Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan uspeje aj tam, kde ho iní odpisujú

Slovensko vlani takmer prišlo o jedného z najúspešnejších paralympionikov. Jozef Metelka (33) sa dostal do sporu s vedením domáceho paralympijského výboru a existovala možnosť, že bude reprezentovať inú krajinu.

24.09.2019 21:17
Metelka Sagan Foto:
Dvaja šampióni. Jozef Metelka a Peter Sagan sa stretli pred dvoma rokmi na pretekoch Okolo Poľska.
debata

Emócie však opadli, nahradil ich zdravý rozum a úspešný paracyklista sa už svedomito pripravuje na PH 2020 v Tokiu. „Štyri roky tréningu sa zúžia ako v lieviku do štyroch minút v pretekoch. Chcem byť maximálne pripravený,“ vraví rodák z Piešťan.

Minulý týždeň sa stal na MS v Holandsku tretíkrát majstrom sveta v časovke. Už o štyri dni sa môže slovenská cyklistika dočkať ďalšieho veľkého úspechu – v anglickom Yorkshire zaútočí na svoj štvrtý titul svetového šampióna Peter Sagan.

Sedem zelených dresov z Tour de France, tri tituly majstra sveta, mnohé ďalšie veľké triumfy. Cítite, že Saganove výsledky v ostatných rokoch pomohli aj vášmu športu?

Ťažko povedať. Slovensko je v tomto trochu iné ako napríklad Anglicko, kde by to na seba nadväzovalo. Isté je, že vďaka úspechom Petra sa začalo na Slovensku oveľa viac bicyklovať. Verejnosť je viac oboznámená s tým, že existuje cestná cyklistika. Ľudia sa jej viac venujú, predáva sa väčší počet bicyklov. Možno aj zásluhou toho sú šoféri automobilov ohľaduplnejší. Už to nie je tak, že Jožo a Fero sa raz za rok vyberú na bicykel. Cyklistov pribúda a Saganov záber je v tomto celospoločenský.

Podstatnú časť roka trávite v Anglicku. Pôjdete sa cez víkend pozrieť na vášho krajana, ako sa mu bude dariť na majstrovstvách sve­ta?

Momentálne som na sústredení v Španielsku, takže nie. Ale budem mu držať palce, aby vybojoval ďalší titul svetového šampióna. Čaká ho náročná konkurencia, ale Peter už niekoľkokrát dokázal, že môže uspieť aj tam, kde ho iní odpisujú.

Vy sa pýšite deviatimi titulmi svetového šampióna či tromi paralympijskými medailami. Máte ešte motiváciu dosahovať ďalšie úspechy?

Samozrejme. Cieľ je jasný – zbierku by som rád zaokrúhlil na desať titulov, nech sa dostanem do dvojciferných čísiel. Stále ma to baví a zatiaľ s víťazením nehodlám prestať.

Jozef Metelka. Foto: Roman Benický
Jozef Metelka Jozef Metelka.

Stále platí, že máte ambíciu v budúcnosti súťažiť aj so športovcami bez zdravotného znevýhodnenia?

Mám to v pláne. Viac sa tejto otázke budem venovať po paralympiáde v Tokiu. Zrejme to nebude len o cyklistike, ale rád by som dokázal aj v iných športových odvetviach, že všetko sa dá aj napriek tomu, že človek môže mať určitú nevýhodu v porovnaní s ostatnými.

Minulý týždeň sa skončilo podujatie Okolo Slovenska. Trúfali by ste si absolvovať štvoretapové preteky?

Pred rokmi som mal ambíciu absolvovať Okolo Slovenska. Avšak dostal som odpoveď, že nie som dostatočne dobrý, hoci moje časy boli porovnateľné s ostatnými.

Vlani ste sa dostali do sporu s SPV. Ako aktuálne vyzerá vzájomná spolupráca?

Absolvovali sme niekoľko výživných stretnutí a rokovaní, na ktorých sa zúčastnil aj môj manažér. Uznávam, že som situáciu neriešil optimálne a niektoré moje vyhlásenia neboli korektné. Avšak po spoločnej debate sa situácia upokojila a myslím, že sme na dobrej ceste do Tokia.

VIDEO: Zlatá medaila Jozefa Metelku v Riu

Čiže už neuvažujete nad tým, že budete reprezentovať inú krajinu?

Toto vyhlásenie som urobil pod vplyvom emócií a už je zabudnuté. S vedením SPV sme si všetko vyjasnili a presne nastavili podmienky spolupráce. Verím, že výkonnosť si udržím čo najdlhšie a obe strany budú čoraz spokojnejšie.

V čom sa cítite silnejší – v cestnej či dráhovej cyklistike?

Cestná cyklistika nie je len cesta, je tam aj časovka, čo je moja obľúbená disciplína. Na dráhe je to zase trochu iné. Keď mi jedno už lezie na nervy, musím začať trénovať druhé a naopak. Myslím, že to mám tak narovnako.

Odkiaľ máte peniaze na prípravu? Fungujete na báze profesionálneho športovca?

Definícia profesionála je, že je platený za svoju činnosť. Ja platený nie som. Skôr by som sa definoval ako elitný športovec, nakoľko hodiny, ktoré trávim športom, sú na úrovni iného elitného športovca na svete.

Paralympiáda v Tokiu sa začne o jedenásť mesiacov. Smerujete už prípravu na toto podujatie?

Je to skutočne za rohom. V príprave smerujem do cieľovej rovinky, hoci je ešte celkom dlhá. Tristo dní uplynie ako voda, chcem byť maximálne pripravený.

Slovenská paracyklistika by mala dostať dve miestenky. Očakávate tvrdý boj s kolegami?

Nič nie je stopercentné, istotu nemá nikto. Avšak som toho názoru, že výsledky by mali hovoriť samy za seba.

Na paralympiáde v Riu ste vybojovali dve zlatá a striebro. Trúfate si tento výsledok na budúci rok prekonať?

Rio vyšlo úplne rozprávkovo, ale kto by sa nechcel prekonať? Trénujem na to, aby sa mi tento rezultát ešte podarilo vylepšiť. Štyri roky prípravy sa zúžia ako v lieviku do štyroch minút v pretekoch. Stať sa môže čokoľvek.

Ste známy tým, že váš tréning neobsahuje len jazdu na bicykli. Aké ďalšie športy či činnosti zapájate do prípravy?

Začal som robiť skalolezenie. Veľmi mi to pomáha pri časovke, pri ktorej športovec musí držať aerodynamickú pozíciu s ramenami a chrbtom. Vydržím teda dlhšie a komfortnejšie v želanej pozícii. Venujem sa aj jazde na koni, ktorá pomáha pri spevňovaní spodného i vrchného chrbtového svalstva. Môj tréning obsahuje aj plávanie, lyžovanie či skitouring.

Sú športovci, ktorí sa venujú letným i zimným športom. Nerozmýšľali ste nad alternatívou počas zimy?

Priznám sa, že áno. Existovala úvaha, že by som skúsil boby. Avšak bolo by to veľmi náročné, pretože cyklistika je obrovský žrút času. Trénuje sa celoročne a nerád by som upustil od niečoho, v čom som dobrý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Jozef Metelka