Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan naháňal Alaphilippa. Ťažil z toho olympijský šampión

Belgický cyklista Greg van Avermaet sa stal druhýkrát v kariére víťazom pretekov Grand Prix Cycliste de Montreal.

15.09.2019 22:28 , aktualizované: 16.09.2019 07:46
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na pretekoch Grand Prix Cycliste de Montreal.
debata

V záverečnom špurte predstihol Taliana Diega Ulissiho, tretí finišoval Španiel Ivan Garcia Cortina.

Slovenský reprezentant Peter Sagan obsadil 18. miesto so stratou 12 sekúnd na víťaza, keď záverečný špurt do kopca vypustil.

Sagan v poslednom z okruhov prežil kľúčové stúpanie na Côte de Camillien-Houde a udržal sa v 15-člennej vedúcej skupine, ktorá odpárala zvyšok pelotónu, ako aj obhajcu vlaňajšieho triumfu a piatkového víťaza z Québecu Michaela Matthewsa.

Slovák vo farbách stajne Bora-Hansgrohe zaútočil na rovnakom mieste (5 km pred cieľom) ako pred šiestimi rokmi, keď v Montreale triumfoval.

V nedeľu však v tom momente naháňal dvojicu Wellens, Mas, neskôr sťahoval stratu na Juliana Alaphilippa. Toho stíhajúca skupina dostihla najmä vďaka Saganovi a napokon z toho profitoval olympijský šampión z Ria 2016 Van Avermaet.

Sagan skončil osemnásty, ale s kanadským predĺženým víkendom musí byť spokojný. V Québecu bral druhé miesto a aj v nedeľu v Montreale ukázal, že má veľmi solídnu výkonnosť.

„Ako som očakával, Grand Prix de Montreal boli náročné preteky, no opäť raz odviedol náš tím excelentnú prácu a na začiatku záverečného kola som bol v dobrej pozícii,“ hodnotil preteky Sagan.

„Cítil som sa dobre, dokázal som odpovedať na mnohé útoky v záverečných kilometroch a na poslednom stúpaní, keď som sám dokázal uzavrieť medzeru na útočiacich jazdcov. Toto úsilie ma však stálo množstvo síl a v dôsledku toho mi chýbala v nohách energia, aby som mohol zabojovať o víťazstvo v šprinte. Samozrejme, rád by som finišoval na lepšom mieste, no cítim sa sebavedomý pred ďalšími pretekmi, ktoré ma čakajú,“ uviedol trojnásobný majster sveta pre webovú stránku svojho tímu Bora-Hansgrohe.

Pred MS, ktoré sa uskutočnia presne o dva týždne v anglickom grófstve Yorkshire, sú to dobré správy. Sagan by mal pred štartom na Ostrovoch ešte absolvovať dva preteky v Belgicku.

Pre 34-ročného Van Avermaeta je to veľké víťazstvo po dlhšom časovom úseku, keď sa mu príliš nedarilo. Celkovo si zapísal 41. triumf v profikariére, druhý v Montreale po roku 2016.

V Montreale cyklisti museli zdolať takmer 220 km, keď celkovo 18-krát absolvovali 12,2 km dlhý mestský okruh. Počas pretekov nastúpali 4734 m. V každom kole museli prekonať štyri stúpania, najdlhšie z nich malo názov Cote Camillien-Houde s dĺžkou 1,8 km a priemerným sklonom 8%. Najväčšie kanadské cyklistické preteky v Québecu a Montreale sa tento rok uskutočnili po desiaty raz. Sagan sa na nich predstavil šiestykrát a po ročnej prestávke.

V roku 2013 sa stal celkovým víťazom. Tradičné septembrové klasiky v Kanade boli pre 29-ročného rodáka zo Žiliny súčasťou záverečnej prípravy na majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia koncom mesiaca v anglickom Yorkshire.

Do posledného z osemnástich okruhov vstúpil s drobným náskokom Austrálčan Nathan Earle (Israel Cycling Academy), ale jeho pokus bol odsúdený na skorý koniec. V stúpaní na Camillien-Houde 12 km pred cieľom už bol pohltený pelotónom a vpredu sa začali pokusy o nástupy. Jeden z nich sa vydaril Benoitovi Cosnefroyovi z tímu AG2R La Mondiale a tento Francúz si získal náskok niekoľko desiatok metrov. Peter Sagan si držal takticky veľmi dobrú pozíciu na konci prvej desiatky po boku ďalšieho z favoritov Grega van Avermaeta.

Za Cosnefroyom sa sformovala silná skupina približne 20 cyklistov so Saganom, Van Avermaetom, Julianom Alaphilippom či Timom Wellensom, ale bez vlaňajšieho šampióna Michaela Matthewsa. Skupina sa zakrátko roztrhala na viac častí, Sagana stálo dosť síl, kým sa dotiahol na pretekárov pred ním.

Štyri kilometre pred koncom bol stále na čele uniknuvší Cosnefroy a za ním sa vydal Enric Mas z tímu Deceuninck – Quick Step. Potom nasledoval dobre načasovaný nástup jeho tímového kolegu Alaphilippa, ktorý dostihol Cosnefroya.

Za nimi vyštartovala menšia skupina na čele so Saganom. Slovenský cyklista však v samom závere nevydržal tvrdé tempo a v poslednom polkilometri bolo jasné, že do boja o víťazstvo nezasiahne. Na Alaphilippa sa napokon dotiahla skupinka favoritov v záverečnom šprinte do kopca mal najviac síl skúsený Van Avermaet.

Grand Prix Cycliste de Montreal 2019

Montreal – Montreal, 219,6 km: 1. Greg van Avermaet (Belg.) CCC Team 6:09:38 h, 2. Diego Ulissi (Tal.) UAE-Team Emirates, 3. Iván García-Cortina (Šp.) Bahrain-Merida – obaja rovnaký čas ako víťaz, 4. Tim Wellens (Belg.) Lotto Soudal +1 s, 5. Michael Valgren (Dán.) Dimension Data +2, 6. Kristian Sbaragli (Tal.) Israel Cycling Academy +2,… 18. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +12.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #greg van avermaet