Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší skvelý finiš. Saganovi tesne ušlo víťazstvo

Talian Niccolo Bonifazio z tímu Total Direct Énergie sa stal víťazom 5. etapy na cyklistických pretekoch Paríž-Nice, ktoré sú zaradené do prestížneho seriálu WorldTour.

12.03.2020 17:12
Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Slovák Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe finišoval na treťom mieste a zapísal si druhé pódiové umiestnenie na tohtoročnom Paríž-Nice po druhej priečke v tretej etape.

Sagana v rýchlom závere predstihol rovnako ako aj pred dvoma dňami Španiel Iván García Cortina (Bahrain-McLaren).

S dĺžkou 227 km najdlhšia etapa na 78. ročníku pretekov so štartom v Gannate a cieľom v La Cote-Saint-André mala ohromnú zápletku v dlhom úniku Slovinca Jana Tratnika, ktorý trval takmer 220 km a skončil sa doslova v posledných desiatkach metrov pred cieľom.

Bonifazio začal záverečný šprint v pravý čas a približne sto metrov pred „páskou“ si vybudoval rozhodujúci náskok pred súpermi vrátane Sagana. Žilinský rodák je celkovo sedemnásty s mankom 1:36 min na lídra celkového poradia, tímového kolegu Nemca Maximiliana Schachmanna.

Peter Sagan. Foto: SITA/AP, Bradley Collyer
Peter Sagan Peter Sagan.

V bodovacej súťaži patrí 30-ročnému Slovákovi štvrtá priečka. Schachmann na prvom mieste má o 11 bodov viac.

Piata etapa bola najdlhšia v tohtoročnom programe „Pretekov za slnkom“. Cyklisti museli absolvovať až 227 km so štyrmi horskými prémiami a dvoma rýchlostnými. Napriek zvlnenému terénu sa očakával hromadný dojazd v La Cote-Saint-André a na ten napokon aj došlo.

Z pôvodne štvorčlenného úniku zostali v posledných dvadsiatich kilometroch vpredu už len Slovinec Jan Tratnik (Bahrain – McLaren) a Francúz Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale).

Ich partnermi boli aj Ír Ryan Mullen (Trek-Segafredo a Francúz Anthony Turgis (Direct Energie) a mali aj náskok vyše 7 minút.

Do posledných 10 km vstupovali Tratnik a Gougeard stále s náskokom pol minúty, ale po ďalších pár kilometroch zostal vpredu už len odolnejší 30-ročný Slovinec. Tratnik bojoval ako lev o víťazstvo a ešte na začiatku posledného kilometra to vyzeralo na jeho radosť v cieli.

Lenže drobný náskok si napokon neudržal a približne 200 m pred cieľom ho „zhltli“ rýchlici z pelotónu. Z nich mal nečakane najviac síl Talian Bonifazio, ktorý si pripísal osemnáste víťazstvo profikariéry.

Trojnásobný majster sveta Peter Sagan mal pôvodne minulý víkend štartovať na prestížnej klasike Strade Bianche a od stredy mal absolvovať aj tradičné etapové preteky Tirreno-Adriatico (11. – 17. 3.).

Obe tieto podujatia však talianska vláda v súčinnosti s organizátormi zrušila pre obavy z ďalšieho rozšírenia koronavírusu.

Taliani rozhodli, že všetky športové podujatia v Taliansku sa až do 3. apríla 2020 musia konať bez účasti divákov a neskôr viaceré z nich zrušili vrátane finále Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Cortine d'Ampezzo.

Taliansko sa stalo európskym epicentrom šírenia nákazy ochorením COVID-19. Na Apeninskom polostrove zomrelo viac ako 600 osôb a vyše 10 000 ich je nakazených.

Paríž-Nice 2020 – štvrtkové výsledky:

5. etapa (Gannat – La Cote-Saint-André, 227 km): 1. Niccolo Bonifazio (Tal.) Total Direct Énergie 5:18:02 h, 2. Iván García Cortina (Šp.), 3. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 4. Nacer Bouhanni (Fr.) Arkéa Samsic, 5. Hugo Hofstetter (Fr.) Israel Start-Up Nation, 6. Andrea Pasqualon (Tal.) Circus – Wanty Gobert – všetci rovnaký čas ako víťaz

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paríž-Nice #Ivan Garcia Cortina #Nicolo Bonifazio