Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poľský tím príde o hlavného sponzora. Vinokurov sa bojí zániku Astany

Poľská obuvnícka spoločnosť CCC Group ukončí na konci tohto roka sponzorskú spoluprácu s rovnomenným cyklistickým tímom.

12.05.2020 16:31
Greg Van Avermaet Foto: ,
Greg Van Avermaet (vľavo) so spolujazdcami z tímu CCC počas Tour de France 2019.
debata

Dôvod sú finančné dopady pandémie koronavírusu. Informoval o tom portál Cyclingnews s odvolaním sa na denníky Het Nieuwsblad a Gazzetta dello Sport.

Pretekári síce súhlasili so znížením svojich platov o 50 percent do konca roka, no spoločnosť je vo veľkých finančných problémoch, a preto ukončuje väčšinu sponzorských aktivít. CCC zaznamenala v prvom kvartáli roka 2020 stratu 75 miliónov eur a firma musela požiadať banky o pomoc pri financovaní na ďalší rok.

V tíme Van Avarmaet či Trentin

Manažér tímu Jim Ochowicz musí hľadať nového hlavného sponzora. Firma na výrobu bicyklov Giant uviedla, že plánuje aj ďalej podporovať stajňu, ale nie ako hlavný partner.

CCC má na súpiske známe mená na čele s olympijským víťazom z Ria Belgičanom Gregom van Avermaetom. Okrem neho zaň jazdia aj taliansky šprintér Matteo Trentin, ruský vrchár Iľnur Zakarin i dvaja Česi Jozef Černý a Jan Hirt. Väčšina pretekárov má zmluvy aj na rok 2021.

Matteo Trentin na archívnej snímke. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Matteo Trentin Matteo Trentin na archívnej snímke.

Sezónu prerušili v polovici marca a obnoviť by sa mala až v lete. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) podľa predbežného kalendára počíta s reštartom 1. augusta, kedy by sa mali uskutočniť preteky Strade Bianche v Taliansku. Po nich by malo nasledovať v termíne 5. až 9. augusta podujatie Okolo Poľska.

Škrty museli urobiť aj v stajniach Mitchelton-Scott, Bahrajn-McLaren, Astana a Lotto-Soudal. „Vieme, že tri, štyri, či päť stajní má viac problémov ako ostatné. Dúfam, že všetky dokážu dokončiť sezónu,“ povedal prezident UCI David Lappartient.

Komplikácie s ropou i s menou

Šéf Astany Alexander Vinokurov sa obáva, že ak sa v prebiehajúcej sezóne nebude znova pretekať, kazašská stajňa zanikne.

Vedenie už pristúpilo ku škrtom platov svojich pretekárov i zamestnancov o 30 percent, pokým sa sezóna neobnoví. Hlavný zdroj financií pre tím je štátny fond Samruk Kazyna.

„So sponzormi sme spravili všetko, čo je v našich silách. V Kazachstane, ako i inde vo svete, je to zložité. S ropou i s menou. Musíme prežiť tento rok a ak nebudú preteky, bude to veľmi komplikované. Myslím si, že v takom prípade by bol môj tím v ohrození a na budúci rok by zanikol,“ povedal Vinokurov pre francúzsky portál Cyclism'Actu.

Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
France Cycling Tour de France Ilustračná snímka.

Olympijského víťaza z OH 2012 v Londýne preto potešilo, že Medzinárodná cyklistická únia (UCI) minulý týždeň zverejnila nový kalendár pretekov na prebiehajúci rok. Sezónu, ktorú prerušili v polovici marca pre pandémiu koronavírusu, by mali obnoviť 1. augusta, keď sú na programe preteky Strade Bianche v Taliansku.

„Potrebovali sme kalendár a od prezidenta UCI a jeho tímu bola výborná robota, že ho pripravili. Je síce poriadne nahustený, ale chápem všetkých organizátorov, ktorí chcú, aby sa ich podujatia uskutočnili,“ povedal Vinokurov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Astana Pro Team #CCC #koronavírus