Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlad, vietor i dážď. Favoritom vyfúkol triumf Rumun, Baška opäť pod pódiom

Kráľovská druhá etapa 63. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska poriadne potrápila celý pelotón.

19.09.2019 18:48 , aktualizované: 20:10
Okolo Slovenska, 2. etapa Foto: ,
Trojica cyklistov v úniku stúpa na horskú prémiu v Starom Smokovci počas 2. etapy pretekov Okolo Slovenska.
debata

Jazdci absolvovali na 226,6 km dlhej trati päť horských prémií a z Bardejova sa cez Vysoké Tatry presunuli až do Ružomberka.

Na Liptove ich čakal po dlhých hodinách strávených v chlade, vetre a niekedy aj daždi náročný technický dojazd. V ňom prekvapil favorizovaných pretekárov World Tour tímov Eduard Michael Grosu z prokontinen­tálneho celku Delko Marseille Provence.

Dvadsaťsedemročný Rumun si na slovenských cestách pripísal šestnáste profesionálne víťazstvo.

„V závere som bol za jazdcami Bory-Hansgrohe a pred úsekom s dlažobnými kockami som cítil, že mám dobré nohy. Zaútočil som a v poslednej zákrute 250 metrov pred cieľom som mal drobný náskok. Išiel som za víťazstvom napriek bolesti a vyšlo to,“ zhodnotil šťastný Grosu, ktorý venoval triumf čerstvo narodenej dcére.

„Minulý týždeň som súťažil na domácich pretekoch v Rumunsku, kde mi tesne ušli víťazstvá. Tento úspech adresujem mojej dcére, ktorá prišla na svet pred dvadsiatimi dňami,“ pokračoval.

Druhá etapa pretekov Okolo Slovenska Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Cyklisti počas 2. etapy pretekov Okolo...

Tesne za Grosuom finišoval Belgičan Yves Lampaert, ktorý vyzliekol zo žltého dresu Švajčiara Stefana Künga. Ihneď po pretekoch však zamieril do tepla a po vyhlásení výsledkov sa vyhol mediálnym povinnostiam, aby nemusel tráviť čas v chladnom počasí. Od zimy sa v cieli triasol aj etapový víťaz.

„Dlho som sa počas dňa cítil zmrznutý. Po záverečnej vrchárskej prémii som sa však prezliekol a už to bolo lepšie. Ťažko povedať, ako počasie ovplyvnilo priebeh pretekov. Niekto sa v takých podmienkach cíti lepšie a niekto horšie. Ja osobne som sa prvých sto kilometroch nevedel dostať do svojej kože,“ doplnil rumunský špurtér.

Najlepšie zo Slovákov sa vo štvrtok umiestnil podľa očakávania Erik Baška. Dvadsaťpäťročný pretekár tímu Bora-Hansgrohe prišiel do cieľa opäť tesne pod pódiom s minimálnou stratou na tretieho Arnauda Démara.

„Špurt som mal dobre rozbehnutý, chalani z tímu ma doviezli dopredu, ale investoval som veľa energie do boja o pozíciu. Posledných 250 metrov mi už stuhli nohy a na lepší výsledok som nemal. S doterajším účinkovaním na pretekoch som spokojný, ale štvrté miesto nikdy nie je úplne ideálne, keďže je to tesne pod stupňami víťazov,“ povedal rodák z obce Dohňany.

Okolo Slovenska 2019

2. etapa, Bardejov – Ružomberok, 226,6 km: 1. Eduard Grosu (Rum./Delko Marseille) 5:46:42 h, 2. Yves Lampaert (Belg./Deceuninck-Quick-Step), 3. Arnaud Démare (Fr./Groupama-FDJ), 4. Erik BAŠKA (SR/Bora-Hansgrohe), 5. Emils Liepinš (Lot./Wallonie-Bruxelles), 6. Justin Jules (Fr./ Wallonie-Bruxelles), 7. Alexander Rjabušenko (Biel./SAE-Team Emirates), 8. Kamil Gradek (Poľ./CCC), 9. Boy van Poppel (Hol./Roompot-Charles), 10. Stefan Küng (Švaj./Groupama-FDJ) všetci rovnaký čas, … 24. Marek ČANECKÝ (SR/Dukla Banská Bystrica) +9 s, 45. Matúš ŠTOČEK (SR/reprezentácia SR) rovnaký čas, 49. Lukáš KUBIŠ (SR/Dukla Banská Bystrica) +20, 69. Juraj BELLAN (SR/Dukla Banská Bystrica) rovnaký čas

Celkové poradie: 1. Lampaert 9:17:31 h, 2. Stefan Küng (Švaj./Groupama-FDJ) +3 s, 3. Kamil Gradek (Poľ./CCC) +13, 4. Bob Jungels (Lux./Deceuninck-Quick-Step) +20, 5. Tom Bohli (Švaj./SAE Team Emirates) +21, 6. Arnaud Demare (Fr./Groupama-FDJ) +22, 7. Matthias Brändle (Rak./Israel Cycling Academy) +24, 8. Gijs van Hoecke (Belg./CCC) +26, 9. BAŠKA rovnaký čas, 10. Jan Bárta (ČR/Elkov-Author Cycling Team) +27, … 38. ČANECKÝ +1:08, 47. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +1:13, 63. KUBIŠ +1:23, 69. Ján Andrej CULLY (SR/Dukla Banská Bystrica) +1:27

Zostávajúci program:
piatok 20. septembra – 3. etapa: Ružomberok – Hlohovec (200,6 km)
sobota 21. septembra – 4. etapa: Hlohovec – Senica (142,1 km)

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska #Okolo Slovenska 2019 #Eduard Michael Grosu