Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úplne bez divákov? To určite nie. Tour však stále čelí neistote

Všeobecná neistota počas pandémie koronavírusu sa dotýka aj svetového športu. A platí to aj o cyklistike.

07.05.2020 09:31
Egan Bernal, Geraint Thomas, Chris Froome Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

"Momentálne nevieme, čo bude o dva či tri mesiace, ale je naším poslaním pripraviť kalendár na druhú polovicu sezóny a dúfať, že tie preteky aj budú. Ak by sme si na konci marca len tak povedali, že máme po sezóne a stretneme sa v januári na Tour Down Under v Austrálii, bola by to katastrofa pre náš šport.

Hotové nešťastie pre tímy, jazdcov, obslužný personál aj organizátorov pretekov. My sa však nevzdávame. Chceme z tejto sezóny zachrániť, čo sa dá," uviedol prezident Medzinárodnej cyklistickej únie David Lappartient v konferenčnom hovore so svetovými médiami, cituje ho portál Cycling Weekly.

Verí, že Tour bude

Návrh kalendára UCI je už niekoľko hodín na svete a 46-ročný Francúz sa poďakoval všetkým, ktorí sa pokúsili vtesnať do troch mesiacov to najpodstatnejšie z pôvodne plánovej desaťmesačnej sezóny.

Osobitnú pozornosť venoval Tour de France, najslávnejším a najdôležitejším pretekom roka, ktoré preložili z tradičného júlového termínu na septembrový (29.8. – 20.9.).

„Verím, že preteky budú, ale zároveň mám obavy o bezpečnosť účastníkov. Nikto z nás nedokáže predvídať, aká situácia nastane o niekoľko týždňov. Na sto percent nemôžem povedať, že tento rok sa uskutoční Tour de France. Ak by sa tak nemohlo stať, bolo by to nešťastie. Takmer 50 % návratnosti všetkých sponzorských investícií do sezóny sa jednotlivým tímom vráti práve počas troch týždňov pretekania sa na francúzskych cestách,“ myslí si Lappartient.

Ani francúzska vláda zatiaľ nevie spoľahlivo odhadnúť, ako sa bude vyvíjať situácia so športom v jednej z najväčších krajín Európy. Francúzi postupne uvoľňujú reštrikčné opatrenia a športovcom po takmer dvoch mesiacoch čoskoro povolia tréningy pod holým nebom.

Cyklisti potrebujú fanúšikov

Tie isté autority však zároveň vyhlásili zákaz organizovania športových akcií s viac ako 5000 divákmi minimálne do 1. septembra. A Tour de France je so svojou multimiliónovou návštevnosťou dlhodobo jedno z najpopulárnejších športových podujatí na svete. Lappartient tvrdí, že si nevie predstaviť tieto megalomanské preteky bez účasti divákov.

"Náš šport sa nemôže diať za zatvorenými dverami. Cyklisti potrebujú cítiť fanúšikov. Môžeme sa však pokúsiť regulovať počet ľudí na niekoľkých menších pretekoch, napríklad na Critérium du Dauphiné a potom sa uvidí. Viem, že už prebiehajú rokovanie v tejto veci medzi ASO, organizátorom TdF a Dauphiné, francúzskou vládou a predstaviteľmi samosprávy v účastníckych mestách.

Zdá sa, že preteky ako Tour de France alebo Giro d'Italia sa nebudú konať za zatvorenými dverami, ale nejaké regulácie určite nastanú. Možno by sme vedeli obmedziť počet ľudí v istom okamihu na istom mieste, ale úplne bez divákov, to určite nie," skonštatoval Lappartient.

Preteky Critérium du Dauphiné sú v navrhovanom kalendári UCI pre záver sezóny 2020 plánované v skrátenej podobe na 12.- 16. augusta ako príprava na Tour de France. Pre Giro d'Italia zasa vybrali októbrový termín (3.- 25. 10.), ale bez pôvodne plánovaného štartu v Maďarsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #David Lappartient #koronavírus