Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vinokurova očistili. Triumf si od súpera nekúpil

Olympijský víťaz z Londýna 2012 v cyklistike Alexander Vinokurov z Kazachstanu očistil svoje meno v prípade podozrenia z manipulácie výsledkov pretekov Liége-Bastogne-Liége v roku 2010.

05.11.2019 13:53
Alexander Vinokourov Foto: ,
Alexander Vinokourov oslavuje triumf na OH v Londýne.
debata

Podozrivý bol spolu s Rusom Alexandrom Kolobnevom. Súd v Belgicku riešil podnet, podľa ktorého Vinokurov zaplatil Kolobnevovi 150-tisíc eur za to, aby ho nechal vyhrať spomenuté podujatie. Dvojici hrozilo v prípade preukázania viny až šesť mesiacov za mrežami.

Aktuálne 46-ročný Vinokurov vyhral celkovú klasifikáciu prestížneho podujatia Vuelta a Espaňa v roku 2006, na Tour de France si pripísal štyri etapové triumfy. Za krvný doping počas Tour de France 2007 si odpykal dvojročný dištanc, po ktorom sa vrátil do súťažného diania a vyhral zlato na OH 2012 v Londýne.

VIDEO: Alexander Vinokurov triumfuje na Liége-Bastogne-Liége 2010

Okrem neho má na svojom konte aj striebro z OH 2000 v Sydney. V súčasnosti pracuje ako manažér v tíme Astana, za ktorý sám jazdil. O sedem rokov mladší Kolobnev v profipelotóne nedosahoval také výsledky ako Vinokurov, aj on však má olympijskú medailu – v roku 2008 si vyjazdil bronz na OH v Pekingu.

Spomenuté duo od začiatku popieralo akékoľvek previnenie, za ktoré im hrozili aj pokuty 50 až 100-tisíc eur. Žalobca tiež okrem toho požadoval konfiškáciu sumy 150-tisíc eur z bankového účtu Kolobneva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Astana Pro Team #Alexander Vinokurov