Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Okolo Slovenska bez Sagana. Rozhodol sa aj Pinot

Populárne cyklistické preteky Okolo Slovenska odštartujú o desať dní už svoju 63. kapitolu. Tradičné podujatie, ktoré sa začne 18. septembra dvojetapou v Bardejove, patrí v hierarchii pretekov Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) v kategórii 2.1 medzi "najpríťažlivejšie" a opäť dokázalo pritiahnuť pod Tatry svetové cyklistické hviezdy. Síce budú chýbať pôvodne ohlásení Thibaut Pinot a Jan Polanc, no diváci si na slovenských cestách budú môcť pozrieť Eliu Vivianiho, Alexandra Kristoffa, Arnauda Demareho či Emanuela Buchmanna.

09.09.2019 14:12 , aktualizované: 14:33
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan sa nepredstaví na pretekoch Okolo Slovenska.
debata (1)

Na vlaňajšej edícii sa na Okolo Slovenska predstavili premiérovo dva World Tour tímy Deceuninck-Quick-Step a Bora-Hansgrohe. Tento rok posunuli organizátori latku opäť vyššie a k spomínanej dvojici sa pridali aj ďalšie tri elitné zoskupenia – CCC, Groupama-FDJ a SAE Team Emirates.

Okrem tejto pätice príde na preteky aj osem prokontinentálnych tímov a celkovo sa na podujatí predstaví 22 účastníkov. Medzi nimi opäť nechýbajú jediná slovenská kontinentálna stajňa Dukla Banská Bystrica a slovenská reprezentácia.

Prvýkrát v histórii sa na podujatí predstavia cyklisti až z 30 krajín sveta, zastúpenie nebude mať len ázijský kontinent.

V uplynulých týždňoch prišlo k niekoľkým zmenám v nomináciách, z FDJ vypadol víťaz tohtoročnej etapy Tour de France na Tourmalete Thibaut Pinot, ktorý ukončil tohtosezónnu pretekársku činnosť pre slabú výkonnosť.

Nebude tak obhajovať ani vlaňajšie prvenstvo na poslednom monumente roka Il Lombardia. Z tímu SAE nepríde nositeľ ružového trička na tohtoročnom Giro d'Italia Slovinec Jan Polanc. Po zdravotných problémoch odpadol aj Patrik Tybor z Dukly, slovenský tím tak ešte neoznámil meno jeho náhradníka.

Francúzsky cyklista Thibaut Pinot oslavuje... Foto: SITA/AP, Daniel Dal Zennaro
Thibaut Pinot Francúzsky cyklista Thibaut Pinot oslavuje triumf v pretekoch Okolo Lombardska.

Dlho bola v hre aj účasť trojnásobného majstra sveta a žilinského rodáka Petra Sagana z tímu Bora-Hansgrohe. "Peter nad účasťou na týchto pretekoch uvažoval, ale po dohode s tímom sa napokon rozhodol inak. Chce sa pripraviť na svetový šampionát a tiež si chce dopriať oddych, ktorý by na pretekoch Okolo Slovenska nemal.

Je však reálne, že v ďalšom ročníku by sa mohol na našich pretekoch predstaviť," pokračoval Lučanič.

"Zmeny môžu nastať ešte aj tri dni pred štartom, dokonca aj v deň tímovej porady, no tam to už nemôže byť nikto, kto nie je uvedený medzi štartujúcimi alebo náhradníkmi. Pinot sa po zranení na Tour de France necíti byť 100% vo svojej forme a tak tento rok už ukončil svoju pretekársku činnosť.

Obdobný prípad je Polanc, tiež má nejaké problémy s formou i zdravotné. SAE tak bude všetko stavať na Kristoffa," povedal športový riaditeľ podujatia Ľudovít Lučanič.

Ten nemá jasného favorita na celkové prvenstvo, skôr okruh adeptov, medzi ktorými je asi päť pretekárov. "Je to ťažká otázka, napríklad, málo vieme o tíme Delko Marseille Provence, ktorý má pretekárov na rozhraní prvej stovky a môžu prekvapiť.

Veľa napovie časovka, v nej sa môžu presadiť Bob Jungels či Yves Lampaert z Quick-Stepu. Myslím si, že budúceho víťaza môžeme hľadať v troch tímoch, sú to Quick-Step, FDJ a SAE Team Emirates. Z cyklistov by som spomenul okrem dvojice Quick-Stepu za určitých okolností aj ich kolegu Vivianiho, zo SAE Kristoffa a z FDJ určite Demarea."

