Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federálna elita sa zíde v Opočne. Prídu aj Saganovci?

Spoločné majstrovstvá Česka a Slovenska v cestnej cyklistike sa uskutočnia na budúci rok v dňoch 18. až 21. júna v českom meste Opočno.

11.12.2019 15:31
Erik Baška, Juraj Sagan, Peter Sagan Foto:
Zľava Erik Baška, Juraj Sagan a Peter Sagan.
debata

Na šampionáte by sa mohli predstaviť najväčšie hviezdy oboch krajín, trojnásobný majster sveta Peter Sagan, jazdci elitných tímov World Tour Roman Kreuziger, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč či Jan Hirt.

V okolí Opočna sa bude bojovať aj o nomináciu na olympijské hry v Tokiu. Česko má zaistené tri miesta pre mužov a jedno pre ženy, Slovensko má dve miesta pre mužov v hromadných pretekoch a jedno v časovke.

„V posledných rokoch sa spoločné šampionáty konajú v cyklisticky silných regiónoch. Žiar nad Hronom, Plzeň aj Trnava sú úzko späté s cyklistikou. Práve tam vyrástli najväčšie hviezdy nášho športu a tam tiež pôsobia veľké kluby. Teší nás, že tentokrát prišli s myšlienkou usporiadať šampionát organizátori z Královohradeckého kraja. Práve tam sídli najúspešnejší český tím posledných rokov Elkov Kasper.“

„Tešíme sa na súťaž v Opočne aj na ďalšie nezabudnuteľné cyklistické momenty. Účasť súťažiacich ako Peter Sagan alebo Roman Kreuziger určite poteší nielen skvelých fanúšikov v regióne Královohradeckého kraja, ale tiež všetkých ostatných, nie iba z Českej republiky. Všetci spoločne celkom určite vytvoria pre všetkých cyklistov vynikajúcu divácku kulisu,“ uviedol v tlačovej správe prezident Českého svazu cyklistiky (ČSC) Petr Marek.

Zľava Erik Baška, Juraj Sagan a Patrik Tybor na... Foto: SITA, Jana Birošová
Erik Baška, Juraj Sagan, Patrik Tybor Zľava Erik Baška, Juraj Sagan a Patrik Tybor na vlaňajšom šampionáte.

Náročná časovka

Organizátori z HK cyklo riadia profesionálny tím Elkov Kasper (v uplynulej sezóne ešte pod názvom Elkov Author), región dokonale poznajú. V okolí Opočna sa v minulosti uskutočnilo niekoľko cyklistických pretekov, vrátane podujatí zaradených do kalendára UCI, ale tiež súťaží o body do Českého pohára. Rovnako tade prechádzal aj Závodu mieru a v nedávnej minulosti známa East Bohemia Tour.

„Usporiadať majstrovskú súťaž priamo v Hradci Králové by bolo z hľadiska logistiky veľmi náročné. Vhodnou destináciou sa nám preto javilo Opočno, ktoré je od krajského mesta vzdialené iba tridsať kilometrov. Veľmi dobre ho poznáme, je vyskúšané a vieme, že tu dokážeme pripraviť potrebné zázemie pre túto veľkú udalosť,“ uviedol riaditeľ podujatia Miloš Židík.

Šampionát bude mať tradične dve časti. Odštartuje časovkami a vyvrcholí víkendovými pretekmi s hromadným štartom. Časovky budú 18. júna z Opočna smerom do Třebechovíc pod Orebem a naspäť. Elitnú kategórii mužov čaká viac než štyridsaťkilo­metrová jazda proti chronometru na mierne zvlnenej trati. V pretekoch s hromadným štartom čaká cyklistov dvanásťkilometrový okruh v okolí Opočna.

Muži ho v nedeľu 21. júna absolvujú celkom šestnásťkrát. Či sa podarí obhájiť tituly Františkovi Sisrovi a Jurajovi Saganovi, to bude jasné po odjazdení 192 kilometrov. "Na trati je jedno prudšie stúpanie, ktoré môže výrazne ovplyvniť priebeh súťaže. Najmä v záverečných okruhoch, kedy už budú mať cyklisti v nohách slušnú porciu kilometrov. Práve tam sa môže pelotón začať trhať.

Ďalším faktorom bude vietor, aj na ten si budú musieť dať súťažiaci veľký pozor. Tipovať víťaza pred pretekmi tak bude veľmi ťažké. Šancu presadiť sa budú mať typickí klasikári, ale môže sa pokojne stať, že súťaž sa rozhodne až v špurte väčšej skupiny," povedal Židík.

Opäť aj so ženami

V porovnaní s rokom 2019 prišlo v programe šampionátu k jednej výraznej zmene. V Trnave v tomto roku chýbali na štarte kvôli kolízii termínov šampionátu a Európskych hier v Minsku najlepšie ženy.

Preto organizátori usporiadali samostatné preteky pre kategóriu mužov do 23 rokov. V Opočne ženy nebudú chýbať, takže v nedeľu sa opäť budú konať spoločné preteky kategórie elite a kategórie do 23 rokov.

Organizátori pripravujú pre divákov sprievodný program. V priestore štartu a cieľa nebude chýbať veľká fan zóna, o ďalšej sa uvažuje v prudkom stúpaní priamo pri trati. V priebehu voľného dňa v piatok 19. júna budú pripravené detské súťaže.

„Na cestách v Opočne a jeho okolí sme absolvovali desiatky tréningov. Majstrovstvá republiky sú pre nás všetkých veľkou výzvou, jeden z vrcholov sezóny. Vieme, že sa na nás bude v domácom prostredí sústrediť veľká pozornosť, preto sa musíme na šampionát dobre pripraviť. Predovšetkým súperi z tímov World Tour nám nedajú nič zadarmo. My sa ale s tlakom dokážeme vyrovnať,“ uviedol obhajca triumfu v pretekoch s hromadným štartom František Sisr z miestneho tímu Elkov Kasper.

„Cieľ je jasný – pokúsime sa obhájiť tituly. Vieme, že nás v Opočne čakajú prakticky domáce preteky. Pre nás to bude preto o niečo ťažšie, musíme sa vyrovnať s väčším tlakom. Zároveň ale vďaka domácemu prostrediu budeme mať väčšiu motiváciu a chuť súťažiť. Chcel by som sa aj vďaka majstrovstvám republiky nominovať na olympijské hry, to je môj hlavný cieľ pre rok 2020,“ uviedol obhajca titulu v časovke Jan Bárta.

Zo Slovákov by mali majstrovské tituly obhajovať v elitnej kategórii mužov Juraj Sagan z Bory-Hansgrohe a v časovke Ján Andrej Cully z Dukly Banská Bystrica. Na šampionáte v Trnave zavesili zlaté medaily aj pretekárom Dukly Banská Bystrica do 23 rokov Martinovi Vlčákovi (časovka) a Samuelovi Orosovi (preteky s hromadným štartom).

debata chyba