Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Škandál na MS. Problémový šampión úradoval na cudzom stroji

Prišiel, videl, zvíťazil... A opäť šokoval. Rohan Dennis na cyklistických majstrovstvách sveta v Yorkshire opäť potvrdil, že je najlepší časovkár a zároveň najproblémovejší muž v pelotóne.

26.09.2019 17:30
Rohan Dennis Foto: ,
Rohan Dennis na trati v Yorkshire.
debata

Odišiel bez slova

Vráťme sa však o dva a pol mesiaca späť – na Tour de France prebiehala 12. etapa, keď hviezdny Austrálčan z ničoho nič zliezol z bicykla a bez slova zmizol. Deň pred jedinou časovkou v aktuálnom ročníku Starej dámy – pred individuálnou etapou, v ktorej mal triumfovať. A kvôli ktorej ho tím Bahrajn-Merida nominoval na najslávnejšie cyklistické preteky na svete.

„Keď som sa obrátil na Dennisa a opýtal som sa, či by mi mohol venovať minútu na pár otázok, dostal som zlý pohľad a odpoveď, ktorá je na tomto webe nezverejniteľná,“ priznal sa redaktor cyklistického portálu Velonews, ktorý si v ten deň počkal na rodáka z Adelaide pri tímovom autobuse.

Pravda je taká, že ten, kto sledoval spomínanú etapu v priamom prenose, si povedal – čudák. Peter Velits súperil po boku Austrálčana niekoľko sezón a preto vie, že všetko je inak. To je jednoducho Rohan Dennis.

„Veru, je to poriadne komplikovaný chlapík. Ak mu niečo nesedí, spraví absolútne nečakanú vec. Spôsobom, aby všetci vedeli, že je naštvaný. Máločo rieši dplomaticky, robí skôr impulzívne rozhodnutia – ľudí, ktorí ho nepoznajú, môže šokovať. Je detailista, veľakrát mal aj pravdu, ale riešenia sa predsa hľadajú inak,“ zamyslel sa pre Pravdu niekdajší skvelý slovenský cyklista.

Dennis sa v tej chvíli akoby stratil – nielenže zmizol z Tour, nebolo ho ani v ďalšom priebehu sezóny. Na pretekoch sa neukázal viac ako dva mesiace. Až v stredu na svetovom šampionáte. V Anglicku deklasoval zvyšok štartového poľa rozdielom triedy. Vychádzajúcej hviezde – druhému Remcovi Evenepoelovi – nadelil viac ako minútu.

„Neprekvapilo ma to. Ak som bol z niečoho zaskočený, potom z jeho dominancie. Takéto rozdiely sú v dnešnej dobe ojedinelé. Rohan je skvelý časovkár, obrovský talent, problém má inde,“ glosoval Velits.

Facka pre Meridu

To, že Dennis 70 dní nesúťažil, nie je problém. Časovka si nevyžaduje pravidelnú súťažnú prax ako preteky s hromadným štartom. „Je to špecifická disciplína. Dennis vedel, čo má robiť a ako sa pripravovať. Jeho absencia v pelotóne mu mohla dokonca pomôcť – dlhodobo sa mohol sústrediť na tieto preteky,“ hľadal Velits vysvetlenie pre suverénne víťazstvo austrálskeho časovkárskeho špecialistu.

Hoci je Dennis horúca hlava, Slovák s ním problém nikdy nemal. „S kolegami z tímu vychádzal dobre, pochytil sa skôr s mechanikmi či inými ľudmi, ktorí nás sprevádzali. Vedel som však, že má rád dramatické výstupy,“ zaspomínal si.

Nečakané rozhodnutia – to je celý Dennis. Ani jeho triumf na majstrovstvách sveta neprebehol hladko. Hviezda tímu Bahrajn-Merida sa rozhodla, že v časovke vysadne na bicykel inej značky, ako má v názve jeho zamestnávateľ. Austrálčan si vybral špeciál, ktorý používal vlani ako jazdec tímu BMC.

Viete si predstaviť, že Lionel Messi, ktorý je na výplatnej páske Adidasu, by si šiel vo voľnom čase zakopať v kopačkách od firmy Nike? Síce pritiahnuté za vlasy, ale niečo podobné vyparatil Dennis na MS v Yorkshire.

„V Meride určite nie sú šťastní. Veď ich pretekár vyhral časovku na cudzom bicykli. Koho by to potešilo? Toto sa jednoducho nerobí,“ poznamenal Velits, ktorý si netrúfa hodnotiť, či to bolo z Dennisovej strany iba gesto svojmu chlebodarcovi, alebo je medzi bicyklami taký veľký rozdiel.

„Ťažko povedať, s časovkárskymi strojmi BMC mám veľmi dobré skúsenosti – sú skvelé. Dennis sa môže brániť tým, že tentoraz pretekal za Austráliu a nie tím Bahrajn-Merida, napriek tomu to bolo veľmi zvláštne.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v cyklistike #Rohan Dennis #MS v cyklistike 2019