Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Privarove odpovede kritikov nepresvedčili. Dvorčšík: Potvrdzuje naše vyjadrenia

Členovia skupiny s názvom Transparentná cyklistika už po druhý raz verejne vyzývajú Petra Privaru na okamžité odstúpenie z funkcie prezidenta Slovenského zväzu cyklistiky (SZC).

16.01.2020 16:31
Milan Dvorščík Foto:
Milan Dvorščík v sprievodnom aute ako rozhodca, ktorý dohliada na pravidlá v pelotóne.
debata

Podľa ich oficiálneho vyjadrenia sú dôvodom priestupky a hrubé porušenia pravidiel SZC a Zákona o športe, za ktoré je on zodpovedný. Navyše, nevylučujú ani možnosť, že mohlo dôjsť k zneužitiu verejných prostriedkov pri výstavbe Národného cyklistického centra, keďže Privara opakovane odmietol vydať potrebné doklady.

Hoci prezident SZC už aj prostredníctvom médií zareagoval na všetky údajné pochybenia a v odpovediach na šesť hlavných problémov vysvetlil svoje postoje, členovia Transparentnej cyklistiky to nepovažujú za dostačujúce. Práve naopak, tvrdia, že týmito odpoveďami len podporil ich názor o jeho vine.

„Pán Privara potvrdil naše argumenty, že výzva je oprávnená. Tiež potvrdzuje naše vyjadrenia, že kritici súčasného riadenia SZC sú účelovo z pozície moci prezidenta SZC ponižovaní, obviňovaní, šikanovaní a mediálne prenasledovaní. Na naše otázky priamo neodpovedal a snažil sa od nich odviesť pozornosť. Tým, že sa vyhýba priamym odpovediam, iba potvrdzuje svoju zodpovednosť vo všetkých 6 bodoch uvedených v našej výzve,“ napísal hovorca skupiny Transparentná cyklistika Milan Dvorščík.

„Som demokraticky zvoleným prezidentom SZC. Na volebnej konferencii som v roku 2018 získal 77 hlasov. Dvaja z celkovo piatich protikandidátov (traja sa vzdali v prospech pána Zollera) získali dokopy 13 hlasov. Je to dostatočne silný mandát a zo svojej funkcie určite neodstúpim a nesklamem dôveru ľudí, ktorí ma podporujú a veria mojej práci a ľudí, ktorí pracujú v štruktúrach zväzu,“ uviedol Peter Privara vo svojej reakcii.

Peter Privara. Foto: SITA, Peter Rusko
Peter Privara Peter Privara.

Privara tiež napísal, že mu zoskupenie Transparentná cyklistika nič nehovorí. „Polovica vymenovaných osôb nie je členom SZC už niekoľko rokov. Ostatní menovaní nevykonávajú pre SZC žiadnu činnosť. Sú medzi nimi aj neúspešní kandidáti na post prezidenta SZC v roku 2018, konkrétne pani Fiamová a pán Zoller.“

Dvorščík konkrétne zareagoval aj na prípad, ktorý sa týkal jeho osoby, keď mu v rozpore s pravidlami SZC a UCI pozastavili činnosť medzinárodného rozhodcu bez možnosti obhajoby.

„O tom tam nebola žiadna zmienka. Tento postup bez zveličovania možno prirovnať k praktikám KSČ v 50-tych rokoch minulého storočia,“ myslí si hovorca Transparetnej cyklistiky a vicemajster sveta v pretekoch s hromadným štartom v kategórii amatérov z roku 1994.

„SZC nevydal pánovi Dvorščíkovi licenciu pre rok 2019, čo bola procesná chyba, ktorú sme na podnet UCI napravili. Pravdou je, že UCI stoplo rozhodovanie pánovi Dvorščíkovi na významných medzinárodných podujatiach. Pán Dvorščík podvádzal, keď rozhodoval v zahraničí bez súhlasu SZC, čo je proti pravidlám UCI,“ znelo vysvetlenie Privara k prípadu Dvorščík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Privara