Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvý tréning po siedmich týždňoch. Konečne vonku, teší sa Sagan

Pred sezónou plánoval náročný trojboj. Po premiérovej účasti na Giro d'Italia sa mal zúčastniť na Tour de France a olympiáde. Realita je však iná. Pandémia koronavírusu zhatila plány aj Petrovi Saganovi, ktorému nezostáva nič iné, ako čakať na vývoj situácie.

04.05.2020 18:21
debata (1)
Peter Sagan. Foto: SITA, Jana Birošová
Peter Sagan Peter Sagan.

„Plánovať preteky pre druhú polovicu sezóny je nateraz nemožné. Avšak som pripravený jazdiť až do zimy. Počas posledných týždňov som si dostatočne oddýchol,“ vravel slovenský cyklista v rozhovore pre denník Il Corriere della Sera.

V športe aj živote platí, že všetko zlé je na niečo dobré. Súťažný adrenalín a stovky kilometrov v sedle Sagan vymenil za príjemnejšie veci – venuje sa synovi.

Marlon oslávi v októbri tri roky. V Monaku býva s Katarínou Smolkovou, Saganovou exmanželkou, len 800 metrov od otcovho apartmánu.

„Každý, kto ma pozná, vie, že sa vždy snažím pozerať na veci pozitívne. Chýba mi bicykel, súťaženie či čerstvý jarný vzduch počas jazdy, ale teraz aspoň môžem tráviť chvíle s Marlonom. Sme spolu každý deň, napĺňa ma to šťastím,“ pokračoval 30-ročný Žilinčan.

V Monaku doteraz platili prísne obmedzenia. Tie sa však podobne ako v celej Európe uvoľňujú. Sagan si bol v pondelok prvýkrát po týždňoch zajazdiť vonku.

„Dnes je prvý deň, keď sa môžem ísť previesť na bicykli. Ale len po Monaku. Do pedálov sa opriem po siedmich týždňoch,“ referoval prostredníctvom vi­dea.

Olympiáda? V ktorom roku?

Ak by nebolo pandémie, Sagan by sa v súčasnosti pripravoval na prvé Giro v kariére. Úvodná Grand Tour roka mala odštartovať 9. mája v Budapešti.

„Tour de France preložili na september, ďalšie dátumy sú neznáme. Nikto nevie, ako sa vyvinie situácia. Keď kompetentní povolia preteky, musia nám predtým dožičiť dostatočný čas na trénovanie. Presný program zatiaľ nepoznám. Jednou z priorít bude klasika Miláno – San Remo, ktorú som ešte nevyhral,“ vyjadril sa.

Najlepší cyklisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Alberto Contador.

Hviezda tímu Bora-Hansgrohe si je vedomá, že načasovanie formy na druhú polovicu bude náročné. Neustále zmeny v kalendári a posúvanie pretekov tomu nepomáhajú.

„S tým nič neurobím, všetci sme na tom rovnako. Bolo by zbytočné ladiť formu, keď nevieme, kedy presne sa reštartuje sezóna. Môže to byť v septembri, ale aj neskôr. Nezostáva nám nič iné, ako vyčkávať,“ zamyslel sa.

Po Tour de France, kde plánoval zaútočiť na ôsmy zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže, figurovala v jeho itinerári olympiáda. Tokijské hry sú nateraz preložené na termín 23. júla – 8. augusta 2021. Podľa Sagana to nemusí byť fixný dátum.

„Aká olympiáda? V ktorom roku? Organizátori tvrdia, že sa s istotou uskutoční. Akoby zabúdali na pandémiu, ktorá sa ešte neskončila. Niektoré vyjadrenia sú v tejto súvislosti predčasné,“ dodal Sagan.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #koronavírus