Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Vuelte mu išlo o život. Zrušenie Tour by prežili len tri tímy, tvrdí

Je jednou z najväčších hviezd juhoamerickej cyklistiky. Stal sa prvým Kolumbijčanom, ktorý skončil na pódiovom umiestnení na podujatí Grand Tour (na Gire d'Italia 2013 ho v celkovej klasifikácii zdolal len Vincenzo Nibali).

21.04.2020 14:13
Rigoberto Urán Foto: ,
Rigoberto Urán (vpredu) počas minuloročnej Tour.
debata

Pred tromi rokmi dosiahol Rigoberto Urán najväčší úspech doterajšej kariéry – celkovo 2. miesto na Tour de France. Najmä k najslávnejších pretekom sa vyjadril pretekár tímu EF (Education First) Pro Cycling.

Cyklistiku označil za chudobný šport, ktorý by sa nedokázal popasovať s prípadným zrušením Tour de France.

V roku 2020 sa žiadne z trojlístka najvýznamnejších pretekov neuskutoční podľa pôvodného harmonogramu. Najskôr na neurčito presunuli Giro d’Italia, neskôr Tour de France, no pre ňu už našli nový dátum – 29. augusta – 20. septembra. Vuelta by sa mala podľa organizátorov uskutočniť až v októbri.

Niektorí analytici tvrdia, že konanie Tour je rizikové aj v spomínanom termíne. Urán v rozhovore pre Kolumbijskú cyklistickú federáciu povedal, že Tour de France sa má uskutočniť len z ekonomických dôvodov.

"Cyklistika je chudobný šport, pretože je podporovaný len biznisom. Keby sa Tour nekonala, bola by to katastrofa. Z 18 tímov (WorldTour, pozn.) by mohli prežiť tri, ktoré sú ekonomicky silné. Ostatné čelia veľmi komplikovanej budúcnosti.

Na svete je len málo typov biznisu, ktorým sa v dnešnej situácii darí. Ak to bude takto pokračovať, nastane kríza. Ak budú musieť spoločnosti robiť škrty, začnú marketingovými plánmi a to bude mať vplyv na cyklistiku," myslí si Urán.

Rigoberto Urán. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Rigoberto Urán Rigoberto Urán.

Aj jeho tím EF Pro Cycling bojoval s nestabilnou finančnou situáciou a hrozil mu zánik. Zachránila ho až crowdfundingová kampaň v roku 2018.

Kolumbijčan tiež potvrdil, že stajňa pristúpila na zníženie miezd približne o vyše 40 percent a s niekoľkými zamestnancami sa musela rozlúčiť.

„Najviac mi je ľúto mladých, začínajúcich pretekárov, napríklad Daniho Martíneza a Sergia Higuitu. Možno kúpili dom pre svoju mamu a potom sa stane toto. Platy sa znižujú, máme nové zmluvy a niekoho z tímu aj vyhodili,“ mrzí Urána.

Urán upozorňuje aj na nevyspytateľné počasie posunutých pretekov, predovšetkým v prípade Gira. Citeľné by to bolo najmä v horách.

„Ak povedia, aby sme pretekali v zime, tak to spravíme. Musíme sa pozrieť na to, ako budú fungovať veci vo svete. Budeme môcť cestovať? Dostaneme sa do Európy? Povolia nám návrat do Kolumbie,“ vyjadril neistotu 33-ročný jazdec.

Pozastavenie sezóny mu poskytlo čas, aby sa zotavil z ťažkých zranení, ktoré utrpel v 6. etape vlaňajšej Vuelty. Okrem viacnásobných zlomenín si poškodil aj pľúca. Podstúpil sedemhodinovú operáciu, po ktorej mu lekári povedali, že má „šťastie, že je nažive.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Rigoberto Urán #Tour de France 2020 #koronavírus