Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelé pódium, Baška zdolal v špurte esá. Bennett má prvý triumf v QuickStepe

Slovenský cyklista Erik Baška (Bora-Hansgrohe) obsadil v úvodnej etape 22. ročníka pretekov Tour Down Under v Austrálii výborne tretie miesto. V hromadnom špurte zdolal také esá svetovej cyklistiky, akými nepochybne sú Talian Elia Viviani, Austrálčan Caleb Ewan alebo Nemec André Greipel, ktorý je z hľadiska počtu etapových víťazstiev najúspešnejším mužom spomenutého podujatia.

21.01.2020 07:40
debata (4)

Víťazom etapy sa stal niekdajší Baškov tímový kolega Ír Sam Bennett, ktorý si pripísal prvé víťazstvo vo farbách tímu Deceuninck – QuickStep. V celkovom poradí po 1. etape je Baška tretí s odstupom šiestich sekúnd za Bennettom a tretie miesto mu patrí aj v bodovacej súťaži so ziskom 13 bodov.

Úvodná etapa pretekov odohrávajúcich sa v Južnej Austrálii merala 150 kilometrov a cyklisti absolvovali päť okruhov v okolí mesta Tanunda. Na trati sa nachádzala dvojica stúpaní Breakneck Hill Road a Angaston, no tie svojimi parametrami nenarobili problémy ani elitným šprintérom. Podľa papierových predpokladov sa rozhodovalo v záverečnom špurte, kde už svoje 43. profesionálne víťazstvo v kariére ukoristil Sam Bennett.

Na druhom mieste skončil Belgičan Jasper Philipsen z tímu UAE Emirates a poradie na stupňoch víťazov doplnil Slovák Erik Baška.

"Dnes to bola etapa pre šprintérov a my sme chceli najprv vidieť, ako to pôjde po prvom okruhu. V prvých kolách trochu fúkalo a situácia na trati sa neustále menila. My sme chceli ísť koncentrovane a držať si v pelotóne dobré pozície.

Posledný kilometer to tam bolo dosť ťažké, človek si musel dávať veľký pozor, aby išiel bezpečne a nezostal zablokovaný. Snažili sme sa ísť do optimálnej pozície a tím dobre zapracoval. Dokázali sme naplniť naše plány a tak môžeme byť s výsledkom spokojní," povedal Baška pre oficiálny web jeho zamestnávateľa.

S výkonom 26-ročného Slováka bol spokojný aj športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe Enrico Poitschke.

„Máme za sebou dobrý štart do sezóny. Náš tím pracoval počas celej etapy pre Erika a vo finiši sa ho podarilo dostať do dobrej pozície. V poli kvalitných šprintérov si napokon vybojoval tretie miesto a môžeme byť spokojní s týmto výsledkom. Samozrejme, víťazstvo by nás viac potešilo, ale boli tam dnes dvaja lepší šprintéri ako Erik,“ dodal Poitschke.

Tour Down Under:

1. etapa (Tanunda – Tanunda, 150 km): 1. Sam Bennett (Ír./ Deceuninck-Quick-Step) 3:28:54 hod., 2. Jasper Philipsen (Belg./UAE-Team Emirates), 3. Erik BAŠKA (SR/BORA-hansgrohe), 4. Elia Viviani (Tal./Cofidis), 5. Andre Greipel (Nem./Israel Start-Up Nation), 6. Kristoffer Halvorsen (Nór./EF Pro Cycling), 7. Caleb Ewan (Aust./Lotto Soudal), 8. Marc Sarreau (Fr./Groupama-FDJ) – všetci rovnaký čas, 50. Juraj SAGAN (BORA-hansgrohe) +10 s

Celkové poradie: 1. Bennett 3:28:44, 2. Philipsen +4 s, 3. BAŠKA +6, 4. Daryl Impey (JAR/Mitchelton-SCOTT), 5. Jarrad Drizners (Aust./UniSA-Australia) obaja +7, 6. Christopher Lawless (V.Brit./Team Ineos) +8, … 50. SAGAN +10

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour Down Under #Erik Baška #Sam Bennett