Zo Slovákov sa predstavia opäť Erik Baška s Jurajom Saganom v drese Bory, jazdci Dukly Banská Bystrica a slovenská reprezentácia.

"V nej bude jednotka Matúš Štoček, vlani najlepší Slovák na pretekoch. Dukla bude po problémoch, ktoré mal Patrik Tybor, asi meniť zostavu, no ešte to nemáme odkonzultované. Veľké prekvapenie môže spraviť Martin Haring, ktorý sa síce opäť sústreďuje na horské bicykle, ale už vlani sme videli, čo dokázal.

Vedia, že v ťažkej konkurencii to bude na celkové umiestnenie zložité a asi pôjdu na nejaké tričko, pravdepodobne bodovacie," uviedol Lučanič.

Elia Viviani nebude chýbať na pretekoch Okolo... Foto: SITA/AP, Gian Ehrenzeller
Elia Viviani, Peter Sagan Elia Viviani nebude chýbať na pretekoch Okolo Slovenska.

Tento rok budú na rozdiel od vlaňajška jazdiť v pelotóne len štyri dresy. Žltý je určený pre lídra celkového poradia, s modrými bodkami pre víťaza bodovacej súťaže, s červenými bodkami pre najlepšieho vrchára a biely pre najlepšieho mladého jazdca.

Organizátori budú odovzdávať aj bielo-modro-červený pre najlepšieho Slováka, no ten v ňom po zmene pravidiel UCI nebude jazdiť v pelotóne.

Trasa 63. ročníka, ktorý odštartuje 18. a skončí sa 21. septembra, je skôr stavaná pre klasikárov či šprintérov. V úvodný deň je na programe dvojetapa, najprv 138,2 km dlhá rovinatá trať so štartom a cieľom v Bardejove a následne sa v rovnakom meste uskutoční aj 7,4 kilometrov dlhá časovka.

Na druhý deň sa pelotón presunie z východného Slovenska do Ružomberka, 226,6 km dlhá trasa prinesie tri rýchlostné a až päť horských prémií (Obručné, Stráňanské sedlo, Magurské sedlo, Starý Smokovec, Štrbské Pleso), pričom najvyšší bod celého podujatia bude na Štrbskom Plese (1257 mnm).

Tretia etapa (200,6 km) s tromi horskými i rýchlostnými prémiami povedie z Ružomberka do Hlohovca a záverečná štvrtá bude mať cieľ v Senici. Počas nej prejdú cyklisti päť menej náročných vrchárskych prémii a tri rýchlostné. Dokopy na nich čaká 714 km, 14 horských a desať rýchlostných prémií.

Erik Baška na rozdiel od Petra Sagana nevynechá... Foto: SITA, Robert Tappert
Erik Baška Erik Baška na rozdiel od Petra Sagana nevynechá Okolo Slovenska.

Podujatie sa skrátilo na štyri dni, keďže už v nedeľu 22. septembra odštartujú majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike v anglickom grófstve Yorkshire a pred Okolo Slovenska sú preteky World Tour v Quebecu a Montreale.

Organizátorom sa opäť nepodarilo zabezpečiť priamy prenos z celého podujatia. RTVS bude každý deň vysielať súhrn a prinesie živý záznam z prvej a poslednej etapy. Síce prišla ponuka od Eurosportu, no organizátori na to nemali finančné podmienky. Rozpočet na podujatie je tento rok okolo 600.000 eur, priamy prenos by ho zvýšil až dvojnásobne.

„Ak by sme chceli priamy prenos z celého podujatia, tak sa bavíme o státisícoch eur. My by sme mali zaplatiť niekoho, kto to odvysiela. Keby mala RTVS motorky s kameramanmi, záznam z helikoptér, lietadlo, ktoré zabezpečuje prenos, tak by sa to asi dalo zrealizovať, lenže nemá. Ponúkli nám najlacnejšiu firmu zo Španielska a tá stojí niekoľko stotisíc eur,“ dodal Lučanič.

Trať 63. ročníka Okolo Slovenska

1. etapa – 18. septembra (1. poletapa: Bardejov – Bardejov, 138,2 km, 2. poletapa: časovka jednotlivcov, Bardejov – Bardejov, 7,4 km)
2. etapa – 19. septembra: Bardejov – Ružomberok, 226,6 km
3. etapa – 20. septembra: Ružomberok – Hlohovec, 200,6 km
4. etapa – 21. septembra: Hlohovec – Senica, 146 km


Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Thibaut Pinot #Okolo Slovenska 2019