Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan hovoril o cyklistickej anarchii. Ale aj o zmene, ktorá prišla vekom

Peter Sagan má za sebou tretiu etapu pretekov Vuelta a San Juan. Argentínske podujatie aj novú cyklistickú sezónu odštartoval v nedeľu - v deň svojho jubilea. Hviezda tímu Bora-Hansgrohu oslávila tridsiatku.

29.01.2020 13:42
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Čo sa uňho zmenilo pri vstupe do štvrtej dekády? spýtali sa Sagana novinári v hoteli v San Juane.

„Vôbec nič,“ odpovedal. „Čo sa týka prípravy, je to viac-menej to isté. Základy si vytvoríte v zime a teraz pracujete na intenzite. Do Austrálie som nešiel, pripravoval som sa v Monaku. Toto sú pre mňa prvé preteky a po nich budem pokračovať v kempe s vysokou nadmorskou výškou. Menia sa len miesta, tréning na bicykli zostáva rovnaký,“ cituje Sagana Cyclingnews.com. Pre zaujímavosť, spomínaný kemp absolvuje v kolumbijskom Medellíne.

Reportéri vyzvali žilinského rodáka, aby porovnal svoju súčasnú pozíciu s tou spred 10 rokov a spomenul zmeny, ku ktorým prišlo v profipelotóne.

„Mám pocit, že som sa zmenil. Zaujímam sa skôr o dôležité preteky než tie menšie. Je nemožné udržať sa na rovnakej úrovni od januára do novembra. Lepšie je zastaviť sa a pripraviť na dôležité podujatia. Myslím, že to prichádza vekom,“ zamyslel sa Sagan.

Ako spomína portál, víťaz 113 pretekov dosiahol bod, v ktorom kvalita dostala prednosť pred kvantitou. Držiteľ troch svetových titulov, siedmich zelených dresov z Tour de France a víťaz dvoch monumentov však stále nestráca motiváciu. „Tieto víťazstvá ma tešia, ale pokračujem. Keď sedím na bicykli, je to z jediného dôvodu – chcem vyhrať,“ zdôraznil.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

V klasikách ho preverí tradičná „stará škola“ pretekárov Deceunincku-QuickStep, ale aj cyklokrosové hviezy Mathieu van der Poel či Wout van Aeurt. Mladé pušky, ktoré začali ukazovať klasikársku formu. Sagan poukazuje na to, že štýl pretekania sa zmenil od čias, keď na mačacích hlavách dominovali pretekári ako Tom Boonen či Fabian Cancellara.

„Keď porovnáte súčasnú cyklistiku s tou spred 10 rokov, keď som začínal, prišlo k veľkej zmene. Štýl pretekania je agresívnejší. Nie je to ako predtým, keď mal každý tím lídra na celkové poradie, šprinty čo klasiky. Teraz je to veľká anarchia. Musíte sa však tomu prispôsobiť,“ do­dal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan