Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeden z najlepších svojej generácie. Kariéru majstra sveta ukončila srdcová anomália

Tohtoročná cyklistická sezóna bude už bez Bielorusa Vasila Kirijenku, ktorý ukončil profesionálnu kariéru. Majstra sveta v časovke z roku 2015 doviedli k tomuto rozhodnutiu opakujúce sa srdcové problémy.

31.01.2020 15:52
Vasil Kirijenka, André Greipel, Christopher Froome Foto: ,
Vasil Kirijenka (v strede) s Andrém Greipelom (vľavo) a Christopherom Froomom na Tour de France 2017.
debata (1)

Informoval o tom Team Ineos, za ktorý 38-ročný Kirijenka naposledy jazdil.

Bielorus vynechal aj úvod minulej sezóny, keďže mu v marci diagnostikovali nešpecifikovanú srdcovú anomáliu. Koncom apríla sa však vrátil do súťažného diania na pretekoch Okolo Romandie.

Vlani absolvoval 56 súťažných dní, pričom mal na konte aj 18 etáp na Vuelta a Espaňa, ktorú však nedokončil. Ineos len sprostredkoval Kirijenkovo rozhodnutie, ktoré vzišlo na základe lekárskeho odporúčania týkajúceho sa srdcového problému, ale tiež neposkytol ďalšie podrobnosti o aktuálnom zdravotnom stave Bielorusa.

Posledné z celkovo 18 profesionálnych víťazstiev dosiahol Kirijenka vlani v júni na Európskych hrách v bieloruskom Minsku. Zúčastnil sa na 20 podujatiach Grand Tour, pričom päťkrát bol členom víťazného tímu.

„Je to smutné pre Kiryho i pre nás. Je to jeden z najlepších jazdcov svojej generácie. Keď sa cyklista v úniku obzrel a zbadal jeho dres na čele pelotónu snažiaceho sa ho dostihnúť, tak vedel, že jeho dni sú takpovediac spočítané a únik nemá šancu uspieť. Mal jedinečný štýl držania hornej časti tela pri tom, ako hodinu po hodine dokázal vydávať zo seba množstvo energie. Jediné, čo sa na ňom menilo počas tohto úsilia v prospech tímu, bola grimasa,“ uviedol šéf Teamu Ineos Dave Brailsford.

Medzi najväčšie osobné úspechy Kirijenku patrí víťazstvo v etape na Vuelte 2013, ako aj tri etapové triumfy na Giro d'Italia, vrátane sólového víťazstva v Sestriere 2011.

„Je to pre mňa naozaj smutný deň, ale je to správne rozhodnutie na základe rady, ktorú mi dal lekársky tím,“ uviedol Kirijenka a dodal: "Mal som úžasnú kariéru a užil som si každú minútu jazdenia za tento tím. Bola to neuveriteľná cesta a som vďačný za všetku podporu, ktorú som dostal počas celej mojej kariéry.“

Kirijenka strávil v súčasnom zoskupení, ktoré predtým používalo názov Sky, sedem rokov. V minulosti jazdil aj za španielsky Movistar a tiež tím Caisse d'Epargne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vasil Kirijenka