Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Predstavte si, že ste na konci so silami a zrazu vám Sagan robí zle

O Paríž - Roubaix sa vraví, že dostať sa do celodenného úniku je ako výhra v lotérii. S výnimkou najväčších favoritov v ňom chce byť každý, lebo nikdy neviete, čo sa za vami udeje.

13.04.2020 12:30
Peter Sagan, Jelle Wallays Foto:
Peter Sagan a Jelle Wallays na Paríž - Roubaix 2018.
debata (3)

V roku 2018 sa takto podarilo utiecť Belgičanovi Jellemu Wallaysovi. Ostrému Flámovi, ktorého pár desiatok kilometrov pred cieľom vytočil hviezdny Slovák. Cyklista tímu Lotto si pre Pravdu zaspomínal na najťažšie preteky na svete.

Byť od úvodu na čele monumentálnej klasiky Paríž – Roubaix sa zdá byť utópiou. Takmer 260 kilometrov v sedle, z toho viac ako 50 na rozbitých mačacích hlavách, bez podpory vlastného tímu? To asi nevyhráte.

Alebo áno?

„A prečo nie? Pozrite sa na Autrálčana Mathewa Haymana, v roku 2016 sa mu to napokon poradilo,“ vraví Wallays, ktorý má záľubu v celodenných únikoch.

Dobrá správa

V roku 2018 bol v jednom so Švajčiarom Silvanom Dillierom a Švédom Svenom Erikom Byström, keď sa k ním z ničoho nič zozadu pripojil Peter Sagan. „Bola to pre nás dobrá správa. Ihneď som si pomyslel, že v takejto zostave by sme to mohli dotiahnuť až do cieľa,“ prezrádza.

Väčšina pretekárov – ak je so Saganom v úniku – prestane pracovať. Aktivitu prenechávajú trojnásobnému majstrovi sveta. Podobné správanie má svoju logiku, cyklisti totiž tušia, že Slovák im vo finiši nedá šancu.

Ale nie u Wallaysa…

„Takýto kalkul mi vôbec nezišiel na um. Naopak, dal som do toho úplne všetko. Keď sa k nám Peter prirútil, naše šance výrazne vzrástli,“ podotkne.

To však ešte netušil, čo sa bude diať na trati. Žilinčan v jednej chvíli zistil, že jeho riadidlá sú akosi na krivo a jediné, čo mu napadlo, je pomôcť si Wallaysovým zadným kolesom. Údermi sa snažil narovnať vlastný bicykel.

„Pekne ma nahneval,“ zaspomína si Belgičan. „Veď si len predstavte, že ste na konci so silami, vytrasený z kociek, unavený a zaprášený a zrazu vám Sagan toto začne robiť,“ vraví.

Nebolo to však iba raz. Líder Bory takto udrel najmenej dvakrát. Vo svojej autobiografii Môj svet spomína, že Wallays sa poriadne rozčertil a jeho slovník bol v tej chvíli mládeži neprístupný.

„Pravdaže som bol nasrdený. Pýtal som sa ho na dôvod, prečo to robí,“ vysvetľuje. Ten sa napokon dozvedel až o pár dní neskôr.

Nebolo to vraj nebezpečné

Napriek všetkému Wallays tvrdí, že to, čo sa udialo na trati, nebolo nebezpečné. A už vôbec si nemyslí, že pre tento manéver mohol skončiť na zemi. „To nie, pretekári by takúto situáciu mali ustáť. Príjemné mi to však rozhodne nebolo,“ dodáva.

O pár kilometrov neskôr svoje snaženie v úniku vzdal. S konfliktom so Saganom to vraj nič spoločné nemalo. „Síce ma trošku rozhodil, ale jednoducho mi došli sily. To preto som z úniku vycúval.“

Wallays na Paríž – Roubaix napokon vytúženú kocku nezískal, ale v roku 2018 sa predsa len po celodennom úniku radoval – v 18. etape Vuelty. Vlani zasa rovnakým spôsobom ovládol jednodňové preteky Paríž – Tours.

Môže sa zdať, že jazda v úniku je v dnešných časoch mimoriadne nevďačná. Pelotón a šprintérske tímy dobre vedia, ako rýchlo potrebujú ísť, aby skupinku vpredu dobehli. Hoci aj dva kilometre pred cieľom.

Čo teda potrebuje nádejný únik, aby bol úspešný? „Múdrych jazdcov v ňom,“ filozofuje.

O Flámoch sa vraví, že nič viac ako víťazstvo na Okolo Flámska neexistuje. Wallays však tvrdí, že jeho vysnívaný únik s úspešným koncom by mal byť na Paríž – Roubaix. Azda aj preto, aby mohol dokončiť nedokončené.

A sny sa predsa majú plniť, nie?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paríž-Roubaix #Jelle Wallays