Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan? Boli aj silnejší súperi, tvrdí nemecká raketa

Pred troma rokmi mu cyklosvet ležal pri nohách. Na Tour de France 2017 vyhral päť etáp a výkonmi v špurtoch privádzal súperov do zúfalstva.

26.04.2020 13:32
Kittel cyklo Foto: ,
V záplave slovenských vlajok. Marcel Kittel patril medzi tradičných súperov Petra Sagana.
debata (3)

Pravda, úlohu mal vtedy uľahčenú. Dvaja hlavní sokovia skončili po vzájomnom kontakte – Mark Cavendish sa zranil a Petra Sagana diskvalifikovali traťoví komisári.

Dnes sa Marcel Kittel pozerá na cyklistiku už inou optikou. Vlani ukončil kariéru a na aktuálnu situáciu má triezvejší pohľad ako stále aktívni kolegovia. Týka sa to aj Tour de France 2020.

Tour ako olympiáda?

Najslávnejšie preteky planéty presunuli organizátori na termín 29. augusta – 20. septembra. Hlavným dôvodom je nariadenie francúzskej vlády, ktorá pre pandémiu zakázala hromadné akcie v krajine minimálne do polovice júla.

Kittel sa postavil na stranu organizátorov zo spoločnosti ASO, ktorých chváli za snahu usporiadať podujatie aj v súčasných náročných podmienkach. Celkovo je však skeptický.

„Tour je príliš veľké podujatie na to, aby sa dalo zorganizovať v súčasnej situácii. Nariadenia sú jedna vec, tou druhou je ich zavedenie do praxe,“ myslí si Kittel.

Belgická televízia Sporza sa v uplynulých týždňoch zamerala na debatu ohľadne bezpečnosti. Zaznel aj názor, že Tour by mala nasledovať príklady tokijskej olympiády. Myslí si to aj profesor epidemiológie na univerzite v Melbourne Benjamin Cowie.

"Ak by sa podujatie uskutočnilo vo formáte, na aký sme boli zvyknutí doteraz, vyvstávajú vážne otázky ohľadne bezpečnosti. Organizátori by mali seriózne uvažovať nad možnosťou presunúť preteky o rok. Išlo by konzervatívny a bezpečný postup,“ tvrdí Cowie.

Top 10 najštýlovejších cyklistov v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Belgičan Eddy Merckx (1965-78).

Silná trojka

Či sa Tour v tomto roku uskutoční, ukážu najbližšie týždne. Isté je, že Kittel na štarte nebude. Hoci cyklistika je stále súčasťou jeho amatérskeho tréningu, dianie v profipelotóne sleduje už len v televízii.

„Občas sa prichytím pri tom, že mi chýba súťažný adrenalín. Najmä vtedy, keď sledujem špurty. Kariéra je minulosť, ale vášeň v srdci mi zostala,“ vraví.

V živej debate s fanúšikmi na internete prezradil, koho počas súťažných rokov považoval za najvážnejších súperov. Ak ste očakávali, že spomenie aj Sagana, mýlili ste sa.

„Na rýchlo poviem dve mená – Mark Cavendish a André Greipel. Najmä v rokoch 2012 až 2016 sme všetci traja jazdili v skvelej forme. Pomohlo, samozrejme, aj to, že sme sa mohli spoľahnúť na kvalitných kolegov. Naše šprinty boli vždy veľký boj,“ spomína.

Od lanského decembra sú spolu s priateľkou, bývalou holandskou volejbalistkou Tessou von Piekartzovou rodičmi malého Lexa. Narodenie potomka zmenilo Kittelove priority.

„Jeho príchod na svet ma len utvrdil v tom, že rozhodnutie o ukončení kariéry bolo správne. Život nie je len o víťazstvách a trofejách. Keď sa vám narodí dieťa, veľa toho pochopíte,“ zdôrazňuje.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #Marcel Kittel #Marc