Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po páde komunizmu odišli na západ. Ich bicykle pozná celý svet

Čísla o ich bicyklebalovej kariére sú ohromujúce. Vybojovali dvadsať titulov majstrov sveta, štyri razy striebro, raz bronz.

26.04.2020 08:35
debata (57)
Jan a Jindřich Pospíšilovci. Foto: archív
Bratia Pospíšilovci Jan a Jindřich Pospíšilovci.

Keď opúšťali na vrchole svetovú scénu, Jan mal 43 a Jindřich 46 rokov. Do najlepšej desiatky československých športovcov sa dostali devätnásťkrát. Prvý raz v 1965, posledný v 1988. Brnenskí bratia Pospíšilovci. Československý unikát, ktorý vo svete športu nemá obdobu.

„Vyhlasovanie najlepších bolo jedinou príležitosťou, aby sa stretli všetci úspešní z rôznych oblastí športu,“ zdôrazňuje starší z dvojice Jindřich.

„A keďže my sme chodili na tieto akcie niekoľko desaťročí, spriatelili sme sa so všetkými vynimočnými osobnosťami, od Věry Čáslavskej po Tóna Tkáča.“

Aj vtedy patril bicyklebal, alebo ak chcete „kolová“, k menším športom.

„Rešpektovali sme realitu. Objavili sa aj hlasy, že sa naše úspechy preceňujú, že v našom športe je jednoduchšie vyhrávať. S nikým sme sa nehádali, ale občas sme povedali: nech sa páči, skúste si to. Pri niektorých príležitostiach aj špičkoví cyklisti z iných odvetví vysadli na naše bicykle a zahrali si. A boli prekvapení, akú únavu cítili a aké zložité to bolo.“

Top 10 najštýlovejších cyklistov v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Belgičan Eddy Merckx (1965-78).

Dodáva, že každý rok bol pre nich ťažší a ťažší. Prišiel šampionát 1988. Mali devätnásť titulov.

„Ešte pred MS sme oznámili všetkým súperom, že je to náš posledný šampionát. Skončili by sme, aj keby sme nevyhrali. Lenže v Nemecku sme získali dvadsiaty titul. Bol to náš najťažší turnaj, brácho chytil v závere dve penalty, čo rozhodlo,“ spomína Jindřich Pospíšil.

Vychovala ich mama-šoférka

Jeho brat Jan v sobotu oslávil 75. narodeniny. Otec zahynul tesne pred koncom vojny, matka Anna živila rodinu ako šoférka nákladného auta.

Ani športové úspechy neudržali bratov v Československu. Jan sa v roku 1990 spoločne s rodinou presťahoval do Švajčiarska, kde si našiel prácu v automobilke. Jindřich zase zamieril do Rakúska.

Jan sa venoval aj tréningu mladých bicyklebalistov a neskôr začal vyrábať vlastné konštrukcie pre „kolovú“ i krasojazdu.

„Som spokojný. Syn si dokonca otvoril pobočku vo Frankfurte. Po celom svete sa súťaží na strojoch značky Pospíšil,“ povedal pred časom pre ČT Sport Jan Pospíšil.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #bicyklobal #bratia Pospíšilovci #kolová