Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pikošky z masážneho stola. Ako sa z gorily Greipela stalo dievčatko

Na masážnom stole mu počas posledných 24 rokov ležalo niekoľko zvučných mien. Snažil sa ich dostať nielen do fyzickej, ale aj psychickej pohody. Marc Van Gyseghem odišiel 1. mája do dôchodku. Rozlúčku s cyklistickým kolotočom si určite predstavoval inak ako počas pozastavenej sezóny.

04.05.2020 11:36
Marc Van Gyseghem Foto: ,
Peter Sagan v súboji s Andrém Greipelom a Marc Van Gyseghem.
debata
André Greipel ešte v drese Lotto Soudal. Foto: SITA/AP, Laurent Cipriani
André Greipel André Greipel ešte v drese Lotto Soudal.

Šesťdesiatročný masér pôvodne plánoval koniec po monumente Paríž – Roubaix a veril, že posledným jazdcom, ktorého si vezme do opatery, bude Philippe Gilbert. Pre pandémiu koronavírusu sa tohto sna nedočkal.

„Päťsto masáží za sezónu si vybralo svoju daň. Moje prsty sa pokrivili a bojujem s osteoartrózou a trápi ma aj tenisový lakeť,“ povedal Van Gyseghem. Pre Gazet van Antwerpen a prezradil v posledných rokoch člen tímu Lotto-Soudal niekoľko zaujímavostí zo zákulisia.

Ako už naznačil, za najlepšieho cyklistu, s ktorým pracoval, považuje Gilberta. Ich spolupráca sa začala v roku 2009. Zoznámili sa v Monaku pred pretekmi Okolo Lombardska.

„Po tréningu nasledovala masáž a potom sme spolu išli na večeru. Spomínané podujatie vyhral, išlo o prvý monument, na ktorom sa mu to podarilo. O dva roky neskôr bol taký dobrý, že keď zaútočil v posledných kilometroch, bolo jasné, že vyhrá,“ spomína na belgickú hviezdu Van Gyseghem.

Atraktívne prostredie proficyklistiky však malo aj svoje úskalia: „Až 180 dní v roku som strávil v hoteloch. Moje manželstvo to nevydržalo a pred 13 rokmi som sa rozviedol.“

V tíme Lotto spolupracoval s Austrálčanom Robbiem McEwennelom: „Od prvého momentu všetko klapalo. Veľa sme spolu cestovali, keď nás čakali viacdňové preteky, bol som si istý tým, že aspoň jednu etapu vyhrá.“

Zo začiatku trvala masáž polhodinu a zahŕňala len nohy, neskôr sa čas predĺžil hodinu a masáže sa týkali už celého tela.

„Každý pretekár má odlišné nohy, inak vybudovanú svalovú hmotu, takže potrebuje rôzne typy masáží. André Greipel má síce mohutné nohy, ale po dvoch minútach ma poprosil, aby som mu ich masíroval jemnejšie. Dokonca mi viackrát povedal, že na masážnom stole sa stáva dievčatkom,“ hovorí o dlhoročnom súperovi Petra Sagana, ktorého pre muskulatúru prezývajú Gorila.

Po každej masáži sa Van Gyseghem musel prezliecť, keďže tričko vo vyhriatej miestnosti prepotil. Pri jednom z cyklistov to však nebolo nutné.

„Thomas De Gendt v posledných troch rokoch masáž nežiadal, respektíve za štvrťhodinu bolo po všetkom. Masíroval som ho len zľahka, ešte jemnejšie ako keď chcete dať zmyselnú masáž žene… Podľa Thomasa totiž výkon na trati masáž neovplyvní. Skutočne na to nie sú vedecké dôkazy, ale 99 percent cyklistov ju využíva,“ dodáva na adresu Belgičana.

Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Tour de France Ilustračná snímka.

Zo svojej pozície nikdy nevedel odhadnúť, komu sa na nasledujúci deň bude dariť. Spomenul tiež dôležitosť psychologickej pomoci jazdcom.

"Fyzická časť masáže je len štvrtinou z celkovej práce. Nemenej dôležitý je psychologický aspekt. Cyklisti si musia oddýchnuť, masér je často bútľavou vŕbou, človekom, ktorému sa môžu vyrozprávať, podeliť s menšími i väčšími problémami.

Vypočul som si veľa vzťahových príhod. Niektorí však dokážu vypnúť úplne, občas aj zaspať. Patrí medzi nich Lawrence Naesen. Zapol som mu wellnessovú hudbu a zakrátko už chrápal," spomenul špecifikum ďalšieho krajana, aktuálne jazdiaceho za Lotto-Soudal.

debata chyba
Viac na túto tému: #André Greipel #Lotto Soudal #Marc Van Gyseghem