Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský sen Cavendisha sa rozplynul. Briti ho nenominovali na MS

Mark Cavendish chýba v britskej nominácii na blížiace sa majstrovstvá sveta v dráhovej cyklistike v Berlíne (26.2. - 1.3.).

11.02.2020 14:30
Mark Cavendish Foto: ,
Mark Cavendish na olympiáde v Riu 2016.
debata

Táto absencia zároveň znamená, že niekdajší fenomenálny šprintér a víťaz 30 etáp na Tour de France nebude môcť súťažiť na tohtoročných olympijských hrách v Tokiu. Chcel sa tam predstaviť v dráhovej cyklistike.

Jednou z podmienok bola účasť na veľkých medzinárodných podujatiach typu majstrovstiev sveta či World Cup Series. Tridsaťštyriročný rodák z Ostrova Man v Írskom mori chcel v Tokiu súťažiť na dráhe v súťaži dvojíc – madison. Pred štyrmi rokmi na OH v Riu de Janeiro bol strieborný v atraktívnej disciplíne všestrannosti – omniu.

„Majstrovstvá sveta v Berlíne sú dôležitou zastávkou na ceste do Tokia pre dráhových cyklistov. Nominovali sme preto tých pretekárov, v ktorých vidíme potenciál zisku olympijskej medaily,“ vysvetlil Stephen Park, riaditeľ Britskej cyklistiky, cituje ho špecializovaný portál Cyclingews.

Cavendish mal v úmysle vyskúšať si madison na OH po 12 rokoch. V Pekingu 2008 sa predstavil po boku Bradelyho Wigginsa, avšak ako úradujúci majstri sveta vtedy sklamali a skončili až na ôsmom mieste.

Cavendish má celkovo na konte tri tituly majstra sveta v madisone a zlato má aj zo svetového šampionátu na ceste. Pred deviatimi rokmi ovládol preteky s hromadným štartom na MS v Kodani. Na OH 2020 v Tokiu by mali Veľkú Britániu v madisone reprezentovať Ethan Hayter a Ollie Wood.

„Potrebujeme päť pretekárov do tímovej stíhačky, ale nie je dobré mať v tíme len špecialistu na jednu disciplínu, akou je madison. To určite nie je ideálny scenár,“ uviedol britský tréner Iain Dyer ešte v decembri.

V mužskej zostave Veľkej Británie pre MS v Berlíne okrem Haytera a Wooda figurujú aj Ed Clancy, Charlie Tanfield, Kian Emadi, Mark Stewart, Matt Walls a šprintéri Jason Kenny, Phil Hindes, Jack Carlin a Ryan Owens.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mark Cavendish #Tokio 2020