Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sme iní ako Srbi či Chorváti. Milujeme cyklistiku

Krajiny bývalej Juhoslávie už vyprodukovali množstvo kvalitných športovcov. Výnimkou nie je ani Slovinsko. Dvojmiliónová krajina má výborných futbalistov, basketbalisti sa pred dvoma rokmi stali majstrami Európy.

17.09.2019 22:00
vuelta Roglič Foto: ,
Primož Roglič v madridskom cieli Vuelty 2019.
debata

Avšak Balkán a cyklistika? Toto spojenie donedávna nedávalo žiadnu logiku. Po skončení 74. ročníka Vuelta a Espaňa je však všetko inak.

Slovinci zobrali španielsku Grand Tour útokom. Z premiérového triumfu na pretekoch veľkej trojky sa tešil Primož Roglič, celkovo tretí skončil jeho talentovaný krajan Tadej Pogačar.

„Ich výsledky sú obrovská motivácia pre všetkých našich športovcov. Zároveň poslúžia na to, aby sa cyklistika stala u nás ešte populárnejšou,“ vraví pre Pravdu novinár Siniša Uroševič, ktorý pokrýva cyklistiku pre slovinský denník Delo.

Zadný strach

Mamutí mostík v Planici, zima 2007. K skoku na lyžiach sa spúšťa 17-ročný Primož Roglič. Juniorský majster sveta však pri odraze urobí chybu, vo vzduchu sa aj s prispením vetra zvrtne a tvrdo dopadne na zľadovatené doskočisko.

Telo v bezvedomí sa kotúľa desiatky metrov dole kopcom, diváci sú v šoku. Okamžite zasahuje záchranka, ktorá Rogliča pripútaného na nosidlá v stabilizovanej polohe odváža do nemocnice.

„Fyzicky som na tom nebol zle. Mal som otras mozgu, zlomený nos a viacero odrenín. Lenže od toho momentu bolo všetko iné,“ spomínal Roglič na osudový incident.

Ambiciózny mladík sa nechcel vzdať svojho obľúbeného športu. Zotavil sa zo zranení a tvrdo trénoval. Ale poznáte to – ak hlava hovorí nie, potom ani telo neposlúcha.

„Primož mal po páde problém, ktorému hovoríme zadný strach. A ten je neovládateľný. V určitej pozícii, keď sa dostávate nad lyže, vám telo nedovolí dôjsť dostatočne ďaleko,“ ozrejmil pre MF Dnes český kouč David Jiroutek, ktorý v Slovinsku päť rokov pôsobil.

VIDEO: Pád Primoža Rogliča na mostíku v Planici

Roglič pokračoval v skákaní, dosiahol viacero solídnych výsledkov, ale nebolo to ono. Vedel, že na lyžiach nebude už nikdy patriť medzi najlepších. A tak ako 21-ročný presedlal na cyklistiku.

Zvyšok príbehu mal raketový priebeh. Cez amatérske a prokontinentálne tímy sa dostal až medzi elitu, od roku 2016 pôsobí v stajni Jumbo-Visma.

Výborný časovkár sa za ostatné sezóny vypracoval na špičkového univerzála. Veľmi blízko k celkovému triumfu mal tento rok na Giro d'Italia, kde napokon skončil tretí. Všetko si vynahradil na Vuelte.

„Je to neskutočný pocit, ďakujem celému tímu. Môj ďalší cieľ? Úspech na Tour de France 2020,“ naznačil Roglič po vyvrcholení Vuelty v Madride.

Famózny Pogačar

Skvelý výsledok pre slovinskú cyklistiku podčiarkol tretím miesto Tadej Pogačar. Dvadsaťročný supertalent predviedol v poslednej horskej etape parádne sólo, vďaka čomu odsunul z madridského pódia hviezdneho Kolumbijčana Naira Quintanu.

Slovinsko bolo vždy iné ako ostatné krajiny z bývalej Juhoslávie. Ako prvé vstúpilo do Európskej únie a odlišnosť je vidieť aj v športoch.

„Podobne ako lyžovanie, hokej či divoká voda, aj cyklistika bola vždy populárna iba v Slovinsku. Ľudia ju zbožňujú. Aj najlepší chorvátski jazdci ako Robert Kišerlovski či Vladimir Miholjevič pokračovali v kariére v slovinských tímoch a odtiaľ chodili po pretekoch,“ vysvetľuje Uroševič.

Výnimočný úspech Rogliča s Pogačarom vyvolal v krajine veľký ohlas. „Víťazná eufória v prípade jednotlivcov a kolektívnych športov je odlišná. Platí to aj u vás. Pokiaľ viem, keď hokejisti vyhrali MS v roku 2002, tak sa tešilo viac ľudí ako pri triumfoch Sagana, Kuzminovej či Vlhovej. Keď naši basketbalisti vyhrali ME a futbalisti prvýkrát postúpili na MS, oslavovala celá krajina,“ pokračuje novinár.

Už túto nedeľu štartuje svetový šampionát v anglickom grófstve Yorkshire. Zuby na dúhový dres si brúsi najmä Roglič, ktorý patrí medzi najlepších časovkárov. Slovinská cykloverejnosť má vzhľadom na jeho výsledky na Vuelte veľké očakávania.

„Ak Primož nezíska v časovke cenný kov, bude to sklamanie. V pretekoch elity máme silnú zostavu, veľká škoda, že sa zranil nás najlepší špurtér Luka Mezgec. Celá krajina však dúfa v ďalší pekný výsledok,“ dodal Uroševič.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Primož Roglič #Tadej Pogačar #Vuelta 2019