Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po Saganovi mŕtvo, ale cyklistické zemetrasenie nebude

Členovia skupiny, ktorí sa nazvali Transparentná cyklistika, naďalej kritizujú aktuálnu situáciu v slovenskej cyklistike a šéfa zväzu Petra Privaru vyzývajú na odstúpenie. Cyklistické zemetrasenie však nebude.

24.01.2020 12:04
Štefan Horváth, Jozef Regec, Milan Dvorščík,... Foto: ,
Zľava športový publicista Štefan Horváth, bývalý reprezentant v cestnej cyklistike Jozef Regec, rozhodca Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Milan Dvorščík a obchodný manažér tímu Bora - Hansgrohe Peter Doležal počas tlačovej konferencie organizácie Transparentná cyklistika.
debata (1)

„Súčasný stav slovenskej cyklistiky považujeme za neuspokojivý, až tragický,“ vyhlásil líder skupiny Milan Dvorščík, bývalý reprezentant a najlepší slovenský športovec roka 1994. Je aj medzinárodným rozhodcom UCI, ale minulý rok prišiel o nominácie na významné preteky, pretože mu zväz vydal licenciu až v máji na pokyn arbitrážnej komisie UCI.

„Hlavné problémy vidíme v zlom riadení zväzu a v zúfalom výkonnostnom stave slovenskej cyklistiky, ktorá sa skrýva momentálne za Petra Sagana. Keď skončí, pokles bude ešte výraznejší,“ doplnil Dvorščík.

Bývalý reprezentant Jozef Regec, ktorý na olympiáde v Soule 1988 skončil v pretekoch jednotlivcov desiaty a po kariére sa usadil v Česku, jeho slová doplnil.

„Sagan je fenomén, ktorý drží slovenskú cyklistiku. Po ňom tu zavládne mŕtvo. Treba vychovať profesionálnych pretekárov, trénerov a pracovať systematicky a koncepčne. Slovenská cyklistika dostáva 2,4 milióna eur ako podporu od štátu, čo je o štvrtinu viac než v Česku. Na Slovensku máme jeden profesionálny tím UCI, v Česku ich je päť. Takisto je nepomer aj v počte organizovaných medzinárodných pretekov.“

Členovia skupiny, ktorí sa zúčastnili na stretnutí s médiami, zdôraznili, že ľudia s iným názorom sú v slovenskej cyklistike „ponižovaní, šikanovaní, obviňovaní“. Domnievajú sa, že prezident zväzu je zodpovedný za porušenie pravidiel SZC a Zákona o športe.

Prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC)... Foto: SITA, Peter Rusko
Privara Prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara.

Vyjadrili obavy o zneužití verejných prostriedkov pri výstavbe Národného cyklistického centra, keďže Privara opakovane odmietol vydať potrebné doklady. Má vyrásť v Orechovej Potôni. Vláda naň vyčlenila 29 miliónov eur do 31. decembra 2023. Kritici pripomínajú, že pozemky sú vo vlastníctve veľkého počtu osôb (viac ako sto) a chýbajú im v uplynulom roku aj aktivity SZC, ktoré by viedli k realizácii projektu.

Súčasný cyklistický šéf Peter Privara kritiku odmieta. „Pani Fiamová a pán Dvorščík podali niekoľko sťažností na SZC a všetky kontroly dopadli pre SZC pozitívne, ani jedno z podaní sa nepotvrdilo,“ vyhlásil.

Svoje argumenty predloží delegátom na nedeľňajšej konferencii SZC. Členovia Transparentnej cyklistiky nepotvrdili, či sa na nej zúčastnia. Nebude volebná, takže zmeny sa neočakávajú. „Som demokraticky zvoleným prezidentom SZC. Na volebnej konferencii som v roku 2018 získal 77 hlasov. Dvaja z celkovo piatich protikandidátov, traja sa vzdali v prospech pána Zollera, získali dokopy 13 hlasov. Je to dostatočne silný mandát,“ argumentuje Privara.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský zväz cyklistiky #Peter Privara #Milan Dvořščík