Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som skutočný, nie virtuálny pretekár, odkázal Sagan. Giro i MS sú otázne

Z Monaka sa prihlásil o ôsmej večer, práve keď zaznel zvuk lodných sirén v prístave - ako každý deň v tomto čase. Hviezdny cyklista Peter Sagan pozdravil fanúšikov prostredníctvom živého videa na Instagrame a takmer polhodinu odpovedal na ich otázky.

19.04.2020 07:43
debata
Peter Sagan na vlaňajšej Tour de France. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Peter Sagan Peter Sagan na vlaňajšej Tour de France.

„Zdravím všetkých. Verím, že sa máte dobre aj v týchto neľahkých časoch. Ako ste si asi všimli, na sociálnych sieťach som v poslednom čase nebol veľmi aktívny. Bolo to moje osobné rozhodnutie. Ja aj moja rodina sa máme dobre, som v Monaku, kde sa snažím denne udržiavať vo forme na trenažéri, ale chýba mi vonkajší tréning i preteky na bicykli. Teším sa návrat do normálneho života. Teraz však musíme dodržiavať opatrenia a zostať doma,“ povedal na úvod.

Nasledovali otázky priaznivcov. Prvý sa ho spýtal, či pribral. „Nie, to robí brada. Moja hlava kvôli nej vyzerá okrúhlejšie,“ povedal s úsmevom.

Ďalšieho zaujímalo, ako si udržiava motiváciu.

"Určite viete, že som sa zúčastnil na pretekoch Paríž-Nice. Po nich som bol v topforme na klasiky, no namiesto nich som musel ísť domov. Som však motivovaný. A šťastný, pretože som po troch týždňoch v karanténe mohol navštíviť svojho syna, aj keď je vzdialený asi 800 metrov odo mňa. Presúvam sa za ním na skútri alebo pešo.

Snažím sa udržiavať vo forme na trenažéri, keďže na normálnom bicykli to nejde. Musíme rešpektovať nariadenia vlády. Keď sa uskutočnia nejaké preteky, musím byť pripravený. Aj to je moja motivácia. Ale aj to, že môžem stráviť so synom oveľa viac času ako predtým."

Fanúšikovia tiež chceli vedieť, ktoré preteky Saganovi najviac chýbajú.

„Všetky klasiky, na ktoré som sa pripravoval od októbra. Stalo sa však to, čo sa stalo. Nie je to však stratené. Musíme počkať, ako to bude vyzerať v ďalšej časti sezóny. Keď sa dostaneme na cestu, budeme mať dostatok času na prípravu na preteky.“

Obľúbená oslava víťazstva?

„Ľudia si ma možno zapamätali pre moje netradičné oslavy. V prvých rokoch profesionálnej kariéry som na Tour de France urobil oslavu v štýle Forresta Gumpa a ešte jednu, ktorou som niekoho aj nahneval. Najradšej však mám wheelie (jazdu na zadnom kolese, pozn.).“

Peter Sagan vo víťaznej 3. etape Tour de France... Foto: SITA/AP, Laurent Cipriani
Peter Sagan Peter Sagan vo víťaznej 3. etape Tour de France 2012 napodobnil Forresta Gumpa.

Čo hovorí na posunutý kalendár?

„Cyklistická únia a organizátori najväčších pretekov sa snažia pre nás urobiť čo najviac. Vedia oveľa lepšie ako ja, ako reagovať v tejto situácii. My cyklisti to len musíme prečkať a veriť, že čoskoro sa tento krásny šport vráti,“ verí.

Až podľa vývoja situácie môže premýšľať nad ďalšími plánmi. Pôvodne mal štartovať začiatkom mája na Gire d'Italia, koronavírus mu však debut naštrbil. Začiatok Tour de France posunuli až na koniec augusta a po najslávnejších pretekoch, na ktorých môže získať ôsmy zelený dres, je v pláne Giro a Vuelta. Ich termíny však zatiaľ nie sú známe. Sagan nevie, či mu nahustený kalendár umožní štartovať po Tour i na Gire.

Neistý šampionát

Rozhovor prebiehal v angličtine, no priestor dostala taliančina aj slovenčina.

Priaznivec spod Tatier sa informoval, či Sagan pôjde na majstrovstvá sveta (20. – 27. septembra vo Švajčiarsku): „Tento rok – ak sa uskutočnia – budú dosť ťažké. Skôr však nie. Ak zmenia krajinu, rozhodnem sa podľa toho, aký bude profil. Uvidíme.“

Obľúbené stúpanie?

„Pravdupovediac mám oveľa radšej zjazdy. Neznášam cyklistický trenažér, ale teraz je mojím priateľom,“ pokračoval v dobrej nálade.

Pýtali sa ho aj na možnosť štartu vo virtuálnych pretekoch, ktoré sa v čase koronavírusu tešia popularite. „Som skutočný, nie virtuálny jazdec. Možno sa však zapojím do pretekov vo Zwifte (program pre cyklistický trenažér) na elektrobicykli. Len žartujem,“ zasmial sa. Naznačil, že v rámci jeho plánov a prípravy mu takáto alternatíva nepasuje.

Ďalšia otázka znela: Čo je tajomstvom vášho superrýchleho špurtu? „Neviem. Nie som šprintér, možno moja technika,“ odpovedal po zamyslení.

Jeden z fanúšikov napísal, Saganov syn Marlon je krásny chlapec. „Áno, bude z neho skutočne fešák,“ súhlasil jeho otec.

Jeden z fanúšikov ho zavolal do Los Angeles. „Hneď ako to bude možné, budem tam,“ odpovedal Sagan s úsmevom. Priznal tiež, že prvé dni v karanténe mu robil nákup spolujazdec z Bory-Hansgrohe Oscar Gatto.

Aj toto raz bude minulosťou

Krátko sa vrátil aj k vylúčeniu z Tour de France 2017, ktoré vzbudilo dávku nevôle. „Bol to dobrý rok, bol som vpredu a prišlo k incidentu. Je to minulosť… Takisto ako ňou raz bude aj súčasná situácia. Niektoré zlé veci je lepšie vypustiť z hlavy,“ dodal.

Na záver ešte porozprával o novom imidži. Priznal, že ho k nemu inšpirovali videohovory s rodinou, najmä bratmi.

Verí, že sa mu takúto formu komunikácie s fanúšikmi podarí uskutočniť častejšie.

„Musíme byť ľudskejší, niektorých táto neľahká situácia zasiahla viac. Nikto nevie, ako to bude pokračovať. Musíme to prečkať,“ vyzval.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #koronavírus