Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Armstrong je v otázke Tour skeptický. Poukázal na dôležitú skutočnosť

Uskutočnia sa tento rok najslávnejšie cyklistické preteky? Tradičná trojtýždňová Tour de France je na programe od 27. júna do 19. júla, no ohrozuje ju koronavírus. Od roku 1903 sa nekonala iba počas svetových vojen.

28.03.2020 07:56
Armstrong Lance Foto: ,
Lance Armstrong na archívnej snímke z Tour.
debata

„Prišli sme k bodu, keď sa musíme opýtať, či sa Tour v roku 2020 vôbec pôjde. Vyzerá to tak, že koronavírus nebude tak skoro zažehnaný,“ povedal Lance Armstrong vo svojom podcaste The Move.

Armstrong je jedným z najvýraznejších mien v histórii Tour, aj keď jeho meno z výsledkov od roku 1998 vymazali. Ako je známe, niekdajšiemu americkému cyklistovi v roku 2012 zobrali všetkých sedem titulov, ktoré získal na Starej dáme (1999 – 2005), o rok neskôr sa priznal k zakázaniu podporných látok.

Skeptický v otázke uskutočnenia cyklistického sviatku je najmä preto, lebo nejde len hľadanie termínu pre samotné preteky, ale aj prípravné obdobie pred nimi.

„Nik sa nezmienil o tom, že keď sa epidémia zhorší, nebude môcť nikto súťažiť. Pred štartom by mal byť dostatočný čas na prípravu. Predstavte si, že by dovtedy jazdci nepretekali. To nie je možné,“ povedal Armstrong.

Aj belgický cyklista Philippe Gilbert sa v tamojších médiách vyjadril k problematike. Podľa neho potrebuje cyklista pred štartom na Tour aspoň mesačnú prípravu.

Armstrong si myslí, že by bolo dobré preteky odložiť, ale nepovažuje to za jednoduchý krok.

„Voľakedy sa hovorilo: Tour sa musí odjazdiť za každú cenu. Dokedy by sa však dali preteky posúvať, povedzme do októbra? Na horách je vtedy počasie nevyspytateľné. Prípadne sa celá akcia skráti alebo neuskutoční? Na to dnes nevie odpovedať nik,“ dodal Texasan a pokračoval:

„Najlepšou prípravou sú samotné preteky. Diváci momentálne nevidia žiadne, takže nebudú absolútne vedieť, kto má aké šance, na čom momentálne je. Postavia sa cyklisti na štart tak, že si predtým nezmerali sily na trati?“

Podľa francúzskej ministerky športy Roxany Maracineanuovej by sa Tour mohla uskutočniť bez divákov. „V tomto prípade by to nemalo až taký finančný dopad, pretože obchodný model Tour nezávisí od predaja lístkov. Nemuselo by to dopadnúť zle, stále by tu bola možnosť sledovať preteky v televízii,“ povedala pre France Bleu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lance Armstrong #Tour de France 2020 #koronavírus