Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Sagan? Boli aj silnejší súperi, tvrdí nemecká raketa

Pred troma rokmi mu cyklosvet ležal pri nohách. Na Tour de France 2017 vyhral päť etáp a výkonmi v špurtoch privádzal súperov do zúfalstva.

26.04.2020 13:32
Kittel cyklo Foto: ,
V záplave slovenských vlajok. Marcel Kittel patril medzi tradičných súperov Petra Sagana.
debata (3)

Pravda, úlohu mal vtedy uľahčenú. Dvaja hlavní sokovia skončili po vzájomnom kontakte – Mark Cavendish sa zranil a Petra Sagana diskvalifikovali traťoví komisári.

Dnes sa Marcel Kittel pozerá na cyklistiku už inou optikou. Vlani ukončil kariéru a na aktuálnu situáciu má triezvejší pohľad ako stále aktívni kolegovia. Týka sa to aj Tour de France 2020.

Tour ako olympiáda?

Najslávnejšie preteky planéty presunuli organizátori na termín 29. augusta – 20. septembra. Hlavným dôvodom je nariadenie francúzskej vlády, ktorá pre pandémiu zakázala hromadné akcie v krajine minimálne do polovice júla.

Kittel sa postavil na stranu organizátorov zo spoločnosti ASO, ktorých chváli za snahu usporiadať podujatie aj v súčasných náročných podmienkach. Celkovo je však skeptický.

„Tour je príliš veľké podujatie na to, aby sa dalo zorganizovať v súčasnej situácii. Nariadenia sú jedna vec, tou druhou je ich zavedenie do praxe,“ myslí si Kittel.

Belgická televízia Sporza sa v uplynulých týždňoch zamerala na debatu ohľadne bezpečnosti. Zaznel aj názor, že Tour by mala nasledovať príklady tokijskej olympiády. Myslí si to aj profesor epidemiológie na univerzite v Melbourne Benjamin Cowie.

"Ak by sa podujatie uskutočnilo vo formáte, na aký sme boli zvyknutí doteraz, vyvstávajú vážne otázky ohľadne bezpečnosti. Organizátori by mali seriózne uvažovať nad možnosťou presunúť preteky o rok. Išlo by konzervatívny a bezpečný postup,“ tvrdí Cowie.

Top 10 najštýlovejších cyklistov v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Belgičan Eddy Merckx (1965-78).

Silná trojka

Či sa Tour v tomto roku uskutoční, ukážu najbližšie týždne. Isté je, že Kittel na štarte nebude. Hoci cyklistika je stále súčasťou jeho amatérskeho tréningu, dianie v profipelotóne sleduje už len v televízii.

„Občas sa prichytím pri tom, že mi chýba súťažný adrenalín. Najmä vtedy, keď sledujem špurty. Kariéra je minulosť, ale vášeň v srdci mi zostala,“ vraví.

V živej debate s fanúšikmi na internete prezradil, koho počas súťažných rokov považoval za najvážnejších súperov. Ak ste očakávali, že spomenie aj Sagana, mýlili ste sa.

„Na rýchlo poviem dve mená – Mark Cavendish a André Greipel. Najmä v rokoch 2012 až 2016 sme všetci traja jazdili v skvelej forme. Pomohlo, samozrejme, aj to, že sme sa mohli spoľahnúť na kvalitných kolegov. Naše šprinty boli vždy veľký boj,“ spomína.

Od lanského decembra sú spolu s priateľkou, bývalou holandskou volejbalistkou Tessou von Piekartzovou rodičmi malého Lexa. Narodenie potomka zmenilo Kittelove priority.

„Jeho príchod na svet ma len utvrdil v tom, že rozhodnutie o ukončení kariéry bolo správne. Život nie je len o víťazstvách a trofejách. Keď sa vám narodí dieťa, veľa toho pochopíte,“ zdôrazňuje.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #Marcel Kittel #Marc