Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otvorí ďalšiu bránu do histórie? Lepšie je zostať nohami na zemi, vravel Sagan

Peter Sagan má už vyárendované miesto v histórii majstrovstiev sveta. V nej sú piati cyklisti, ktorí sa tešili z troch titulov.

28.09.2019 15:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan získal premiérový titul svetového šampióna na MS 2015 v Richmonde.
debata

V bezmála storočnej histórii šampionátov sa však len rodákovi zo Žiliny podarilo vybojovať ich za sebou bez prerušenia. V nedeľu má slovenský reprezentant ďalšiu šancu zapísať sa do rekordných tabuliek. V anglickom grófstve Yorkshire zabojuje o štvrté zlato z majstrovstiev sveta. Taký kúsok sa nikomu nepodaril.

Nad kúpeľným mestečkom Harrogate, kde je centrum šampionátu a cieľ pretekov jednotlivcov, sa aj v piatok preháňali zlovestné čierne mraky. Pelotón junioriek i mužov do 23 rokov, ktorí v piatok súperili o medaily, vykúpal na trati studený lejak. Teplota sa vyšplhala len niečo nad desaťstupňovú hranicu. Ani predpovede na nedeľné preteky nie sú optimistické.

„Škoda, že tu vládne také typické anglické počasie a ani na naše preteky nie je priaznivá predpoveď,“ vyhlásil Sagan po piatkovom príchode do Leedsu, kde je dočasné sídlo slovenskej výpravy.

V nedeľu sa nad oblasťou Harrogate očakáva silný vietor a búrky. Dokonca sa v dejisku podujatia objavovali aj obavy, či sa preteky uskutočnia. „Uvidíme, čo sa stane. Ale musíme byť pripravení na veľmi náročné podmienky,“ dodáva Sagan, ktorého čaká desiaty štart na svetovom šampionáte. Spolu s ním sa na štart postavia aj traja ďalší Slováci – Juraj Sagan, Erik Baška a Ján Andrej Cully.

Profil 285-kilometrovej trate medzi Leedsom a... Foto: procyclingstats.com
MS 2019, cyklistika, profil trate Profil 285-kilometrovej trate medzi Leedsom a Harrogate.

Aj tento rok zvolil už osvedčenú prípravu. Do dejiska dorazil na poslednú chvíľu, v priebehu piatka. Dal prednosť záverečnej pokojnejšej príprave a koncentrácii v Monaku pred ruchom, ktorý vládne v dejisku šampionátu.

Predtým potvrdil dobrú formu na svojich obľúbených pretekoch v Kanade – na Veľkej cene Quebecu finišoval druhý, v Montreale osemnásty. V generálke minulý víkend nastúpil na dvoch klasikách v Belgicku, s ktorými vyslovil takisto spokojnosť.

Všetci sa zhodujú, že kým vlani v Innsbrucku nemal na kopcovitom okruhu šancu a prvý raz od svojho premiérového štartu preteky na majstrovstvách sveta nedokončil, teraz by mu klasikárska trať mohla sedieť. Pravda, háčik je v tom, že podobných typov a aj silných jazdcov ako on, bude v nedeľu na štarte viacero.

V ich okruhu bude aspoň desať mužov, ktorí si reálne môžu trúfať na zisk zlatej medaily. Francúzi majú Juliana Alaphilippa, Austrálčania Michaela Matthewsa, Taliani Mattea Trentina, Holanďania Mathieua van der Poela, Belgičania Grega van Avermaeta či nový supertalent Remca Evenepoela… A výpočet hviezd, ktoré môžu zažiariť, nie je zďaleka konečný.

Sagana v posledných týždňoch už unavovali neustále narážky na to, že na šampionáte by mohol dosiahnuť niečo, čo sa nikomu v dlhej histórii nepodarilo. Aj fanúšikom poslal stručný odkaz. „Teším sa na štart na majstrovstvách sveta, ale zvíťaziť nebude jednoduché. Lepšie je zostať nohami na zemi.“

Organizátori zvolili v Yorkshire zvlnenú trať, ktorá meria až 285 km. Štart bude v Leedsi o 9.40 nášho času, pelotón čaká 187 km dlhá časť s menšími stúpaniami na Cray Hil, Buttertubs Hill a Grinton Moor Hill, ktorá ho privedie do cieľového mesta Harrogate.

Peter Sagan gratuluje Alejandrovi Valverdemu k... Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Peter Sagan Peter Sagan gratuluje Alejandrovi Valverdemu k titulu majstra sveta v Innsbrucku 2018.

Cyklistov čaká ešte sedem 14-kilometrových okruhov, v každom z nich so stúpaním na Harlow Moor, kde môže padnúť rozhodnutie. Tri kilometre v závere vedú po rovine a finiš bude v miernom stúpaní. Záver sa očakáva pred piatou hodinou popoludní.

Sagan vlani na šampionáte v Innsbrucku odovzdával dres majstra sveta Španielovi Alejandrovi Valverdemu.

„O rok mi ho vrátiš,“ povedal súperovi s úsmevom.

Ten čas je tu. Peter Sagan môže otvoriť ďalšiu bránu do histórie.

Sagan na MS
Melbourne 2010 nedokončil
Kodaň 2011 12.
Valkenburg 2012 14.
Florencia 2013 6.
Ponferrada 2014 43.
Richmond 2015 1.
Dauha 2016 1.
Bergen 2017 1.
Innsbruck 2018 nedokončil
Cyklisti, ktorí získali tri tituly na MS
Alfredo Binda Taliansko 1927, 1930, 1932
Rik Van Steenbergen Belgicko 1949, 1956, 1957
Eddy Merckx Belgicko 1967, 1971, 1974
Óscar Freire Španielsko 1999, 2001, 2004
Peter Sagan Slovensko 2015, 2016, 2017

TV Pravda: Peter Sagan zavítal 7. augusta do Bratislavy. Na nábreží Dunaja sa stretol s fanúšikmi a odpovedal na otázky novinárov

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS 2019 v cestnej cyklistike #Yorkshire 2019