Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan zosadol z bicykla. Možno až do konca sezóny

Mali to byť najkrajšie mesiace v cyklistickej sezóne. Obdobie, keď jedna klasika strieda druhú. Každá s iným príbehom.

15.03.2020 16:46
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan s tímovými kolegami z Bory. Kedy absolvujú ďalšie preteky?
debata (1)

Európa sa však za pár dní prevrátila naruby a aj v živote dvoch kolies a pedálov je razom všetko inak. Šíriaci sa koronavírus spravil v pelotóne jeden veľký defekt.

A tak posledným podujatím v prebiehajúcom ročníku zostanú minimálne na niekoľko týždňov etapové preteky Paríž – Nice.

Pomáhal a chránil

Na francúzskych cestách sa v uplynulom týždni predstavil aj Peter Sagan. Trojnásobný majster sveta vo viacerých etapách miešal karty – ak neútočil na triumf, tak výrazne pomáhal kolegom z Bory-Hansgrohe. A o tom, že to robil na jednotku, svedčí aj celkový triumf Maximiliana Schachmanna.

Bratia Saganovci napokon Paríž – Nice nedokončili. Obaja skončili predčasne v poslednej sobotňajšej etape.

„Juraj ťahal vpredu päť dní a to poznačí každého pretekára. Peter mal máličko natiahnutý úpon na kolene, vedeli sme o tom, čakali sme, či ho to bude bolieť alebo nie. Uznali sme za vhodné, aby radšej odstúpil,“ skonštatoval športový riaditeľ Bory Ján Valach.

Podujatie na francúzskych cestách napokon organizátori o jeden deň skrátili. Tím Israel Start-up opustil dejisko pretekov skôr, Dán Mads Pedersen musel, lebo jeho rodná krajina avizovala pre šírenie koronavírusu uzavretie hraníc.

„Niektorí pretekári odišli, iní nie. Skončíme možno s 30 jazdcami. Sám seba sa pýtam, kde je v tom zmysel. Ideme si naše malé preteky, akoby sa nič nedialo… Nechápem, prečo sme v piatok odštartovali. Nemali by sme byť vôbec na bicykloch, keď sa všetci ostatní snažia zabrániť šíreniu vírusu,“ hneval sa už počas týždňa Francúz Romain Bardet. Sagan po pretekoch ihneď odcestoval do Monaka.

Na Paríž-Roubaix 2019 obsadil piatu priečku. Foto: SITA/AP
Roubaix 2019 Na Paríž-Roubaix 2019 obsadil piatu priečku.

Tento rok bez klasík

Jeho kalendár na nasledujúce týždne mal byť nasledovný: najbližšiu sobotu mal zabojovať o triumf na prvej monumentálnej klasike sezóny Miláno – San Remo. Potom sa mal vydať do Belgicka na E3-Harelbeke, Dwars Door Vlaanderen s vrcholom na Okolo Flámska. Pochopiteľne, všetky preteky už organizátori zrušili.

Kráľovná klasík Paríž – Roubaix je síce až o mesiac a definitívny ortieľ nad ňou zatiaľ nik nevyriekol, ale ten, kto sleduje dianie vo svete športu, už vie. Peklo Severu sa za žiadnych okolností tento rok nepôjde.

Ako by aj mohlo? Veď vo Francúzsku rastie počet nakazených exponenciálnou krivkou a napokon: koronavírus narobil šarapatu už aj v samotnom pelotóne.

Pozitívne testovaný bol hviezdny Kolumbijčan Fernando Gaviria z tímu UAE Emirates, o čom dlhší čas špekulovali zahraničné médiá. Rodák z La Ceja sa pravdepodobne nakazil počas nedávnych pretekov Okolo Spojených arabských emirátov.

„V uplynulých dňoch bolo okolo mojej osoby veľa špekulácií, ktoré, bohužiaľ, musím potvrdiť. Mal som pozitívny test na koronavírus, no cítim sa dobre. Zostal som v karanténe priamo v dejisku pretekov, kde sa všetci starajú o moje pohodlie. Verím, že sa celá vec čoskoro vyrieši,“ povedal na Instagrame jeden z najlepších svetových šprintérov súčasnosti.

Peter Sagan na prezentácii trate pretekov Giro... Foto: SITA/AP, Matteo Bazzi
Peter Sagan Peter Sagan na prezentácii trate pretekov Giro d'Italia 2020.

Giro je fuč. Ako ďalej?

Najväčším zásahom do cyklistického života je nateraz informácia, že Giro d'Italia sa v pôvodnom termíne (9. 5. – 31. 5.) nepôjde. Rozhodnutie prišlo po tom, ako Maďarsko zrušilo úvodné tri etapy, ktoré mali viesť cez jeho územie.

Po 3. apríli, keď vyprší prvý taliansky dekrét o karanténnych opatreniach, budú organizátori informovať, či sa podujatie presunie na nový termín alebo ho úplne zrušia.

„RCS, uvedomujúc si národnú i medzinárodnú situáciu, oznamuje odloženie tohtoročného Giro d'Italia,“ píše sa vo vyhlásení organizátorov.

Na druhých najslávnejších pretekoch na svete mal prvýkrát v kariére štartovať aj Peter Sagan. V očakávaní boli aj jeho fanúšikovia, lebo v 2. etape sa mali preteky takmer dotknúť Slovenska pri Štúrove.

Situácia je napätá, v Európe nebolo počas víkendu prakticky žiadne významné športové podujatie. Koronavírus nemusí byť otázkou najbližších týždňov, ale aj mesiacov. A dotknúť sa môže aj Tour de France, ktoré sú na programe v júli.

Ako to nakoniec bude, sa dozvieme možno už čoskoro. Medzinárodná cyklistická únia sa v utorok vo Švajčiarsku stretne s organizátormi Gira, Tour, tímami World Tour i jazdcami. Rokovať sa bude o tom, ako postupovať ďalej v prebiehajúcej sezóne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan