž môže stať, že ak sa v apríli vyberiete na cyklistický výlet do Álp v okolí Colle Fauniera, na vrchol sa len tak nedostanete. Na cestách bude vyliaty čerstvý horúci asfalt.

Mimochodom, viete, čo povie Talian, ak dlhodobo jazdí po nekvalitnej vozovke? „Asi by sa tadiaľ malo ísť Giro d'Italia.“ Je to najlepšia záruka rýchlej opravy.

Ak kvalita ciest hovorí v prospech Talianska, o jedle sa nemusíme ani baviť.

Alebo predsa…

Poznáte lepšiu kuchyňu, ako majú na Apeninskom polostrove? Podľa nejedného prieskumu je najchutnejšia na svete. A môže to vari niekto povedať aj o Francúzsku?

Dlhé roky sa pelotón na Tour sťažoval na podmienky v hoteloch a jedálňach. Všetky námietky sa vraj stratili, až keď vedenie podujatia dočasne najalo do kuchýň talianske šéfstvo. A Francúzi sa konečne naučili, ako má chutiť pravá „pasta“ al dente.

„Síce sa zlepšili, ale počas každej Tour sa nájde podnik, z ktorého odchádzate s mizerným pocitom,“ naznačil Američan Bobby Julich.

Pravda, výhoda Gira nad Tour sa nekončí na tanieri. Údajne aj hotelové služby v porovnateľných cenových reláciách majú južania lepšie. Dôkaz? Blogy. Nejeden cyklista počas 21-etapových pretekov vo voľnom čase píše.

Ekvádorčan Richard Carapaz s trofejou pre... Foto: SITA/AP, Alessandro Di Meo
Italy Giro Carapaz Ekvádorčan Richard Carapaz s trofejou pre celkového víťaza Giro d'Italia 2019.

„Môžete tu byť v malom zastrčenom hoteli kdesi na vidieku, aj tak budete jesť chutné cestoviny ako nikdy predtým, skvelé mäso a piť famóznu kávičku. Nech to nevyznie ako neúcta k ostatným, ale Giru sa nič nevyrovná,“ zamyslel sa známy špurtér Henrich Haussler.

Najlepšie sú Dolomity

Francúzsko je vskutku krásna krajina. Organizátori sa rok čo rok snažia pelotón nasmerovať do tých najmalebnejších zákutí. Hory, pobrežia, vidiecke vinice, hrady, zámky či katedrály. Ale Taliansko má…

No moment, koľko kalendárov alebo magnetiek na chladničkách s obrazmi z Talianska ste v živote videli? Vzdušných záberov na Dolomity, ktoré rýchlo dajú zabudnúť na čokoľvek francúzske? Aj Graham Watson, slávny cyklistický fotograf, nazval Passo Gardena za najluxusnejší výstup s najkrajšou scenériou v Európe.

„Giro je vzrušujúcejšie a vášnivejšie. Vôbec si nemyslím, že Tour je nuda – od takéhoto tvrdenia mám ďaleko. Napokon, bol som tam, keď Greg LeMond zdolal Laurenta Fignona iba o osem sekúnd. Giro je však nádherné iným spôsobom. Na bicykloch súťažilo viac Talianov ako Francúzov. Viac Talianok sedávalo pri rozhlasových prijímačoch a počúvali prenosy z Gira. Vojdite do ktoréhokoľvek baru a zistíte, že väčšina miestnych má dokonalý prehľad o cyklistike. Krajina ňou žije,“ vysvetlil pre bikeraceinfo.com cyklistický bloger a nadšenec Larry Theobald.

Pravda, poviete si, že predchádzajúce riadky sú viac o dojmoch a s realitou nemusia mať veľa spoločné. Portál Velonews však oslovil desať vybraných jazdcov s otázkou, ktoré preteky z tria Giro – Tour – Vuelta si najviac užívajú.

Výsledok bol desaťkrát Giro.

A Tour?

Idú sa pozabíjať

Stará dáma je podľa nich najchaotickejšia zo všetkých. „Sú to preteky, kde jeden druhého považuje za idiota a naopak. Snažíme sa zabiť navzájom,“ komentoval situáciu na francúzskych cestách Haussler. Tlak na víťazstvá je tu vraj enormný. Tímoví riaditelia a sponzori šalejú, keď sa cyklisti neriadia ich pokynmi. Preto nikoho neprekvapí veľký počet pádov a zranení – obzvlášť v prvom týždni.

Pelotón na Tour de France 2019. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Tour de France Pelotón na Tour de France 2019.

„Veľa jazdcov vyrastá s myšlienkou štartovať na Tour de France. Mám však pocit, že Francúzom ide iba o šou a nie o preteky. Akoby cyklistika nebola pre nich dôležitá. Necítim tam radosť. V tejto chvíli je to podujatie, o ktoré nemám veľký záujem,“ vyhlásil v roku 2017 Simon Yates, hviezda tímu Mitchelton-Scott.

„Tour de France sú najslávnejšie cyklistické preteky na svete. Patrí im rešpekt a všetká česť. Ale Giro je aj tak najlepšie,“ glosoval súboj dvoch veľkých Grand Tour portál Cyclingtips.

Azda najlepšie to slovami vyjadril 39-ročný veterán Adam Hansen, ktorý sa postavil 11-krát na štart Gira, osemkrát absolvoval preteky na Tour. „Ak sa vám vo Francúzsku nedarí, je to najhoršie miesto na pretekanie.“

Je tam jedno veľké ale… Jeho tvrdenie totiž platí aj v opačnom garde.

Ak na Tour žnete úspechy, neprekonajú ich ani tie najlepšie talianske cestoviny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Giro d'Italia