Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tour v septembri? Hrozí druhá vlna pandémie, varujú odborníci

Cyklistický kalendár pre rok 2020 aktuálne vyzerá ako newyorské metro. Organizátori posúvajú preteky, predbiehajú sa v oznámení termínov a všetky podujatia sa snažia natlačiť do rozmedzia troch mesiacov.

23.04.2020 11:53
Peter Sagan, Sonny Colbrelli Foto: ,
Podebatuje si Peter Sagan s kolegami na Tour de France až v roku 2021?
debata

Skrátenú sezónu má odštartovať prestížna Tour de France. Organizátori pred týždňom oznámili nový termín, ktorý spadá na obdobie 29. augusta – 20. septembra.

Význam „Starej dámy“ v profipelotóne je obrovský. Pre tímy predstavuje takmer 80 percent príjmom za celú sezónu. Ak by sa Tour tento rok neuskutočnila, malo by to likvidačný dopad na viaceré stajne.

Trojtýždňové podujatie je zároveň masívnou akciou, ktorá je náročná najmä na logistiku. O chod pretekov sa starajú stovky až tisícky ľudí. Preto je otázne, v akej forme by sa Tour uskutočnila v súčasnej situácii v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Belgicky portál Sporza sa v uplynulých týždňoch zameral na debatu ohľadne bezpečnosti podujatia. Oslovení odborníci vyslovili viaceré tézy a zaznela aj taká, že Tour by mala nasledovať príklady tokijskej olympiády.

Myslí si to profesor epidemiológie na univerzite v Melbourne Benjamin Cowie.

„Ak by sa Tour uskutočnila vo formáte, na aký sme boli zvyknutí doteraz, vyvstávajú seriózne prekážky ohľadne bezpečnosti. Tisícky ľudí na jednom mieste by mohli spustiť druhú vlnu pandémie. Organizátori by mali seriózne uvažovať nad možnosťou presunúť preteky o rok. Išlo by konzervatívny a bezpečný postup,“ tvrdí Cowie.

S optimistickejšou víziou prišiel profesor infektológie a geografickej medicíny na univerzite v Ríme Stefano D'Amelia. Podľa neho sa Tour môže uskutočniť, ale jedine bez divákov.

„Všetci vieme, ako to vyzerá, keď cyklisti stúpajú na ikonické kopce Col d'Izoard alebo Col du Tourmalet. Cestu lemujú tisícky fanúšikov, ktorí sú veľmi blízko jazdcov. To by v aktuálnej situácii nebolo možné,“ vraví D'Amelia a pridáva druhý postreh:

„Ďalšia vec je bezpečnosť medzi jazdcami. Ak kolegovi z tímu podávate bidon s vodou, existuje možnosť transmisie vírusu. Nesmieme zabúdať na novinárov, realizačné tímy či masérov, ktorí sa pri práci dotýkajú jazdcov… Organizátorov čaká zložitá úloha.“

Top 10 najštýlovejších cyklistov v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Belgičan Eddy Merckx (1965-78).
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #OH 2020 #Tour de France 2020 #koronavírus