Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganovi 6. etapa nevyšla. V sobotu sa preteky skončia

Belgičan Tiesj Benoot z tímu Sunweb sa stal víťazom 6. etapy na cyklistických pretekoch Paríž-Nice, ktoré sú zaradené do prestížneho seriálu WorldTour. Benoot úspešne zavŕšil sólojazdu v závere 161,5 km dlhej etapy zo Sorgues do Aptu a zvíťazil s náskokom 22 sekúnd pred svojím tímovým kolegom Austrálčanom Michaelom Matthewsom a Kolumbijčanom Sergiom Higuitom z tímu EF Pro Cycling. Peter Sagan v etape s hornatým profilom o víťazstvo nebojoval a prišiel do cieľa v pokojnom tempe v pelotóne na 79. mieste s odstupom 20:58 min.

13.03.2020 17:26
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Nemec Maximilian Schachmann z tímu Bora-Hansgrohe si napriek pádu v záverečnom kilometri udržal líderskú pozíciu, ale jeho náskok klesol z 58 na 43 sekúnd. Na druhú priečku poskočil práve víťaz piatkovej etapy Benoot. Tretí je s mankom 1:01 min Kolumbijčan Higuita. Petrovi Saganovi patrí 43. priečka (+22:12 min).

„Niektorí pretekári už odišli, iní nie. Skončíme možno s 30 jazdcami. Sám seba sa pýtam, kde je v tom zmysel. Ideme si naše malé preteky, akoby sa nič nedialo… Nechápem, prečo sme v piatok vôbec odštartovali. Nemali by sme byť vôbec na bicykloch, keď sa všetci ostatní snažia zabrániť šíreniu vírusu,“ povedal po etape rozčarovaný Romain Bardet.

Toto poradie bude zrejme aj konečným, keďže len niekoľko minút po skončení piatkovej etapy Francúzska cyklistická federácia (FFC) oznámila zrušenie všetkých cyklistických udalostí vo Francúzsku v dôsledku pandémie COVID-19. To znamená, že preteky Paríž-Nice už ďalej nemôžu pokračovať. V pravidlách pretekov Paríž-Nice je totiž zahrnutá jurisdikcia FFC.

„Paríž-Nice organizuje Amaury Sport Organisation (ASO) podľa pravidiel Svetovej cyklistickej únie (UCI) a tiež Francúzskej cyklistickej federácie federácie (FFC) a tiež Ligue Nationale de Cyclisme (LNC),“ uvádza špecilizovaný portál Cyclingnews.

Planý poplach v tíme Bora-Hansgrohe, ale aj predčasný odchod družstva Bahrain-McLaren priniesli turbulentné chvíle pred začiatkom šiestej etapy na „Pretekoch za slnkom.“

Najdôležitejšia informácia od organizátorov bolo zrušenie nedeľňajšej záverečnej etapy v Nice a jeho okolí, čo si odsúhlasili priamo cyklisti. Ako sa neskôr ukázalo, ani toto už po piatkovej etape neplatilo a preteky boli definitívne zrušené.

V piatok mali jazdci pred sebou 161,5 km v kopcovitom teréne. Na trase bolo šesť horských prémií, dve tretej kategórie a štyri druhej kategórie. Organizátori naplánovali aj dve rýchlostné prémie, kde sa dali získať bonusové sekundy. Druhá šprintérska prémia vrcholila len tri kilometre pred cieľovou páskou.

V etape bohatej na útoky a úniky sa Belgičan Benoot približne 12 km pred cieľom odpútal z vedúcej skupiny. Vypracoval si vyše polminútový náskok a ten bol už dostatočný. V cieli v Apte si pripísal tretie víťazstvo profikariéry, to vôbec prvé dosiahol pred dvoma rokmi na prestížnej talianskej klasike Strade-Bianche.

Skvelú fazónu jazdcov Sunwebu podčiarkol druhým miestom Austrálčan Matthews, ktorý prišiel do cieľa 22 sekúnd za svojím tímovým kolegom Benootom.

Paríž-Nice 2020

6. etapa (Sorgues – Apt, 161,5 km): 1. Tiesj Benoot (Belg.) Sunweb 3:57:02 h, 2. Michael Matthews (Aus.) Sunweb +22 s, 3. Sergio Higuita (Kol.) EF Pro Cycling +22, 4. Bob Jungels (Lux.), 5. Julian Alaphilippe (Fr.) obaja Deceuninck – Quick Step – obaja +23, 6. Vincenzo Nibali (Tal.) Trek-Segafredo +26,… 79. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +20:58 min

Poradie po 6. etape: 1. Maximilian Schachmann (Nem.) Bora-Hansgrohe 22:46:24 h, 2. Tiesj Benoot (Belg.) Sunweb +36 s, 3. . Sergio Higuita (Kol.) EF Pro Cycling +1:01 min, 4. Felix Grossschartner (Rak.) Bora-Hansgrohe +1:01, 5. Michael Matthews (Aus.) Sunweb +1:10, 6. Vincenzo Nibali (Tal.) Trek-Segafredo +1:18,… 43. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +22:12.

Bodovacia súťaž: 1. Maximilian Schachmann (Nem.) Bora-Hansgrohe 33 bodov, 2. Tiesj Benoot (Belg.) Sunweb 31, 3. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 22

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Pariž - Nice #Tiesj Benoot #6. etapa #koronavírus