Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Detaily z vojny spolujazdcov. Ne.er ma, vrieskal Armstrong na Contadora

Obdobie karantény otvára športovým hviezdam nielen možnosť načerpať nové sily, ale aj priestor na spomienky - či otváranie starých rán. Alberto Contador odhalil svetu zákulisie Tour de France 2009 prostredníctvom rozhovoru s vlogerom Valentíom Sanjuannom.

14.04.2020 08:34
Alberto Contador, Lance Armstrong Foto: ,
Alberto Contador (vpravo) a Lance Armstrong na Tour de France 2009.
debata

Španielsky cyklista sa vrátil k svojmu útoku na druhý celkový triumf na Tour de France. V roku 2009 zdolal svojho hviezdneho tímového kolegu z Astany Lanca Armstronga. Ich boju predchádzalo viacero kontroverzií.

Americký navrátilec mal vtedy 37 rokov a na konte sedem žltých dresov. Po trojročnej pauze túžil ukázať, že nepatrí do starého železa, no narazil na Pištoľníka. Tomu po vynechanom predchádzajúcom ročníku (pre dopingové škandály tímu Astana ich organizátor na podujatie nepozval, pozn.) rozhodne nechýbala motivácia.

Kto bude lídrom?

"Štart Tour sprevádzala kontroverzia v otázke, či bude lídrom Armstrong alebo ja. Vyhral som Tour 2007, v ďalšom ročníku Giro aj Vueltu. Keďže nás nepustili na štart v sezóne 2008, povedal som si, že pôjdem na víťazstvo bez ohľadu na všetko ostatné.

Lance sa vrátil k cyklistike, prišiel do môjho tímu a očividne chcel triumfovať. Pred pretekmi sme si spolu sadli a porozprávali sa. Povedal mi, že aj preňho by bolo lepšie, keby som vyhral ja. Bolo to deň pred prvou časovkou v Monaku. Po našej debate som videl, že Armstrong na Twitter napísal: V zajtrajšej časovke sa rozhodne, kto je lídrom. Zbytočne som s ním premárnil čas a ešte som aj vynechal siestu," spomínal Contador.

Alberto Contador (v strede) a Lance Armstrong... Foto: SITA/AP, CHRISTOPHE ENA
Alberto Contador, Lance Armstrong Alberto Contador (v strede) a Lance Armstrong (vpravo) na parížskom pódiu po Tour de France 2009.

Priznal, že každú tímovú večeru sprevádzalo napätie. Tlaky nepociťovali až tak dve najväčšie hviezdy, skôr ich tímoví kolegia a ďalší členovia Astany.

V prvý týždeň Tour Contadora oficiálne vymenovali za lídra. Napriek tomu v 5. etape zostal sám vo vetre a od Armstronga dostal v cieli 40 sekúnd.

„Išiel som za Georgom Hincapiem, ktorý bol Armstrongov priateľ. Povedal mi, že pelotón sa rozdelí. To sa aj stalo, no Armstrong zostal v prvej skupine, ja som sa zasekol v druhej. V cieli ma môj mediálny manažér a brat upokojovali, posielali ma do autobusu. Tvrdili, že sa pokazilo rádio. Armstrong sa stal lídrom klasifikácie,“ pokračoval Španiel.

Nech je radšej za hlupáka Armstrong

Napätie nepoľavilo ani na stúpaniach, kde Contador plánoval vytasiť svoje zbrane. Prvá horská etapa finišovala na Arcalíse v Andorre.

„Náš športový riaditeľ Joan Bruynell si nás počas voľného dňa zavolal a povedal, že by bolo lepšie, aby sme zostali spolu, pri stúpaniach udržiavali tempo a nezaujímali sa o nič iné. Hovoril som si, že sa mi naskytla šanca a mám to brať na ľahkú váhu? Jeden z tímových kolegov vnímal situáciu neutrálne, no povedal mi – nech radšej vyzerá hlúpo Armstrong ako ty. Zachytil som úniky Evansa a Van der Broecka a predstihol som Lanca v hodnotení,“ prezradil Contador.

Po tomto momente prišlo v tímovom autobuse k výbuchu emócií. „Armstrong povedal, že nerešpektujem taktiku tímu. Odpovedal som, že ak vyžaduje rešpekt, mal by ho ukázať ako prvý, pretože on ma nerešpektoval od začiatku roka. Prerušil ma slovami: Ok, Pistolero,“ poodhalil Contador.

Následne v autobuse podľa jeho slov nastalo úplné ticho. Prerušili ho až otvorené dvere a všetci vystúpili. Okrem Contadora a Armstronga.

„Vzal ma do zadnej časti autobusu, ktorú sme predtým využívali všetci v tíme, no odkedy sa Armstrong vrátil, patrila len jemu. Po španielsky mi povedal: No me jodas (v slušnejšom preklade Neser ma).“

Contador napokon triumfoval v časovke 18. etapy a zabezpečil si tak triumf na celej Tour. Armstrong skončil celkovo tretí. Američan v jednom z rozhovorov potvrdil, že napätie v Astane bolo skutočné. Nie je prekvapením, že nasledujúci rok už jazdil vo farbách tímu RadioShack.

Kolesá si musel kúpiť

"Od začiatku roka o mne písal na Twitteri. Ak si myslel, že ma tým odstaví, mýlil sa. Nech už odznelo na moju adresu hocičo, motivovalo ma to viac než čokoľvek iné. Sebavedomie mi nechýbalo, ak mal bicykel na starosti len môj mechanik, ak bolo postarané o moju stravu a všetko záviselo od mojich nôh, všetko hralo v môj prospech.

Keď mi tri dni pred štartom Tour oznámili, že môj pomocník Benjamin Noval neodštartuje, myslel som si, že je to vtip. Neustále sa ma snažili vyšachovať z hry. Dokonca aj pred časovkou v Monaku som si musel kúpiť obľúbený typ kolies od iného tímu, pretože sme z nich mali len dvoje a tie boli určené pre Lanca. Teraz sa na tom smejeme, ale vtedy to bolo kruté," uzavrel Contador.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Lance Armstrong #Alberto Contador #Tour de France 2009