Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tip Pravdy: Sagan áno alebo nie? V redakcii sme sa nezhodli

Svetový šampionát v cestnej cyklistike v anglickom grófstve Yorkshire vyvrcholí v nedeľu pretekmi mužov s hromadným štartom.

28.09.2019 12:00
debata

Najväčšia slovenská nádej Peter Sagan v nich zabojuje o štvrtý titul majstra sveta. Podarí sa mu uspieť alebo nie? Redaktori Pravdy vám ponúkajú svoje predpovede a prognózy.

Saganova šanca na víťazstvo

MARTIN PROSNAN – prognóza: 15 percent

Slováci nebudú mať na MS silný tím. Ale nemali ho ani v Richmonde, alebo pred dvomi rokmi v Nórsku. Je zrejmé, že v záverečných desiatkach kilometrov sa bude musieť 29-ročný Žilinčan spoliehať už iba sám na seba.

Na druhej strane, Sagan po šampionáte v Bergene poďakoval pár neslovenským priateľom v pelotóne, ktorí mu – keď to bolo potrebné – pomohli. Naviac, ani tímová réžia v národných farbách nefunguje tak dokonale, ako v sponzorských tímoch – Philippe Gilbert sa nikdy neobetuje pre Grega Van Avermaeta rovnako, ako pre kolegu z Quick-Stepu.

Sagan má v Yorkshire slušnú šancu. Ale…

Dobré nohy nie sú na jednodňových pretekoch ani zďaleka všetko, víťaz bude potrebovať aj veľkú porciu šťastia. Ak sa mu prikloní, v nedeľu to môže byť veľký slovenský deň. V pelotóne je však ďalších pätnásť, možno dvadsať pretekárov, ktorým to môže vyjsť.

MICHAL BAKAJ – prognóza: 10 percent

Ako nám pred pár dňami povedal v rozhovore úspešný paracyklista Jozef Metelka, Peter Sagan uspeje aj tam, kde ho iní odpisujú.

Trojnásobného majstra sveta pred nedeľou nikto odpisovať nemôže. Už len z toho dôvodu, že ako jediný v histórii vyhral tri MS za sebou. Výkonnosť mu nechýba, skúseností má na rozdávanie.

Taktika špičkových národných výberov, najmä Talianov, Francúzov či Belgičanov, bude jasná. Nasadia pekelné tempo so snahou čo najskôr rozdeliť pelotón na menšie skupinky. Ich chránení jazdci budú mať podporu kolegov, ktorí budú zároveň likvidovať úniky.

Sagan sa na takýto luxus nebude môcť spoľahnúť. Žiadni dešpekt k trojici Juraj Sagan, Erik Baška, Ján Andrej Cully, ale tempo súperov zrejme neudržia.

Líder slovenského výberu zároveň bude mať proti sebe ešte jedného veľkého súpera – počasie. V nedeľu má grófstvo Yorkshire zaliať dážď, ktorý s nepríjemným vetrom vytvorí mizerné podmienky. Tie však budú rovnaké pre každého.

Sagan musí pokryť všetky nástupy súperov, vyvarovať sa akýmkoľvek pádom na mokrej vozovke a musí si nakloniť šťastenu. Len tak môže pomýšľať na štvrtý dúhový dres.

Peter Sagan v cieli pretekov MS v Richmonde 2015. Foto: SITA/AP, Steve Helber
Peter Sagan, Richmond Peter Sagan v cieli pretekov MS v Richmonde 2015.

Tip na víťaza

MARTIN PROSNAN – prognóza: Peter Sagan

Situácia vo svetovom pelotóne sa za posledné roky zmenila. Do cyklistického kolotoča nazrelo pár veľmi talentovaných mladíkov – žiaľ pre Petra Sagana – niektorí z nich sú na klasikárskych tratiach ako doma. Napríklad Mathieu van der Poel.

Holanďana favorizujú aj stávkové kancelárie. Trať v Yorkshire je podobná ako na Amstel Gold Race – kto nevidel preteky, nech si na youtube pozrie aspoň ich záver. Van der Poel to dal na pána.

Alaphilippe, Gilbert, Trentin, Van Avermaet, Matthews, Evenepoel, Kristoff, Štybar… Silných jazdcov je požehnane, vyhrať môže ktorýkoľvek z nich. Ale Sagan má predsa len najväčšiu šancu.

MICHAL BAKAJ – prognóza: Julian Alaphilippe

Mladý fenomén Mathieu van der Poel je favoritom aj preto, že ako elitný cyklokrosár má skúsenosti s dažďom, blatom a nepríjemným vetrom.

Nemá však dostatok skúseností s takmer 300-kilometrovými pretekmi na ceste a preto v nedeľu skončí v poli porazených. O tom, že titul majstra sveta získa raz aj na ceste, nikto nepochybuje. Túto nedeľu to však nebude.

Titul, samozrejme, prajem Petrovi Saganovi. Bol by to ďalší úžasný zápis do histórie s podpisom rýchlika zo Žiliny. Viac však verím Julianovi Alaphilippovi.

Top cyklista súčasnosti má obrovskú motiváciu zakončiť najlepšiu sezónu v kariére ziskom dúhového dresu. Za výkony, ktoré predvádzal v prvej polovici sezóny a najmä na Tour de France, by mu farby dúhy pristali.

Po Tour si oddýchol, opäť sa rozjazdil na Okolo Nemecka i kanadských jednorazovkách a v nedeľu bude maximálne pripravený. Jeho skalp by rád okrem Sagana získali aj niekto z elitného belgického výberu, ale francúzsky klenot si nedeľňajšie preteky postráži.

TV Pravda: Peter Sagan zavítal 7. augusta do Bratislavy. Na nábreží Dunaja sa stretol s fanúšikmi a odpovedal na otázky novinárov

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cestnej cyklistike #Yorkshire 2019