Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V pelotóne sa ďalej šíri korona. Ľudia uväznení v hoteli vravia o hladovke

Cyklistické preteky Okolo Spojených arabských emirátov, ktoré patria do prestížneho seriálu WorldTour, v závere februára predčasne ukončili po piatej z celkového počtu siedmich naplánovaných etáp.

04.03.2020 10:00
Cofidis Foto: ,
Cyklistický tím Cofidisu.
debata

Dôvodom pre rázne rozhodnutie organizátorov bol pozitívny test na koronavírus u dvoch talianskych členov personálu bližšie nešpecifikovaného tímu spomedzi účastníkov podujatia. O necelý týždeň neskôr organizačný výbor pretekov potvrdil šesť ďalších prípadov nákazy ochorením COVID-19.

"Nové prípady budú monitorované podľa štandardov Svetovej zdravotníckej organizácie. Pozitívne testy na nový koronavírus sme zaznamenali u dvoch Rusov, dvoch Talianov, jedného Nemca a jedného Kolumbijčana. Ten by podľa špekulácií mohol byť Fernando Gaviria.

Všetci pacienti boli predtým v kontakte s predchádzajúcimi dvoma nakazenými. Momentálne sú v stabilizovanom stave a dostávajú potrebnú zdravotnú pomoc," uvádza sa v tlačovej správe organizátorov pretekov Okolo SAE.

Cyklisti po predčasnom ukončení podujatia nemohli zamieriť domov, ale museli zostať v oficiálnych hoteloch. „Otestovali sme všetkých ľudí v oboch hoteloch, aj v prípade, že sa nedostali do priameho kontaktu so športovcami alebo členmi tímov. Jednotlivci, ktorí absolvovali testy s negatívnym výsledkom, mohli opustiť hotel. Tí, ktorí sú naďalej v karanténe, budú ešte raz testovaní, aby sme zabezpečili čo najväčšiu ochranu,“ píše sa ďalej v stanovisku.

V utorok ráno šéf stajne Cofidis Thierry Vitti zverejnil vyhlásenie, v ktorom žiadal, aby jeho tímu bolo umožnené odletieť domov, a znovu sa pýtal, prečo sú bez vysvetlenia ďalej v izolácii.

„Súčasná situácia nie je normálna. Sme tu držaní proti našej vôli na mieste, ktoré sme si nevybrali, a nikto nám ani nepovedal, ako dlho nás tú chcú držať,“ písal Vitti.

„Jedlo nám nechávajú po zazvonení zvončeka zvonku pri dverách izby. Keď na chodbe stretneme niekoho z hotela, uteká hneď preč. Zaobchádzajú s nami ako s obeťami moru, naše izby nikto už päť dní neupratoval, na konci chodby postavili pri výťahu vozík s niektorými vecami, obliečkami, mydlom, uterákmi, aby sme sa sami obslúžili.“

„S takým nedostatkom informácií je veľmi zložité žiť. Dúfame, že situácia sa čoskoro zmení. Aspoň že nám prostriedky komunikácie (internet, sociálne siete, telefóny, PC) pomáhajú zvládať všetko predsa len lepšie, prísť na iné myšlienky a udržiavať kontakt s našimi blízkymi. Ale bude prínosom, ak sa médiá zamerajú na našu situáciu a zatlačia na patričné miesta. Veríme, že tento príbeh sa musí jedného dňa skončiť.“

Športový riaditeľ stajne Roberto Damiani dokonca pohrozil hladovkou.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Cofidis