Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan prekvapuje. V roku 2020 absolvuje aj tretie veľké podujatie

Peter Sagan neprestáva prekvapovať. Po tom, ako pred časom potvrdil svoj premiérový štart na Giro d'Italia, pribudlo do jeho sezónneho plánu ďalšie veľké podujatie.

04.12.2019 06:58
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (7)

Trojnásobný majster sveta oznámil, že v roku 2020 absolvuje Giro d'Italia, Tour de France, ako aj olympiádu v Tokiu.

O Gire a Tour sa vedelo, ale štart na olympiáde je pre expertov i fanúšikov prekvapením. Náročný profil pretekov s hromadným štartom na OH 2020 vyhovuje skôr vrchárom a najmä preto sa Sagan o prípadnom štarte vyjadroval opatrne.

A to aj z toho dôvodu, že olympijské preteky sú na programe len šesť dní po parížskom závere Tour de France.

Žilinský rýchlik potvrdil, že sezónu začne na argentínskej Vuelte 26. januára. Práve v ten deň oslávi 30. narodeniny.

Vo februári absolvuje tradičný prípravný kemp pred jarnou klasikárskou sezónou. Štart Giro d'Italia je na programe 9. mája v Budapešti.

„Sezónu ukončím po Tour a olympiáde. Bude trvať len šesť mesiacov, ale bude to náročných šesť mesiacov,“ povedal Slovák na tímovej prezentácii stajne Bora-Hansgrohe v nemeckom meste Kolbermoor.

Na olympiáde sa môže stať hocičo

Pred štyrmi rokmi na OH v Riu de Janeiro sa Sagan rozhodol pre štart v horskej cyklistike. Cestné preteky boli podľa jeho názoru náročné, hoci ich napokon vyhral jeho tradičný rival z jednorazových klasík Greg Van Avermaet.

„Áno, aj tieto olympijské preteky budú veľmi ťažké. Ale olympiáda je špecifická – nikdy neviete, ako to dopadne. Takže myslím, že sa to oplatí vyskúšať,“ vyjadril sa Sagan.

Bora oznámila, že Slováka budú na Gire sprevádzať aj víťaz tohtoročnej bodovačky a držiteľ cyklámenového dresu Pascal Ackermann a víťaz etapy na vlaňajšom ročníku Max Schachmann. Lídrom Bory na Tour bude rovnako ako tento rok Emanuel Buchmann, štvrtý muž TdF 2019.

Preteky mužov v Tokiu budú merať 234 kilometrov. Jazdci celkovo nastúpajú až 4865 metrov. Začiatok bude v lokalite Musašinonomori Park, jazdci okrem ikonickej hory Fudži pôjdu aj okolo turisticky známeho jazera Jamanakako.

Po množstve nastúpaných metrov ich podobne ako na nedávnych MS v Innsbrucku čaká lahôdka – ostré stúpanie na vrchol Mikuni Pass. Sedemkilometrové stúpanie má priemerný sklon 10,2 percenta, obsahuje aj s pasáže s 15 percentami.

Finišovať sa bude na známom automobilovom okruhu Fudži Speedway. Na okruhu budú mať štart i cieľ mužské i ženské časovky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #OH 2020 #Bora-Hansgrohe