Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zomrel najpopulárnejší pretekár Tour, ktorý si nikdy neobliekol žltý dres

Vo veku 83 rokov zomrel v stredu bývalý francúzsky cyklista Raymond Poulidor. Presná príčina úmrtia nie je známa, no v nemocnici ležal už od začiatku októbra. Informáciu potvrdila agentúre AFP jeho manželka Gisele.

13.11.2019 11:29 , aktualizované: 13:51
Raymond Poulidor Foto: ,
Raymond Poulidor s Petrom Saganom v žltom drese na Tour de France 2016.
debata

V období rokov 1964 – 1976 skončil Poulidor celkovo trikrát druhý v celkovej klasifikácii Tour de France a päťkrát tretí. Aj preto mal prezývku „večne druhý“. Pretekal v časoch dominancie Belgičana Eddyho Merckxa.

„Cyklistika prišla o monument, ikonu. Neviete si predstaviť, ako Poupoua vo Francúzsku milovali, každý rok som to videl na Tour,“ povedal Het Laatste Nieuws slávny Belgičan Merckx, ktorého s Poulidorom spájalo priateľstvo.

Ľutosť nad úmrtím jedného z najpopulárnejších francúzskych športovcov prejavil aj prezident Emmanuel Macron. „Jeho činy, odvaha a honosnosť zostanú zakotvené v našej pamäti. V srdciach francúzskeho ľudu bude naveky nosiť žlté tričko,“ uviedol Macron.

Cyklistike zostal verný aj po skončení aktívnej kariéry. V posledných rokoch mu veľkú radosť robil vnuk Mathieu van der Poel, dvojnásobný majster sveta v cyklokrose, ktorý sa čoraz viac presadzuje aj na ceste.

Pripomeňte si jeho príbeh, ktorý sme uverejnili v seriáli pred začiatkom 100. ročníka Tour de France v roku 2013.

Večne druhý Poulidor

„Priateľ môj, aj tentoraz budeš iba druhý,“ povedal tesne pred smrťou v silných bolestiach spôsobených rakovinou žalúdka päťnásobný šampión Tour de France, Jacques Anquetil. Pri posteli stál Raymond Poulidor, večný rival, ktorého Francúzi milovali viac, ako veľkého Anquetila.

Júl 1964.  Jacques Anquetil vyhráva Tour de... Foto: SITA/AP
Jacques Anquetil Júl 1964. Jacques Anquetil vyhráva Tour de France a druhý Raymond Poulidor.

Večne druhý, takúto prezývku si vyslúžil syn chudobných farmárov z francúzskeho Masbaraud-Mérignat. Na pretekoch okolo Francúzska prišiel do Paríža trikrát ako druhý a päťkrát tretí. Na štart Tour sa postavil štrnásťkrát, dvanásťkrát dorazil až do cieľa, ale žltý dres si neobliekol ani na jeden deň. História si väčšinou na porazených nespomína, ale Poulidor sa zapísal do dejín TdF oveľa väčšími písmenami, ako mnoho víťazov.

Agresívny, neustále útočiaci cyklista, o ktorom dodnes tvrdia, že nevyhral iba preto, lebo počas svojej bohatej kariéry súperil s dvomi velikánmi, Jacquesom Anguetilom a Eddym Merckxom. Pravda o Poulidorovi ale zrejme leží niekde inde. Najpopulárnejší športovec Francúzska 60-tych rokov totiž nemal dušu šampióna.

“Vždy som mal pocit, že výsledky, ktoré som mal, sú absolútne dostačujúce. Nikdy som nemyslel na víťazstvá. V živote som sa nezobudil s pocitom, že dnes potrebujem zvíťaziť,“ povedal v jednom z rozhovorov na sklonku kariéry Poulidor.

Tour de France sa jazdí necelý mesiac v roku, Anquetil s Poulidorom však vtedy rozdelili Francúzsko na celú dekádu. Tí, ktorí fandili Anquetilovi, obdivovali jeho štýl a eleganciu, s akou ukrajoval kilometre z dlhých a náročných etáp, “Poulidorovcom“, ktorých bolo niekoľkonásobne viac, zasa imponoval pretekárov upracovaný výraz. A po každom nezdare mal priaznivcov viac a viac. “Čím menej šťastia som mal, tým viac ma milovali,“ priznal.

Rivalita oboch pretekárov nemala konca kraja, Poulidor stále prehrával a o Anquetilovi sa dokonca hovorilo, že oveľa viac, ako víťazstvá, mu robia radosť Raymondove neúspechy. V roku 1965 ich obsadili do tímovej časovky dvojíc, ale dvaja najlepší cyklisti tej doby pohoreli. Anquetil predstieral únavu a prišli tak o jasný triumf.

“Bolo obdobie, keď sa mi doslova hnusil. Počas pretekov sme nikdy neraňajkovali pri spoločnom stole, neskôr sme však tento spor prekonali. Keď zomrel, zmocnil sa ma pocit, že som prišiel o priateľa,“ povedal v roku 1999 v rozhovore pre L'Équipe Poulidor.

Jeho meno aj po konci kariéry spájali s neúspechom. Francúzska spoločnosť bola zrazu plná “Poulidorov“ športu, politiky a iných spoločenských odvetví. Keď François Mitterrand v roku 1965 prehral v druhom kole prezidentských volieb, stal sa politickým Poulidorom.

“Moje meno sa dostalo do každodenného jazyka Francúzov a to je asi moje najväčšie víťazstvo,“ smial sa legendárny Popou, ako ho prezývali.

Poulidor sa stal neskôr predmetom mnohých výskumov. Jeden z nich uvádza, že iba v roku 1974 sa jeho meno spomenulo vo viac ako 4-tisíc článkoch francúzskych novín. Žiadnemu inému pretekárovi sa nevenovalo toľko sociologických príspevkov a univerzitných prác. Poulidor je jednoducho fenomén, ktorý nikdy nezvíťazil, ale vždy ohúril.

debata chyba
Viac na túto tému: #Raymond Poulidor