Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nad ôsmym zeleným dresom sa zmráka. Šepká sa o mesačnom odklade

Všetko, čo sa malo konať pred Tour de France, je fuč.

07.04.2020 20:04
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na parížskom pódiu.
debata

Dokonca aj tradičný predkrm, na ktorom Peter Sagan vždy rozkmitá svoje nohy, organizátori zrušili. Na preteky Okolo Švajčiarska môže tento rok zabudnúť – na ich preloženie vraj nie sú financie. A v atmosfére, v ktorej sa momentálne nachádza celá Európa, azda ani chuť.

Medzinárodná cyklistická únia pozastavila sezónu predbežne do 1. júna. Na stole má vraj tri možné scenáre pre nový začiatok: 1. júla, 15. júla, alebo 1. augusta. A potom štvrtý, o ktorom radšej mlčí – sezóna sa možno nezačne ani vtedy.

Bez divákov nie

Koronavírusu zatiaľ odoláva iba Stará dáma. Avšak len naoko. Najslávnejšie cyklistické preteky na svete sa mali tento rok začať 27. júna etapou v Nice. Šanca, že sa tak napokon stane, je minimálna.

„V názve Tour de France je najdôležitejšie slovo Francúzsko. Zdravotná situácia v krajine je to jediné, na čom záleží. Chcem, aby sa preteky v lete konali. Ak sa tak nestane, znamená to, že krajina je v katastrofálnej situácii,“ zamyslel sa šéf podujatia Christian Prudhomme.

Jedno je isté. Alternatíva, o ktorej sa spočiatku hovorilo – Tour bez divákov – je z hry von. S myšlienkou prišla francúzska ministerka športu Roxana Maracineanová, organizátori však jej nápad rýchlo odmietli. „Bolo by lepšie ju odložiť,“ pridal sa 23-ročný lanský víťaz podujatia Egan Bernal.

Egan Bernal na Okolo Švajčiarska 2019. Foto: SITA/AP, ALEXANDRA WEY
Bernal cyklistika Švajčiarsko Egan Bernal na Okolo Švajčiarska 2019.

„Ako cyklistický fanúšik by som si veľmi prial, aby sa Tour začala podľa plánu a všetko prebehlo bez problémov. Žiaľ, realita bude podľa môjho názoru iná,“ zamyslel sa Marcel Kittel, dlhoročný súper Petra Sagana. Slovenský rýchlik by mal vo Francúzsku obhajovať zelený dres. Na konte ich má už sedem.

Finančné problémy

Organizátori si však v tomto prípade dávajú na čas. Zatiaľ čo Wimbledon, ktorý sa mal začať v podobnom termíne, už minulý týždeň definitívne zrušili, o Tour sa má rozhodnúť najneskôr 15. mája. „V histórii preteky zastavili iba dve svetové vojny a Francúzi urobia všetko možné, aby sa to tentoraz neudialo,“ potvrdil pre Pravdu bývalý slovenský pretekár Peter Velits.

Podľa Le Parisien sa už v zákulisí šepká o novom termíne – so začiatkom 25. júla a s príjazdom do Paríža o tri týždne neskôr. V takom prípade by musela preložiť termín aj španielska Vuelta.

Situácia v cyklistike nie je vôbec ružová. Tím CCC pretekárom do konca sezóny výrazne zredukoval platy a rozviazal kontrakty s väčšinou členov podporného tímu. O tridsať percent na výplatnej páske prišli aj ľudia z Astany či Sunwebu. Všetci tak urobili ešte pred definitívnym ortieľom nad Tour de France. „Táto strata by mala vplyv na naše živobytie,“ naznačil Brit Geraint Thomas.

Saganov zamestnávateľ – Bora-Hansgrohe – v tejto chvíli tvrdí, že krízu prekoná, budúce škrty však nevylučuje. Napokon, o tom, ako to nakoniec bude, rozhodnú aj slávne francúzske preteky.

„Pre mňa je prvoradé, aby sa išla Tour aspoň v nejakej forme. Pre nás je nevyhnutná, aby sme prežili. Ak by bola za to cena, že by sme išli bez divákov, som za. A ak by to bolo potrebné, nejazdil by som iba tri, ale aj päť týždňov,“ dodal John Degenkolb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2020 #koronavírus