Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganova pravá ruka status elitného domestika nemá

Belgičan Tim Declercq z tímu Deceuninck - Quick Step je najlepší cyklistický domestik na svete.

05.04.2020 17:42
Daniel Oss Foto:
Daniel Oss.
debata

Aspoň tak to vyplýva z ankety špecializovaného portálu Cyclingnews, ked si sami cyklisti mali anonymne vybrať spomedzi seba najlepšieho domestika, čiže pomocníka lídra.

Cyklisti dostali šancu zvoliť si najlepšieho domestika vo svojom tíme a potom aj celkovo v profipelotóne. Declercq dostal 29 hlasov a o dva hlasy zdolal Brita Luka Rowea z tímu Ineos.

Tretie miesto patrí Dánovi Michaelovi Mörkövovi, ktorý je tiež členom tímu Deceuninck – Quick Step a plní tam dôležitú úlohu pri rozbiehaní šprintérskych vláčikov v rýchlych koncovkách etáp. Ďalšie tri priečky obsadili Kostaričan Andrey Amador (Ineos), Španiel Imanol Erviti (Movistar) a Švajčiar Michael Schär (CCC Team). Hlas dostalo vyše 40 cyklistov.

Najlepší dvaja protagonisti z tímu Bora-Hanshrohe Poliak Maciej Bodnar a Talian Daniel Oss dostali po dva hlasy a obsadili spoločné 13. miesto s viacerými ďalšími cyklistami. Práve Bodnar a Oss v minulosti viackrát pomohli Petrovi Saganovi k víťazstvám na klasikárskych tratiach či v rýchlych koncovkách etáp.

Víťazný Declercq má podľa odborníkov v sebe silný dieselový motor a doslova záľubu v ťahaní pelotónu aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Aj preto dostal prezývku „El Tractor“. Tridsaťjedenročný a 192 cm vysoký Belgičan začal svoju profikariéru v roku 2012 v prokon­tinentálnom tíme Topsport-Vlaanderen a od svojho prestupu do organizácie Quick-Step v roku 2017 sa stal jedným z neúnavných pomocníkov lídrov tohto momentálne najúspešnejšieho tímu na svete.

Declercq nevlastní ani jedno profesionálne víťazstvo na ceste, ale podieľal sa na triumfoch svojich spolujazdcov na prestížnych klasikách Miláno – San Remo, Okolo Flámska a Paríž-Roubaix, ale aj etapových víťazstvách na Tour de France či Vuelte a Espaňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bora-Hansgrohe #Maciej Bodnar #Daniel Oss