Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tour 2020 sa začne už v júni. Sagan bude špurtovať na mieste teroru

Oficiálnu trať Tour de France 2020 predstavia 15. októbra, ale ako už tradične sa do médií dostávajú prvé informácie o itinerári najslávnejších cyklistických pretekov.

05.10.2019 08:23
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v žltom drese.
debata (1)

Francúzska Grand Tour sa na budúci rok začne v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi o týždeň skôr. Dôvod je jednoduchý – organizátori chcú umožniť jazdcom, aby sa zúčastnili aj na olympiáde v Tokiu.

Slávnostný štart – Grand Départ – je na programe v sobotu 27. júna v Nice. Trojtýždňové podujatie sa skončí poslednou etapou na parížskych Elyzejských poliach v nedeľu 19. júla, čo je šesť dní pred olympijskými pretekmi s hromadným štartom.

Francúzske periodiká sú od septembra plné „zaručených“ správ o programe trate. Tradične najlepšie informácie má Thomas Vergouwen z webu VeloWire, ktorý porovnáva fakty a špekulácie a potom zostaví pravdepodobný itinerár Tour.

Najskôr Pyreneje, potom Alpy

Po úvodných etapách na juhovýchode Francúzska sa pelotón počas druhého týždňa presunie do Pyrenejí, potom nasledujú Alpy.

Najvýraznejšou novinkou by mala byť časovka na ikonickú Planinu krásnych dievčat (La Planche des Belles Filles), ktorá má byť ako predposledná etapa celej Tour na programe 18. júla a mala by definitívne rozhodnúť o celkovom víťazovi.

Aktuálne je potvrdený len rozpis úvodných dvoch etáp. Obe sa začnú a budú finišovať v Nice. Grand Départ sa uskutoční v tomto prímorskom meste len druhýkrát v histórii. V roku 1981 tam vyhral úvodný prológ legendárny Bernard Hinault.

Prvá etapa Tour 2020 meria 170 kilometrov a je zložená z dvoch okruhov po Azúrovom pobreží. Hoci obsahuje aj stúpanie do mestečka Levens, jej profil je po väčšine rovinatý a koncovka bude vyhovovať elitným špurtérom.

Medzi nimi by nemal chýbať ani Peter Sagan, ktorý na Tour 2020 zaútočí už na ôsmy zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. Ako tradične, najväčšia šanca na zisk prestížneho žltého dresu pre lídra pretekov bude pre neho hneď v 1. etape.

Tento rok mu „maillot jaune“ unikol o centimetre. V závere 1. etapy 106. ročníka Tour ho v Bruseli len tesne zdolal Holanďan Mike Teunissen, keď o víťazovi musela rozhodnúť cieľová fotografia.

Fotofiniš úvodnej etapy Tour de France 2019.... Foto: SITA/AP
Peter Sagan, Mike Teunissen Fotofiniš úvodnej etapy Tour de France 2019. Peter Sagan tesne prehráva s Mikeom Teunissenom.

Krvavá promenáda

Úvodná etapa Tour 2020 bude finišovať na slávnom bulvári Promenade des Anglais, ktorý sa pred troma rokmi stal dejiskom krvavého teroristického ú­toku.

Počas osláv národného sviatku Dňa dobytia Bastily do početného davu vošiel s 19-tonovým nákladným autom 31-ročný Francúz tuniského pôvodu Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Úmyselne zrazil viac ako štyri stovky ľudí a ušiel asi dva kilometre.

Na následky útoku, ku ktorému sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, zahynulo 86 ľudí a viac ako 430 bolo zranených.

Druhá etapa Tour 2020 obsahuje už dva náročné kopce. Po 45 km od štartu čaká pelotón stúpanie na 1500 m vysoký Col de la Colmiane (dĺžka 16,3 km, priemerný sklon 6,2 percenta) a následne aj na 1607 m vysoký Col de Turini (14,9 km, 7,3 percenta).

Ďalší program už je len predmetom dohád. Tretia etapa by mala mať prvý horský finiš, jej cieľ sa predpokladá na kopci Orcières-Merlette. Je to miesto, kde po senzačnom sóle triumfoval v roku 1971 Luis Ocaña a obral o žltý dres Eddyho Merckxa.

Presný program budúcoročnej Tour zverejnia organizátori počas slávnostnej ceremónie 15. októbra v parížskom Palais des Congrès.

TV Pravda: Peter Sagan a jeho priaznivci na MS 2019 v Yorkshire
Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #OH 2020 v Tokiu #Tour de France 2020